Epirusz (régió)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Epirusz elhelyezkedése Görögországban

Epirusz[1] (görög betűkkel: Ήπειρος [Ípirosz]) egyike Görögország tizenhárom közigazgatási régiójának az ország északnyugati részében.

Területe 9203 km² (valamivel nagyobb, mint a legnagyobb magyar vármegye, Bács-Kiskun). Lakóinak száma 358 698 (2005-ös adat), ezzel a legkisebb népességű görög régió. A régió lakóinak csaknem egyharmada a közigazgatási székhelyben, Joáninában él.

Prefektúrái[szerkesztés]

Epirusz prefektúrái
  1. Árta (Άρτα)
  2. Joánina (Ιωάννινα)
  3. Préveza (Πρέβεζα)
  4. Theszprotía (Θεσπρωτία)

Jelentős városai[szerkesztés]

Demográfiája[szerkesztés]

A legnéptelenebb görög régió, ami annak tudható be, hogy a 20. század háborúi súlyosan érintették ezt a környéket, sokan pedig a nehéz életkörülmények miatt hagyták el.

A régió népességének nagy többsége görög, de jelentős koncentrációban élnek itt arománok is, akik többnyire görögnek tartják magukat. Számuk nehezen megállapítható, hiszen a thrákiai görög mozlim kisebbségen kívül Görögország nem ismer el más etnikai kisebbséget a területén.

Amikor 1913-ban, a második Balkán-háború lezárásaként meghúzták a görög–albán határt, Görögországban is maradtak albán többségű falvak, az albán oldalon pedig görög települések. Dél-Albánia és Epirusz egy összefüggő területét az albánok Çamëria néven összetartozó régióként ismerik, ahol korábban a çam nevű albán kisebbségi csoport lakott. A görögök nem ismerik el hivatalosan, hogy ezt a kisebbséget a görög polgárháború során (19461949) kiűzték az országból.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A szabatos átírt forma Ípirosz lenne, de az akadémiai szabályozás a hagyományos, honosodott alakot részesíti itt előnyben (ÚNMH, 224. o.).

További információk[szerkesztés]