Fehér pokol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fehér pokol
(The Grey)
2011-es amerikai film

Liam Neeson (John Ottway) a film egyik jelenetében
Liam Neeson (John Ottway) a film egyik jelenetében
Rendező Joe Carnahan
Producer Joe Carnahan, Jules Daly, Mickey Liddell, Ridley Scott, Tony Scott
AlapműIan MacKenzie Jeffers: Ghost Walker
Műfaj
Forgatókönyvíró Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers
Főszerepben Liam Neeson
Frank Grillo
Dallas Roberts
Dermot Mulroney
James Badge Dale
Nonso Anozie
Joe Anderson
Zene Marc Streitenfeld
Operatőr Masanobu Takayanagi
Vágó Roger Barton, Jason Hellmann, Joseph Jett Sally
Gyártás
Gyártó LD Entertainment
OrszágUSA Egyesült Államok
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 117 perc
Költségvetés 25 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Open Road Films
Magyarország Pro Video Film & Distribution Kft.
BemutatóUSA 2012. január 27.
Magyarország 2012. március 22.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 77,2 millió amerikai dollár[2]
További információk

A Fehér pokol (eredeti címén: The Grey) 2012-es amerikai thriller-kalandfilm, melyet Joe Carnahan írt és rendezett. A főszereplők Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney és James Badge Dale. A film Ian MacKenzie Jeffers Ghost Walkers című novellája alapján készült; a forgatókönyv megírásában Jeffers is közreműködött. 2012. január 27-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon pedig két hónappal később, március 22-én.

A kritikusok kedvezően értékelték, külön kiemelve Neeson alakítását, valamint Carnahan rendezését. A Metacritic oldalán a film értékelése 35 vélemény alapján 64% a 100-ból,[3] a Rotten Tomatoeson pedig 190 értékelés alapján 79%-os minősítést kapott.[4] 10-ből 6,9-es pontszámot ért el.

Észak-Amerikában 3185 moziban mutatták be, és az első hétvégén bruttó 19,6 millió dollár bevételt termelt, ez átlagosan 6174 $/mozi bevételt jelent. A Fehér pokol belföldi bevételei végül 51,5 millió dollárt, nemzetközi bevételei 25,7 millió dollárt tettek ki, azaz összesen 77,2 millió dollárt hozott, ami jóval meghaladja a gyártási költségvetését.[2]

A film az Alaszkában dolgozó John Ottwayről (Neeson) szól, akinek a hazaúton lezuhan a repülőgépe. A balesetet nyolcan élik túl; a túlélőknek nemcsak a hideg időjárással, hanem az őket üldöző vérszomjas farkasokkal is meg kell küzdeniük.

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

John Ottway (Liam Neeson) Alaszkában dolgozik, feladata az olajfúró csapatot veszélyeztető farkasok kilövése. A munka utolsó napján is elejt egy farkast. Aznap este egy „céltalan” levelet ír feleségének (Anne Openshaw), melyben terveit taglalja, többek között azt, hogy hamarost öngyilkos lesz... Ám az utolsó pillanatban, egy távoli farkasüvöltés hallatán nem húzza meg a ravaszt.

A következő napon Ottway és sok más olajfúró munkás repülőre száll. Repülés közben Ottway a feleségről álmodik, amint az ágyukban fekszenek, ám hirtelen felébreszti egy nagy légörvény. Félelmében azonnal becsatolja magát, mert balsejtelme repülőgép-szerencsétlenséget sugall. Nem sokkal később látható, ahogy leszakad a gép oldala, és az egyre erősebb légörvény többeket kiszippant. Ezután a gép orrával lefelé zuhanni kezd, majd a tető is leválik. Ottway az utolsó pillanatban az ülésre fekszik. Így ő is a nyolc túlélő egyike lesz.

Egyikük, Lewenden (James Badge Dale) halálosan megsérült, később meg is hal. Ottway a túlélés érdekében mindenkinek elmondja: gyűjtsenek össze minden éghetőt, mert nagy a fagy és hatalmas a hó. Az éjszaka folyamán egy holttestet vesz észre, amint épp egy szürke farkas falja, majd az állat őt is megtámadja. A csapat Ottway megmentésére igyekszik, majd rájönnek, hogy a farkasok vadászterületére zuhantak. Biztonságuk megóvása érdekében úgy döntenek, hogy felváltva alszanak. Később Hernandezt (Ben Bray) megöli két farkas. Ottway javasolja: hagyják el a roncsot, de Diaz (Frank Grillo) kétségeket támaszt a csapatvezető személyét illetően. Miközben az odaveszettek tárcáit szedegetik össze (gondolván családjaikra), Diaz talál egy vészhelyzet esetére való rádiós jeladót. A csoport ezután elhagyja a repülőgép roncsait.

