Arcüreggyulladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arcüreggyulladás

DiseasesDB12136
MedlinePlus000647
A Wikimédia Commons tartalmaz Arcüreggyulladás témájú médiaállományokat.

Az arcüreggyulladás (latinul sinusitis maxillaris), más néven orrmelléküreg-gyulladás az arcüregeket megtámadó fül-orr-gégészeti megbetegedés. Gyakori megbetegedés, gyermekkorban sokakat érint. Kialakulásának hátterében vírusfertőzés, baktérium és gomba is állhat.

Leírása[szerkesztés]

Az arckoponya csontjaiban üregek helyezkednek el, melyek belsejét csillószőrös mirigyhám borítja. Ezek az üregek alapvetően nem funkcionálisak, de a hangképzésben mégis van jelentőségük.

A váladékképzés és a csillószőrös mirigyhám mozgása következtében tud az arcüreg az orrüreg felé megtisztulni. Az arcüreg az orrüregben található félhold alakú nyílásba csatlakozik. Amennyiben ez a félhold alakú nyílás elzáródik, úgy a váladék az arcüregbe visszafolyik, ott megül, majd baktériumok hatására elgennyed. Ez a folyamat az arcüreg előtti orcák megduzzadásával, a szájpadlásra kisugárzó fájdalommal jár. Gyakran érzi a beteg, hogy a fogai fájnak, illetve hogy a felső állkapcsa fáj.

Tünetek[szerkesztés]

Kezdeti szakaszban náthához hasonló tünetek jelentkeznek. A nyálkahártya-gyulladás következtében az arcüregek elzáródnak és a termelődő folyadék felgyülemlik, mely koponyaűri-nyomást és fejfájást okoz.

További tünetek közé tartoznak:

  • orcák megduzzadása
  • nyomó, lüktető fájdalom, ami kisugárzik a koponya elülső és felső részére, illetve csontjaira
  • nehéz orrlégzés, orrdugulás
  • orrfolyás (kezdetben vízszerű, színtelen folyadék, majd a fertőződöttség miatt sűrű, elszíneződött)
  • gyengeség, fáradtság, láz

Kezelése[szerkesztés]

A kezelés akut szakban, bakteriális fertőzésnél leggyakrabban antibiotikummal történik.

A kezelése során fontos az arcüreg szellőzésének helyreállítása, biztosítása. Ennek érdekében az arcüreggyulladás kezelése része a nyálkahártya lohasztó szerek használata, a gyulladást kiváltó illetve hajlamosító ok megszüntetése (pl. orrsövényferdülés műtét, allergia-kezelés).

Az arcüreggyulladás kezelése  esetében előnyös, sokszor indokolt a felgyülemlő váladék eltávolítása, pl. arcüreg mosással, orrmosó folyadék otthoni használatával.

Jegyzetek[szerkesztés]