Zalaszántói sztúpa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zalaszántói Béke-sztúpa
Zalaszántói sztúpa
Zalaszántó sztupa 4.jpg
Település Zalaszántó
Cím 8353 Zalaszántó, Kovácsi-hegy
Építési adatok
Építés éve 1992
Megnyitás 1993. június 17.
Építési költség kb. 40 millió forint
Hasznosítása
Felhasználási terület buddhista sztúpa
Alapadatok
Tszf. magasság316 m
Magassága30 m
Szélessége24 m
Elhelyezkedése
Zalaszántói Béke-sztúpa (Magyarország)
Zalaszántói Béke-sztúpa
Zalaszántói Béke-sztúpa
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 53′ 50″, k. h. 17° 13′ 04″Koordináták: é. sz. 46° 53′ 50″, k. h. 17° 13′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Zalaszántói Béke-sztúpa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zalaszántói sztúpa Európa egyik legnagyobb sztúpája, időrendben Magyarország hatodik buddhista emlékhelye.[1] A szentély a Zalaszántó melletti Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. A sztúpát Őszentsége a 14. Dalai Láma szentelte fel magyarországi látogatása során. A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A szentély belsejébe nem lehet bejutni, zárt építmény, s két szerzetes vigyázza. A sztúpa délkelet felé néz. A hegynek ezt a részét, amin az építmény található, az Emberi Jogok Parkjának nevezik.

Története[szerkesztés]

Bop Jon (eredeti nevén Dzsin Szú Lí) dél-koreai buddhista szerzetes 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely majd a békét, boldogságot, megvilágosodást képviseli. Olyan helyszínt keresett, ahol a helyi lakosság is elfogadja egy Ázsiából eredő vallás hagyományát. A Kovácsi-hegyen levő Világosvár nevű helyet Zalaszántó mellett találta meg. Köszönhetően a dél-koreai, magyar és osztrák adományoknak, az építmény 1992. márciusa és szeptembere között, mintegy 40 millió forintból épült fel. A sztúpa építése során növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek az építmény talapzatába. Az ügyes diplomáciának köszönhetően a sztúpát 1993. június 17-én személyesen a 14. Dalai Láma, Tendzin Gyaco avatta fel.

Az időjárás viszontagságai miatt a sztúpát 2007-ben felújították, ami miatt újra kellett szentelni. Ekkor a helyszínen meditációs központ is épült.[2]

A sztúpánál elhelyezett háromnyelvű tábla magyar felirata[szerkesztés]

Ez a Béke-sztúpa, amely a 316 méteres Zalaszántói hegyről néz a Balatonra, 30 m magas és 24 méter széles. Kívánjuk, hogy Európa legnagyobb sztúpája járuljon hozzá a világbékéhez! Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a sztúpa belsejében. A Buddha-szobor Dél-Koreából származik. A sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együtt-érzését és szeretetét is jelképez. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. Őszentsége, a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco 1993. június 17-én ünnepi keretek között nagy örömmel személyesen avatta fel ezt a sztúpát. A Magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnökének, Bop Jon koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez az emlékmű. Jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek. 1990-ben Huszti Zoltán Ferencz polgármester Bop Jonnak a béke „világítótornyának” felépítésére alkalmas helyül a Világosvár hegyet javasolta. Magyar építészek és egy magyar építővállalat vállalták a munkát. Osztrák köz- és magántámogatások segítségével 1992. márciustól szeptember végéig elkészülhetett az emlékmű. A Békeszentély építése nem kezdődhetett volna el Zalaszántó Önkormányzati képviselő testülete, a falu lakossága és a Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság megértő támogatása nélkül. Az építés összesen kb. 40 millió forintba került. Ezt az összeget a Dél-Koreából érkező nagyvonalú, köszönetet érdemlő pénzügyi támogatás, valamint sok európai adakozás révén lehetett előteremteni. Sugározzon ez a Béke-sztúpa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba!

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Kárpáty Ágnes. Buddhizmus Magyarországon avagy Egy posztmodern szubkultúra múltja és jelene. Magyar Tudományos Akadémia (2001). ISBN 963-9218-67-7. OCLC 1014628360 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A zalaszántói Béke Sztúpa - A zalaszántói Béke Sztúpa hivatalos honlapja. sites.google.com. [2017. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. A megvilágosodás épületei – Sztúpák Magyarországon. Turistamagazin.hu, 2022. szeptember 11. (Hozzáférés: 2022. december 8.)

További információk[szerkesztés]

  • A nagy sztúpa, Zalaszántó; fel. szerk. Lama Konchok Lhundup, Lama Konchok Jigmet; Buddhista Béke Sztúpa, Zalaszántó, 2014

Internet[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]