Fülelő (Transformers)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fülelő (Soundwave)
Állampolgárságálca
Tevékenységkommunikációs tiszt
SorozatG1, Transformers 3. - A hold sötétsége, Transformers: Prime, Transformers: Robots in Disguise, Transformers: Cyberverse, Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia, Transformers: EarthSpark

Fülelő a Transformers egyik szereplője. Első megjelenése a G1 képregény első részében volt. Másodlagos alakja egy kazettás rádiómagnó. Feladata új álcák létrehozása és a kommunikáció. Megatron leghűségesebb társa. Egyike a 8. legnépszerűbb Transformers szereplőnek.[1]

Története a képregényben[szerkesztés]

Fülelő a Bárkával együtt jött a Földre az elsők között. Első komolyabb feladata volt, hogy elfoglalta G. B. Blackrock oregoni repülőgép-összeszerelő üzemét. Észrevétlenül jutott be, mivel a parkolóban várakozó magnóvá átváltozott Fülelőt az egyik munkás bevitte a gyárba, kikerülve az összes védelmi berendezést és ellenőrzést. Miután itt átalakult, Lézercsőrrel rövid időn belül elfoglalta az üzemet, mely az álcák későbbi bázisa lett.

Következő feladata az volt, hogy a Szerkesztettek segítségével építsen egy adót, mellyel üzent a Kibertron bolygón maradt többi álcának, hogy a Föld nevű bolygón rekedtek.

Egyike azon kevés szereplőknek (ha nem az egyetlen), mely a teljes 80 részes képregényt túlélte, egyszer sem halt meg, született újjá vagy veszett el.

Története a filmben[szerkesztés]

Először csak a Föld körül keringett műhold alakban és rákapcsolódott az Amerikai Katonai Műholdra. A harmadik részben leszállt a földre. Társa Lézercsőr, egy robotmadár. Ők ketten kötöttek szövetséget Dylan Goulddal és apjával. A chicagói csatában elfogja Űrdongót és épp készül megölni, amikor az álca anyahajó mögé zuhan. Űrdongó támadásba lendül és mellkasán keresztül kilövi Fülelő fejét.

Transformers: Prime[szerkesztés]

A G1-hez és a Filmekhez képest néma, az arca egy monitor. Az álcák fülelője, mindent felhackkel, minden rendszerbe betör. Megatron leghűségesebb katonája. Az Álcák megalakulása előtt is parancsnok volt. Járműalakja egy pilóta nélküli repülőgép. A 3. évad végén az Árnyzónába kerül.

Transformers: Robots in Disguise (televíziós sorozat, 2015)[szerkesztés]

A 2.évad 10.részében (Átjárók) egy földhíddal kiszabadul az Árnyzónából, és Bumblebee-t bedobja az Árnyzónába. De Bumblebee Fixit segítségével kiszabadul és Soundwave ismét az Árnyzónába kerül. A 4. évadban mini-conokat küld ki hogy megszerezzék az álca-vadász fegyvereket hogy kiszabaduljon az Árnyzónából. A 4. évad 22. részében (Járulékos kár) sikeresen kiszabadul az Árnyzónából, Steeljaw és bandája segítségével egy eszközt épít, hogy vissza tudja hívni Megatront. De Optimus és Bumblebee őt legyőzik.

Transformers: Cyberverse[szerkesztés]

Képességei[szerkesztés]

Fülelő mint kazettás rádiómagnó

A G1 sorozatban egy kazettás rádiómagnóvá tudott átalakulni. A rádióhullámok teljes spektrumát tudja érzékelni és értelmezni. Emlékezete fotorealisztikus, mellkasában nagykapacitású mágneses adattároló rejtőzik, melyen rengeteg információt el tud tárolni. Mikor robottá változik, mérete és tömege is többszörösére nő.

A kazettás lejátszó ajtaja mind robot, mind magnó alakban nyitható. Itt kazetta formában rejtőzik hű társa, Lézercsőr is vagy más egyéb, kisméretű álcák (Romboló, Görgető, Tomboló, Féreg). Fegyverzetéhez tartozik a nagy hatósugarú célra összpontosító rádióhullámú szenzor, melyet a vállán visel és a lézerfegyvere. Fizikai ereje is figyelemreméltó, egyike a legerősebb álcáknak.

A Transformers: A bukottak bosszúja című mozifilmben robot alakban nem szerepel, másodlagos alakja egy műhold. Feladata itt is a kapcsolattartás és a kémkedés vagy a telefonok lehallgatása.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Név Magyar Név Eredeti hang Magyar hang Sorozat/Film Év
Soundwave Soundwave Frank Welker TBA Transformers G1 1984-1987
Karsai István (1. szinkron) Transformers 1986
Hanghullám/ Fülelő Robert O. Smith
Garry Chalk (39. rész)
Joó Gábor (2. szinkron) Transformers: Cybertron 2005-2006
Soundwave Jeff Glen Bennett TBA Transformers: Animated 2007-2009
Fülelő Frank Welker Transformers: A bukottak bosszúja 2009
Soundwave Frank Welker (62. rész) Sörös Miklós (62. rész) Transformers: Prime 2010-2013
Fülelő Frank Welker Transformers 3. 2011
Soundwave Bácskai János Transformers: Robots in Disguise 2015-2017
Marc Swint Bácskai János (3. rész)

Bolla Róbert (6. rész)

Transformers: Cyberverse 2018-2021
Edward Bosco TBA Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia 2020-2021
Fülelő Sean Kenin Reyes Faragó András Transformers: FöldSzikra 2022-

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. The Top 8 Transformers Figures Of All Time!. [2012. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)