Feltámad a vadnyugat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feltámad a vadnyugat
(Westworld)
1973-as amerikai film
RendezőMichael Crichton
ProducerPaul Lazarus III
Műfaj
ForgatókönyvíróMichael Crichton
Főszerepben
ZeneFred Karlin
OperatőrGene Polito
VágóDavid Bretherton
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő89 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMetro-Goldwyn-Mayer
BemutatóUSA 1973. augusztus 17.
Kronológia
KövetkezőEljövendő világ (1976)
Kapcsolódó műsorWestworld (2016–2022)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Feltámad a vadnyugat (eredeti cím: Westworld) 1973-ban bemutatott amerikai science-fiction thriller-westernfilm, melyet Michael Crichton írt és rendezett (rendezői debütálásaként). A főbb szerepekben Yul Brynner, Richard Benjamin és James Brolin látható.

Egy futurisztikus vidámparkban a látogatók szórakoztatására fenntartott élethű androidok meghibásodnak és embereket kezdenek gyilkolni.

Az 1973. augusztus 17-én bemutatott film jól teljesített jegyeladások terén és a kritikusok is dicsérték, különösen Brynner alakítását. A filmet 1976-ban követte egy kevésbé sikeres folytatás, az Eljövendő világ, majd 1980-ban Beyond Westworld címmel egy rövid életű televíziós sorozat is elkészült. 2016-tól 2022-ig futott a HBO gyártásában a Westworld című drámasorozat, mely szintén pozitív kritikai fogadtatásban részesült.

Cselekmény[szerkesztés]

A film megjelenéséhez képest nem túl távoli jövőben a Delos nevű vidámparkban három tematikus komplexum érhető el: egy amerikai vadnyugati, egy középkori európai és egy ókori római. Minden vidámparkot olyan androidok népesítenek be, melyek szinte megkülönböztethetetlenek az emberi lényektől. Ezek az androidok napi 1000 dollárért cserébe a vidámpark látogatóinak minden igényét kielégítik, legyen az szexuális jellegű vagy a gyilkolás vágya – mindezt a legnagyobb biztonság mellett, mert a gépek képtelenek kárt tenni a látogatókban.

Peter Martin először látogat a Delosba barátjával, a visszatérő vendégnek számító John Blane-nel a vadnyugati helyszínre. Az egyik látványosság egy névtelen fegyverforgató, amelyet arra programoztak, hogy tűzpárbajt provokáljon ki a vendégekkel (és természetesen veszítsen, hogy aztán másnap ismét visszatérjen). A parkban éles lőfegyvereket használnak, de a beépített hőérzékelő miatt az emberekre nem, csak a „hidegvérű” androidokra veszélyesek.

A Delost üzemeltető technikusok problémát kezdenek észlelni, amely egyre több üzemzavart okoz, először a római és a középkori világban, majd a vadnyugaton is. A szakemberek beszélgetéseiből kiderül, hogy az androidok majdnem ugyanolyan bonyolultak, mint egy élő szervezet és mivel más számítógépek tervezték őket, az emberek még a működésükkel sincsenek tökéletesen tisztában. Blane egy komolyabb üzemzavar áldozatra lesz: egy mechanikus csörgőkígyó megmarja. A középkori helyszínen még súlyosabb tragédia történik, az ottani látványosságnak számító Fekete Lovag ugyanis kardpárbajban megöli az egyik vendéget. A technikusok megkísérlik a park áramtalanítását, de ezzel csapdába ejtik magukat a hermetikusan lezáródó vezérlőközpontban, miközben az androidok tartalék energiaforrásaikat felhasználva szabadon gyilkolnak a parkban.

Martin és Blane – egy részeg kocsmai verekedés után – a bordélyházban másnaposan felébredve mindezekkel nincs tisztában. Amikor szembetalálják magukat a már jól ismert fegyverforgatóval, Blane játékosan tűzpárbajra hívja őt, ám az végez vele. Martin pánikszerűen elmenekül, nyomában üldözőjével. A park többi részébe érve csak halott vendégeket, sebesült androidokat és egy menekülni próbáló és hamarosan a fegyverforgató áldozatául eső technikust talál. A római világban egy aknába lemászva Martin a földalatti irányítóközpontba jut és felfedezi a csapdába esve megfulladt technikusok holttesteit. Egy androidok javítására szolgáló laboratóriumban Martin robotnak tetteti magát, savat önt a fegyverforgató arcába, ezután a felszínre siet.

A sav miatt károsodott üldözője már csak beépített hőkövető rendszerével képes tájékozódni. Martin erre ráeszmélve egy égő fáklya alatt keres menedéket és felgyújtja vele a fegyverforgatót. Utolsó erejével az még egyszer megkísérel rátámadni, de nemsokára összeesik és üzemképtelenné válik. A kimerült és sokkos állapotban lévő Martin a várbörtön lépcsőin pihen meg, a háttérben ironikus módon a Delos reklámszövege hallatszik.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Yul Brynner fegyverforgató Matus György
Richard Benjamin Peter Martin Rékasi Károly
James Brolin John Blane Szabó Sipos Barnabás
Alan Oppenheimer főmérnök Varga T. József
Victoria Shaw középkori királyné Papp Ági
Dick Van Patten bankár
Linda Gaye Scott Arlette, a francia prostituált
Steve Franken menekülő Delos technikus
Michael Mikler Fekete Lovag
Terry Wilson seriff
Majel Barrett Miss Carrie, madám Czigány Judit

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Feltámad a vadnyugat - 1. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. március 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Westworld (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]