A nagy hóban haladva Flannery (Joe Anderson) lemarad a csoporttól, majd végeznek vele a farkasok. Hamarosan egyikőjük észreveszi a közeledő falkát, ezért az erdőbe futnak, majd megpróbálnak tüzet gyújtani, hogy a láng révén védjék magukat a támadástól. A túlélők nekilátnak rögtönzött fegyvereket fabrikálni. Diaz megfenyegeti Ottwayt egy késsel, de sikerül lefegyverezni, és végső soron Diaz megbánja tetteit. A farkasok alfahímje egy kitaszított omegafarkast irányít feléjük, ezt sikerül is elejteniük a barkácsolt szuronyokkal. Az elejtett vadat megsütik és befalják. Diaz a tetemről leválasztott fejet elhajítja: ezzel jelezve az alfának, hogy bosszúra készülnek. A tűz körül kuporogva Diaz ateista hiedelmeiről kezd el beszélni, mire Talget (Dermot Mulroney) elmondja, hogy ő viszont hisz istenben. Ottwan is kinyilvánítja istenhitét, de szeretne megerősödni ennek bizonyosságában... Ezt követően elskandál egy rövid versikét, amit még az apja költött. Közeledik a hóvihar, és a túlélők végül a tűz mellett töltik az éjszakát.

Még egyszer harcba szállok... megvívom az utolsó nagy csatát, ma élek és meghalok... ma élek és meghalok...
– John Ottway

Másnap reggel Burket (Nonso Anozie) holtan találják, mert a férfi hipoxiában szenvedett. Az utolsónak túlélők elhagyják a táborhelyet, majd egy meredek kanyon szélére jutnak. Hendrick (Dallas Roberts) átugrik a szikláról egy magas fára, hogy biztosítsa a kötelet, majd Diaz és Ottway átmásznak rajta. Talget azonban fél a magasságtól, ráadásul lába félúton beleakad a kötélbe, és elszakítja. Nagy magasságból zuhan le, a farkasok pedig nekiesnek és elvonszolják. Diaz, Ottway és Hendrick megpróbálja megmenti, lefelé másznak, ám elkésnek, nem járnak sikerrel. Mindezek során Diaz leesik a fáról és súlyosan megsérül a térde. Hármasban haladnak tovább, mígnem egy folyóhoz érnek. Diaz megáll és kinyilvánítja: nem bírja, feladja, mert túl fáradt és gyenge. Ottway és Hendrick otthagyják és továbbindulnak. A folyó mentén haladván újabb fakastámadás következik. Menekülni próbálnak, minek során Hendrick a folyóba zuhan és csapdába esik a vízfelszín alatt. Ottway próbálja megmenteni, de Hendrick megfullad, mivel a lába két szikla közé szorult.

Ottway a fagyos vidéken átázva folytatja tovább útját, gyenge és kimerült. Pihenőt tartván előveszi az összegyűjtött tárcákat, és egyesével mindet átnézi. Egyszercsak észreveszi jobbról a farkasokat, köztük az alfát. A falka folyamatosan figyeli őt, és a férfi tudja: közel a veszély oka (a farkasodú). Előveszi felesége levelét és még egyszer utoljára elolvassa: kiderül, hogy az asszony végstádiumban haldoklik. Tárcájából előveszi a fotóját és egy utolsó pillantást vet rá. Mivel a farkasok alfahímje támadni készül, Ottway kénytelen szembeszállni vele: egy kést, valamint kisméretű törött italosüvegeket erősít védekezésül a kezére. Amint elmormolja apja versét, ölre megy a farkassal...

A stáblista leforgása után egy rövid jelenetben a földön fekvő sérült farkast mutatják, alig piheg. A vadállat hátán Ottway feje nyugszik, miközben ő is lélegzik. Azt már nem teszik egyértelművé, hogy halálosan megsebesült, vagy túlélte a küzdelmet...

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5]
Liam Neeson John Ottway Csernák János
Frank Grillo John Diaz Fekete Zoltán
Dermot Mulroney Jerome Talget Czvetkó Sándor
Joe Anderson Todd Flannery Welker Gábor
Dallas Roberts Pete Hendrick Bartucz Attila
Nonso Anozie Jackson Burke Bognár Tamás
James Badge Dale Luke Lewenden Rosta Sándor
Ben Bray Hernandez Megyeri János
Anne Openshaw Ottway felesége Orosz Anna
Jonathan Bitonti Ottway 5 évesen Boldog Gábor
Ella Kosor Talget kislánya Boldog Emese

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FEHÉR POKOL. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  2. a b Fehér pokol. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  3. The Grey. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  4. THE GREY. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  5. ISzDb – Fehér pokol: A magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2015. július 31.)

További információk[szerkesztés]