Fürge mangábé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fürge mangábé
Fürge mangábé (fent) és üstökös mangábé
Fürge mangábé (fent) és üstökös mangábé
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok
Altörzs: Gerincesek
Osztály: Emlősök
Rend: Főemlősök
Család: Cerkóffélék
Alcsalád: Cerkófmajomformák
Nem: Cercocebus
Tudományos név
Cercocebus agilis
Milne-Edwards, 1886
Elterjedés
Agile Mangabey area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fürge mangábé témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fürge mangábé témájú médiaállományokat és Fürge mangábé témájú kategóriát.

A fürge mangábé (Cercocebus agilis) a cerkóffélék családjába tartozó, Közép-Afrikában honos majomfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A fürge mangábé hímjeinek testhossza 51–65 cm, farka 45–79 cm, súlya 7–13 kg. A nőstények jelentősen (40%-kal) kisebbek, testhosszuk 44–55 cm, súlyuk 5–7 kg közötti. Nyugati példányai valamivel nagyobbak. Testalkata karcsú, arca megnyúlt, végtagjai hosszúak, farka hosszabb lehet a testénél. Bundájuk "vadnyúlszínű" szürkésbarna (a szőrszálak feketével, barnával és fehérrel csíkozottak). Hátukon a szőrzet sötétebb szürke, itt a szőrszálak vége fekete. Hasa és végtagjai belső oldala világosszürke-piszkosfehér. Homlokán és feje tetején a szőr kissé meghosszabbodott és szétálló üstököt formáz. Arca, kezei és lábfejei csupaszak és rajta a bőr fekete. Arcukat egy világosabb keskeny szőrcsík keretezi. A kölykök arca még világosbarna és idővel kifeketedik. Farkuk hosszú, de kapaszkodni nem tudnak vele.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-Afrikában honos, a Kongó folyótól északra fekvő erdőségekben: Délkelet-Kamerunban, Kelet-Egyenlítői-Guineában, Északkelet-Gabonban, a Kongói Köztársaság északi, a Közép-Afrikai Köztársaság déli és középső, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részein.

Folyóközeli őserdőkben él, amelyeket esetenként elönthet az árvíz. A Közép-afrikai Köztársaság déli részén olyan erdőket is benépesít, amelyek mentesek az áradásoktól és messzebb vannak a nagyobb folyó- és állóvizektől.

Életmódja[szerkesztés]

Nappal aktív, ideje kb. negyedét-hatodát a talajon, a többit a lombok között tölti. 7-22 egyedből álló csoportokat alkot, amelyekben egy, néha több hím található. A csoportokat általában az egyetlen felnőtt hím vezeti, ha többen vannak, igyekeznek elkerülni egymást. A kisebb csoportok többnyire az esős évszak közepén és a száraz évszak elején verődnek össze nagyobb csapattá. A csoportok és az egyedek között is rangsorrend mutatkozik. A domináns majmok közösülést utánozva meghághatják a sorrendben alattuk levőket, de ennek nincs köze a szaporodásukhoz. A csoportok mintegy 2 km²-en belül mozognak, területüket meg is védhetik a betolakodókkal szemben.

Mindenevők; étrendjüket főleg érett és éretlen gyümölcsök, diók, magvak és rovarok, de emellett gombák, gyökerek, zsenge hajtások, madártojások, kisemlősök teszik ki. A diókat erőteljes zápfogaikkal törik fel. Élelemszerzésre fordított idejük harmadát-negyedét rovarok keresgélésére fordítják. Megfigyelték, hogy képesek megölni egy antilopborjút is. Rokonaihoz hasonlóan tápláléka egy részét képes jókora pofazacskóiban tárolni.

Otthonukban, a mocsaras talajú őserdőkben csak kevés ragadozó képes utolérni őket. Néha leopárdok, óriáskígyók vagy koronás sasok kapnak el egy-egy példányt.

Szaporodása[szerkesztés]

Többnejűségben élnek, vagyis az egyetlen, domináns hím párzik a csoport nőstényeivel. Lehetséges, hogy a nagyobb csapatokban a nőstények több hímmel is kapcsolatba kerülnek. Az ovuláló nőstény ivarszervének duzzanatával hirdeti állapotát. A nőstények 165-175 napnyi vemhesség után egyetlen utódot hoznak világra. Az újszülött csak jórészt csupasz és anyja hasi szőrzetébe kapaszkodik. 4-5 évesen érik el az ivarérettséget. Átlagos élettartamáról keveset tudni, de megérheti a huszadik életévét.

Környezetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A fürge mangábé a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztetett státusszal szerepel. A helyi lakosság vadászik rá és élőhelyét az erdőirtások veszélyeztetik. Szerepel a washingtoni egyezmény II. függelékében, vagyis kereskedelme korlátozott.

Források[szerkesztés]