Föld 2 – A világűr Robinsonjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Föld 2 – A világűr Robinsonjai
(Earth 2)
Műfaj kaland, sci-fi

Alkotó Michael Duggan
Carol Flint
Mark Levin
Billy Ray
Főszereplő Debrah Farentino
Joey Zimmerman
Clancy Brown
J. Madison Wright
Sullivan Walker
Jessica Steen
Rebecca Gayheart
John Gegenhuber
Antonio Sabàto, Jr.
Zeneszerző David Bergeaud

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 1
Epizódok22
Gyártás
Vezető producer Michael Duggan
Mark Levin
Carol Flint
Forgatási helyszín Új-Mexikó
Részenkénti játékidő 45 perc epizódonként
Gyártó Universal Television
Sugárzás
Eredeti adó NBC
Eredeti sugárzás1994. november 6.1995. június 4.
Első magyar adó RTL Klub
További információk

A Föld 2 – A világűr Robinsonjai (eredeti cím: Earth 2) egy 1994-es amerikai kaland-sci-fi sorozat, amely 1994. november 6. és 1995. június 4. között futott az NBC csatornán, összesen 22 epizódot élt meg.

A sorozat nézettsége eleinte szépen ívelt felfelé és az első vetítést követő egy héten belül már a 8. helyre jutott. Ezt követően a sorozat népszerűsége hatalmasat zuhant és rövidesen befejezték a forgatást.

Történet[szerkesztés]

2192-ben[1] az emberiség nagy része elmenekült a Földről és egy a Föld körül keringő nagy űrállomáson él. Csak kevés ember maradt a Föld felszínén, mert az lakhatatlanná vált.[2]

A milliárdos Devon Adair nyolcéves fia, Ulysses egy ritka, halálos kimenetelű betegségben, úgynevezett A-szindrómában[3] szenved. Ez egy olyan betegség, amelyet sem a kormány, sem az orvosi közösség nem ismert fel. A feltevések szerint a betegség oka, hogy a gyermekek hiányolják a Föld-szerű környezetet.[4] A legtöbb gyermek, aki ezzel a betegséggel születik, nem éli túl a kilencéves kort.

Devon kétségbeesésében, hogy megmentse fiát, egy csoportot szervez, hogy egy a Földtől 22 fényévnyire levő bolygón teremtsen élhető környezetet fia és más hasonló sorsú gyermekek számára. A bolygó esetleges kolonizációját a kormány ellenzi, ezért egy titkosügynököt építenek be a kolóniába. Egy órával Adair csoportjának indulása előtt bomba robban, majd kiderül, hogy a bombát a Tanács "küldte", hogy megakadályozza a hajó indulását.

Huszonkét évvel később a hajó megérkezik G889 nevű bolygóra, de a hajó lezuhan, így az eredeti tervtől eltérően a bolygó ellentétes oldalára érkeznek.[5] Devon és csoportja szétszóródnak a bolygón és a felszerelésük nagy része is odavész.

Karakterek[szerkesztés]

 • Devon Adair

Milliárdos, az expedíció vezetője, akinek a fia A-szindrómás. Mint vezető megpróbál egyensúlyt tartani a csoportban, ahol akadályok merülnek fel, miközben szembesülnie kell azzal a lehetőséggel is, hogy a fia nem éli túl a betegséget.

 • Ulysses Adair

Becenevén "Uly", ő az expedíció vezetőjének, Devon Adair-nek a nyolcéves fia. Egy olyan betegséggel született, amelyről anyjának az a meggyőződése, hogy a bolygón található friss levegő, tiszta víz és a napsütés segítségével gyógyítható. A G889-re való érkezésével kapcsolatot vélnek felfedezni a terriánok és ő lehet a kolonizáció létrejöttének kulcsa.

 • John Danziger

Egy korábban az űrállomásra szerződött munkás. A lánya a legfontosabb neki, de ő is vállalja a védelmező szerepet a csoportban.[6]

 • True Danziger

John Danzinger tízéves lánya, aki Ulyval szemben először féltékenységet és ellenszenvet érez, majd később szoros barátság alakul ki köztük.

 • Yale

Egy volt fegyenc és kiborg, akinek az emlékeit egy kormányzati program segítségével törölték, emiatt megváltozott a viselkedése.

 • Dr. Julia Heller

Egy géntechnológiával módosított kezdő orvos, aki a Tanács ügynöke.

 • Morgan Martin

Az Éden project felügyelője, kormányzati tisztviselő, Bess Martin férje.

