Endresz György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Endresz György
Endresz György
Endresz György
Született 1893. január 6.
Perjámos
Elhunyt 1932. május 21. (39 évesen)
Róma
Nemzetisége magyar
Foglalkozása pilóta, repülőoktató
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Endresz György témájú médiaállományokat.
Endresz György a Justice for Hungary fedélzetén - 1931
Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor képeslapja Detroitból
Endresz György és Magyar Sándor emlékműve
A „Justice for Hungary”
Gépe, nem sokkal a lezuhanása előtt a városligeti Kiállítási Csarnokban, 1932 májusában. Családi amatőr felvétel A képen nem az óceánrepüléshez használt Lockheed Sirius típusú gép látható!

Endresz György (Georg Endres) (Perjámos, 1893. január 6.Róma, 1932. május 21.) pilóta, repülőoktató.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első világháborúban mint a 64. repülőszázad pilótája vett részt, több kitüntetést kapott, mint hadipilóta négy elismert légigyőzelme volt. Később az Aero Express, majd a német Junkers-művek pilótája, később az Aero Szövetség oktatótisztje volt.

A „Justice for Hungary” repülése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A „Justice for Hungary” 1931. július 15-én startolt az új-foundlandi Harbour Grace (a Kegyelem Kikötője) repülőteréről, Endresz György pilótával és Magyar Sándor navigátorral a fedélzetén. A tökéletesen működő motor és a profi páros már a táv első felén rekordot döntött: 13 óra 50 perc alatt érték el az ír partokat, annak ellenére, hogy korszerű, földindukciós iránytűjük már indulás után kevéssel felmondta a szolgálatot, és az óceán fölött sűrű köd akadályozta a tájékozódást. Az út további szakaszában a navigálás - a rossz időjárás miatt - még nehezebbnek bizonyult. A kényszerű manőverezés és a viharzónák kerülgetése miatt meghiúsult a mátyásföldre tervezett landolás, pedig ott már ezrek várták türelmetlenül a Lockheed Sirius feltűnését. Már magyar területen, Győr közelében az óceánrepülők észlelték, hogy az üzemanyag-ellátás akadozik, további hetven kilométer megtétele után benzinhiány miatt leállt a motor. Siklórepülésben közelítették meg a talajt, és 1931. július 16-án délután, Bicskétől nem messze, Felcsút határában, egy kukoricatáblában kényszerleszállást hajtottak végre. A Harbour Grace-től Felcsútig megtett 5770 km-es utat a két magyar óceánrepülő pontosan 25 óra 20 perc alatt teljesítette, gyorsabban, mint addig bárki, óránként csaknem 230 kilométeres átlagsebességgel. Továbbá a korábbi óceánrepülők közül senki sem hatolt ilyen mélységig az európai kontinens belsejébe, így három világrekord is megdőlt ezen a napon.

Endresz és Magyar a világon tizenötödikként repülték át az óceánt. A repüléshez egy korszerű, 470 LE-s Lockheed Sirius típusú gépet alakítottak át. A repülés megvalósítását Rothermere lord 10 000 dollárral támogatta, ő lett a gép névadója is. A további pénzfedezetet az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok adományai szolgáltatták.[1]

Római repülése és halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Endresz György és Bittai Gyula római emlékműve

1932-ben Endresz György a világ óceánrepülőinek találkozójára készült Bitai Gyula rádiótávírász navigátorral. Rómába azokat a repülősöket hívták meg, akik már átrepülték az Atlanti-óceánt. A magyarok május 21-én 15 órakor értek Róma Littorio repülőterére. A leszállás előtt a gép szárnya megbillent, a nehéz gép lezuhant, és eltűnt a nézők szeme elől. Mire autókkal odaszáguldottak, már késő volt. A gép lángba borult és elégett, csak a váza maradt meg. A pilóták szörnyethaltak.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Endresz Györgyről halála után Budapest belterületén teret és utcát neveztek el; az utca a XIX. kerületben ma is az ő nevét viseli, ám 1945 után a XII. kerületi tér Magyar Jakobinusok tere lett. Nevét Bicske határában emlékoszlop, és egy sportrepülő egyesület[2] őrzi.

2005. április 22-én a felcsúti általános iskola felvette az Endresz György nevet.

2006. július 15-én a fent említett emlékkő közelében új, méltó emlékmű [3] felavatására került sor, Egerben és Pécsett valamint Miskolcon pedig utcát neveztek el róla.

Sportegyesülete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Endresz György Sportrepülő Egyesület (Budaörs)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]