Mágneses-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mágneses-barlang
A Mágneses-barlang
A Mágneses-barlang
Hossz3 m
Mélység0,8 m
Magasság1,1 m
Függőleges kiterjedés1,9 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
Település Zalaszántó
Földrajzi táj Bakony
Típus atektonikus
Barlangkataszteri szám 4430-107

A Mágneses-barlang bazaltban kialakult barlang, amely Zalaszántón található.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

Hidegkútról az országos kék turistajelzésen kell menni kelet felé, a Tátika irányába, körülbelül egy kilométert, egész a bazaltperemig, a természetvédelmi terület jelzőtáblájáig. A táblától körülbelül 200 méterre, északnyugat felé, a bazaltperem leomlott hatalmas kőtuskói között található a Mágneses-barlang a Fekete-oszlopos-barlang szomszédságában. A Mágneses-barlang a kisebb méretű és valamivel alacsonyabban van a Fekete-oszlopos-barlangtól. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

A bejárata északkelet felé néz. Az iránymeghatározást a nap állása segítségével végezték, mert a barlangot magába foglaló kőzet vastartalma igen magas, a kompasz mágnestűjét képes megfordítani. A barlangot Eszterhás István írta le először. Bár a hegy középkori várának védelmi, stratégiai terveit készítők bizonyára ismerték, de tőlük írásos emlék nem maradt ránk. Az elnevezését feltűnő, mágneses anomáliája miatt kapta.

A 80 centiméter széles, 110 centiméter magas bejáratát követően befelé mélyül és enyhén szűkül a barlang. Tulajdonképp csak egyetlen 80 centiméter széles, 150 centiméter magas fülkéből áll, melynek végpontjából alul és fölül is szűk rések vezetnek tovább. Ezek közül az alsó 150 centiméterig járható, majd járhatatlanná szűkül, a felső rés már az elején is járhatatlanul szűk. Meglehetősen omlásveszélyes üreg. A hosszanti tengelyével párhuzamos bazaltoszlopok aránylag könnyen leválnak, így oldalfalai és mennyezete is instabil. Alját a levált bazaltoszlopok laza törmeléke képezi. A járható hossza 3 méter. A bejárásához semmiféle segédeszközre nincs szükség, de nagyon óvatosan kell mozogni benne. Helyi jelentőségű kisebb barlang, melynek további kutatása újabb eredményeket nem nagyon ígér.

Kialakulás[szerkesztés]

A vulkáni kőzetekben, a másodlagosan létrejövő üregek csoportjába tartozik, ezen belül atektonikus keletkezésű barlang. A bazaltperemről leszakadt és lecsúszott, sokméteres sziklatömbben fellépő egyenetlen alátámasztás okozta feszültségek hatására keletkezett repedés mentén alakult ki a barlang.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]