 • Bess Martin

Morgan Martin felesége, aki a Földön bányákban nőtt fel.

 • Alonzo Solace

Egy sokszor hibernált pilóta, aki sokkal öregebb, mint amennyinek látszik, szerelme Dr. Heller.

 • Reilly

Julia Heller kapcsolatot kart a Tanáccsal, majd végül kiderül, hogy ő csak egy számítógépes program. Az EVE nevű programból kiderül, hogy Reilly is ugyanannak a programnak a része.

 • Zero Nulla

A legénység két lábon járó munkása, egy droid, aki képes több feladat ellátására.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők

Visszatérő szereplők és vendégszínészek

Élet a G8889-en[szerkesztés]

Az új bolygó tája és éghajlata, ahol a hajó lezuhant úgy tűnik, nagyon is hasonlít, a Földön lévő éghajlathoz, mint például a délnyugati Egyesült Államokban. A víz szűkösen rendelkezésre álló és a bozót nő ki a sziklaalakzatokból. Ezen a területen, három különböző faj él, akiket Devon Adair és csoportja fedezett fel.

 • Grendlerek

Nem sokkal a megérkezés után a telepesek érintkeznek, egy félig intelligens, Grendlers nevű fajjal, akik kereskedők és dögevők. A A Memory Play című epizódban kiderül, hogy a grendlerek nyála egy csodaszer, mert szinte bármilyen betegséget gyógyít.[7]

 • Terriánok

Az expedíció során a csoport találkozik egy intelligens földalatti idegen fajjal a Terriánokkal, akik úgy tűnik, hogy egy szimbiotikus kapcsolatban állnak a bolygóval, és csak az álmaikon keresztül képesek kommunikálni a telepesekkel, de csak kevesen értik meg őket.

 • Kobák

A kis majom-szerű lényeknek bőr-szerű testük van nagy szemeik. A Kobák éles karmokkal rendelkeznek, az általuk tervezett táplálékforrás ártalmatlanná tételére. A koba-karom karmolása után az áldozat halálközeli kómában esik két-három napig, de maradandó károsodás nélkül ébred fel. A kobák tehetségesek a mimikában. Barátságosak azokkal szemben, akik barátságosak velük, de ha kell gyorsan meg tudják magukat védeni, az eseteleges ragadozók ellen.

 • Az emberek

A sorozat alatt az telepesek rájöttek, hogy nem ők ez egyetlen emberek a bolygón. A kormány korábban büntetés végrehajtásra használta a bolygót.

Forgatási helyszín[szerkesztés]

A sorozat külső felvételeit Új-Mexikóban forgatták, olyan helyeken, mint például White Mesa, Kasha Katuwe Tent Rocks és a Diablo Canyon.[8]

Epizódok[szerkesztés]

A sorozat premierje 1994. november 6-án volt, egy két órás pilot epizóddal, (beleértve a reklámokat is). A sorozatot 1995-ben Ausztráliában, Ausztriában, Új-Zélandon, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyság is sugározták, majd 1997. őszén Görögországban is vetítették.

Termelés[szerkesztés]

DVD-kiadás[szerkesztés]

A teljes sorozat (21 epizód amely többek között tartalmazza a két órás pilot epizódot) 2005. július 19-én jelent meg az Egyesült Államokban.[9][10]

Regények[szerkesztés]

Három Föld 2 regények tették közzé 1994 és 1995. decembere között. Az első volt az első a két rész premierje. A fennmaradó kettő pedig eredeti történetek.

Egyéb[szerkesztés]

Egyéb termékek, mint például a pólók és pulóverek a Föld 2 logóval, még megvásárolhatók az interneten.

Források[szerkesztés]

 1. Earth 2 // SCI FI Channel. [2009. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 2. Earth 2 (DVD): The Oregon Trail Meets Sci-Fi and Lost
 3. Earth 2 The Complete Series – The Memorable TV DVD Review". http://www.memorabletv.com/dvdreviews05/earth2.htm. [2009. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 25.)
 4. Earth 2[TV Series] Synopsis
 5. Earth 2 | TV Review | Entertainment Weekly
 6. The Official Clancy Brown Website: Transcripts. [2009. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 25.)
 7. Sandcastle V.I. – Earth 2 / Season One
 8. Earth 2 | May the Journey Continue
 9. Earth 2 - The Rumors Were True!. [2009. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 25.)
 10. TV.com: July 19, 2005 DVD Releases