Emmaüs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emmaüs
(Emmaus)

Alapítva1949
AlapítóHenri Grouès alias Pierre abbé (Párizs - Neuilly-Plaisance, Franciaország)
Ország Spanyolország

Franciaország
Egyesült Királyság
Olaszország
Amerikai Egyesült Államok
Benin
Peru
India
Elefántcsontpart
Kolumbia
Burkina Faso
Németország
Svédország

Románia
SzékhelyAlfortville (Franciaország)

Az Emmaüs weboldala

Az Emmaüs (vagy Emmaus) egy francia eredetű karitatív közösség, melyet Pierre abbé alapított. Célja a társadalom legkiszolgáltatottabbjainak segítése.

Eredete[szerkesztés]

Nevét a Jeruzsálemtől mintegy tizenkét kilométerre fekvő, Lukács evangéliumában szereplő Emmaus városáról kapta, ahova a feltámadás estéjén hazatartva két tanítvány – Kleofás és társa – találkozott egy idegennel, akit meghívtak házukba. Ott az idegen kenyeret vett, megáldotta, majd megtörve azt odanyújtotta nekik. A tanítványok ekkor ismerték fel benne Jézust. Az emmauszi út és vacsora a hit, a felismerés szimbóluma.

Története[szerkesztés]

1949-ben Pierre abbé Neuilly-Plaisance-ban lakott. Házába rendszeresen fogadott nehézségekkel küszködő egyéneket. A hely egyfajta nemzetközi ifjúsági szállássá alakult, mely az Emmaüs nevet kapta.

A világi jellegű Emmaüs közösséget 1953-ban alapították, mozgalom szervezése végett. 1954-ben Franciaországban nagyon kemény tél volt, több ember megfagyott. Ebben a katasztrofális helyzetben Pierre abbé a Radio Luxembourg (RTL) hullámhosszán drámai felhívást intézett a nemzethez, mely így kezdődött. „Barátaim! Segítség!” A felhívás a „jóakarat fellázadásához” vezetett, hatására a közösség rövid idő alatt hatalmas mennyiségű adományra tett szert. Már a felhívást követő napokban közel 2000 tonna adomány gyűlt össze, mintegy félmilliárd francia frank értékben. Az első időben ezek az adományok kizárólag a legnagyobb szükségben szenvedők között kerültek szétosztásra, később, a közösség fejlesztésére is jutott.

Idővel, a fejlődés következtében, a közösség több szervezetre tagozódott. 1969-ben tartották meg az első világtalálkozót Bernben. Az Emmaüs mára az egész világot behálózó mozgalommá vált: a társult szervezetekkel együtt az 5 kontinens közel 50 országban van jelen. Munkájukat a Nemzetközi Emmaüs Mozgalom fogja össze.

Karitatív tevékenysége[szerkesztés]

Az Emmaüs célja a társadalom legkiszolgáltatottabbjainak, a szegénységtől, igazságtalanságtól, kirekesztettségtől sújtottaknak a segítése. Támogatják a fizikailag vagy szellemileg hátrányos helyzetben levőket, betegeket, az alkoholizmus, a kábítószer és a természeti csapások áldozatait, börtönből szabadultakat, menekülteket. Közösségeikben a szegényekkel együtt élnek, újrahasznosításból származó anyagok és tárgyak eladásából tartják fenn magukat. A mozgalom három alapelve:

  1. Közösségi élet
  2. Munka (hulladékgyűjtés és újrahasznosítás)
  3. Segítségnyújtás a legelesettebbeknek.

A közösségek tevékenysége többszörös haszonnal jár:

  • Lehetővé teszi, hogy a társadalom szélére sodródott egyének közösséget alkotva együtt dolgozzanak és megéljék a szolidaritás élményét; ezáltal visszakapják emberi méltóságukat, és büszkék lehetnek arra, hogy tevékenységük társadalmilag hasznos.
  • Gazdasági hasznot hajtanak
    • a használt cikkek begyűjtésével, válogatásával és eladásával,
    • mezőgazdasági termeléssel és
    • állattenyésztéssel.
  • Az elvégzett munka nyereségéből:
    • segélyeznek más elesetteket és a harmadik világ szegényeit,
    • küzdenek az analfabetizmus ellen,
    • részt vesznek az emberi jogok védelmében,
    • képzési tevékenységet nyújtanak,
    • szállást biztosítanak rászorulóknak és
    • támogatják a környezetvédelmemet.

Székhelye[szerkesztés]

Emmaüs International F-94140 Alfortville (Franciaország), rue Paul Vaillant Couturier, 183 bis.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]