Unió egy Népi Mozgalomért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Union pour un Mouvement Populaire
Adatok
Elnök Nicolas Sarkozy

Alapítva 2002. november 17.
Feloszlatva 2015. május 30.
Utódpárt Republikánus Párt (Franciaország)
Székház 55, rue La Boétie 75384 Paris Cedex 08

Ideológia liberális konzervativizmus,
kereszténydemokrácia,
gaullizmus
Politikai elhelyezkedés
Nemzetközi szövetségek Közép Demokrata Internacionálé, Nemzetközi Demokrata Unió, Európai Néppárt
EP-frakció Európai Néppárt (Kereszténydemokraták)
A Wikimédia Commons tartalmaz Union pour un Mouvement Populaire témájú médiaállományokat.

Unió egy Népi Mozgalomért (Union pour un Mouvement Populaire, UMP), eredetileg Unió az Elnöki Többségért (Union pour la Majorité Présidentielle) Franciaországkonzervatív pártja. Elnökjelöltje a 2007 tavaszi elnökválasztáson Nicolas Sarkozy.

Mint a párt korábbi neve is mutatja, általában Jacques Chirac elnök politikájának támogatója. 2004-től kezdve azonban az önállósulás jegyeit mutatja. Jacques Chirac és Jean-Pierre Raffarin kormányának népszerűtlensége a párton belül Nicolas Sarkozy támogatását növelte, aki kezdetben Chirac támogatottja volt, majd az elnök riválisa lett. Az UMP például ellenezte Törökország felvételét az Európai Unióba, amit pedig Chirac nyíltan támogatott.

Az UMP abszolút többséggel rendelkezik a nemzetgyűlésben, a szenátusban azonban az UDF (Unió a Francia Demokráciáért) akadozó támogatására szorul. Az UMP az Európai Néppárt és a Nemzetközi Demokrata Unió pártszövetségek tagja.

Választások[szerkesztés]

A párt első megmérettetése a 2002-es választásokon volt, ahol nyertek, majd két év múlva a régióválasztásokon alulmaradtak (22 régióból 20-at elvesztettek). Az európai uniós választásokon sem értek el jó eredményeket.

Utódpártja[szerkesztés]

2015. május 30-án Nicolas Sarkozy javaslatára úgy döntöttek, hogy a pártjuk nevét megváltoztatják, és a pártjukat átnevezték Republikánusokká.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]