Fekete-oszlopos-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fekete-oszlopos-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz4,3 m
Mélység0,8 m
Magasság2 m
Függőleges kiterjedés2,8 m
Ország Magyarország
Település Zalaszántó
Földrajzi táj Bakony
Típus atektonikus
Barlangkataszteri szám 4430-105

A Fekete-oszlopos-barlang bazaltban kialakult barlang.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

Zalaszántó határában, az Alsó-Tátika északnyugati falában található. Hidegkúttól azonos módon lehet eljutni hozzá, mint a Mágneses-barlanghoz. A Fekete-oszlopos-barlang a Mágneses-barlang szomszédságában van, attól néhány méterrel keletre és két méterrel magasabban. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

Eszterhás István írta le először 1985-ben, korábban ismeretlen volt. Az elnevezését a körülötte lévő sziklaoldalból és a barlangból ágyúcsőként meredező, fekete bazaltoszlopok miatt kapta. A barlang egy vízszintes, tölcsérszerű üreg. Az aszimmetrikus, háromszögformájú szája két méter magas és másfél méter széles. Befelé egyre keskenyedik és alacsonyodik, 4,3 méter után már csak egy járhatatlan rés. Fokozott óvatossággal járható, omlásveszélyes barlang. A hossztengelyével párhuzamos bazaltoszlopok könnyen leválnak, sőt némelyikük félig kibillenve Damoklész kardjaként lóg be az üregbe. A barlang befelé lejtő alját a lepergett, részben összetört bazaltoszlopok alkotják. A barlang hossza 4,3 méter. A bejárásához segédeszközre nincs szükség.

A genetikája teljesen megegyezik a tőle néhány méterre lévő Mágneses-barlanggal, ez is atektonikus barlang. A repedés lassú, fokozatos szétnyílása jelenti az elsődleges keletkezési fázist, majd a klimatikus hatások a bazaltoszlopok leválasztásával tovább növelik a barlang térfogatát. Helyi jelentőségű, kis méretű barlang. A további kutatása nem látszik biztatónak.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]