Fül-orr-gégészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fül-orr-gégészet
A Wikimédia Commons tartalmaz Fül-orr-gégészet témájú médiaállományokat.

A fül-orr-gégészet (otorinolaringológia – ORL; a kifejezés közvetlenül a görög ωτορινολαρυγγολογία – otorinolariggología szóból ered, amely a fül, az orr és a gége tanulmányozását jelenti) az orvostudomány azon ága, amely a fej és a nyak területe, azaz a fül (hallás és egyensúly), az orr (légzés, alvási apnoe) és a garat (nyelés, hangképzés) patológiáinak orvosi és sebészeti megelőzésével, diagnosztizálásával és terápiájával foglalkozik, beleértve például a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy műtéti kezelését, valamint a mandulák, a koponyaalap, a száj, a nyelv, a nyálmirigyek, a nyaki, az arckörzeti daganatok stb. kezelését.

Bár a különböző fej-nyaki részek látszólag nem kapcsolódnak egymáshoz, gyakran előfordul, hogy ugyanaz a kóros folyamat együttesen érinti őket, legyen az fertőző, daganatos, traumás vagy más jellegű, ezért egyetlen szakorvos kezeli őket. Emiatt a fül-orr-gégész az arcideg patológiáját is kezeli, amely anatómiai lefolyást követ az említett régiókban.

A fül-orr-gégész tehát nemcsak a fül, orr és gége anatómiai hármasát érintő műtétek referenciaorvosa és sebésze, hanem általában a nyaki-arc-körzet és a koponyabázisé is.

Orvosképzés[szerkesztés]

Az olaszországi fül-orr-gégészeti specialista cím megszerzéséhez szükséges képzési folyamat az orvosi és sebészeti diploma, amely hat évig, majd a fül-orr-gégészet, valamint a fej- és nyaksebészet szakirány, amely további négy évig tart.

Más országokban, például az Egyesült Királyságban és Svájcban a képzési folyamat időtartama változó lehet, mivel a képzés elvégzéséhez a fül-orr-gégész-sebésznek különféle ismereteket kell elsajátítania az általános sebészet területén is. Magyarországon a hatéves általános orvosi végzettség után négyéves szakorvosi továbbképzés szükséges.

Példák fül-orr-gégészeti betegségekre és beavatkozásokra[szerkesztés]

ORL-műtét a nyak oldalsó régióján
Az endoszkóppal látható hangszalagok

Fej-nyaki műtét[szerkesztés]

Fültan és neuro-otológia[szerkesztés]

Rinológia[szerkesztés]

Gyermekgyógyászat[szerkesztés]

Gégészet és foniátria[szerkesztés]

Magyar fül-orr-gégészek (válogatás, születési sorrendben)[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Otorinolaringoiatria című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.