RTL

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RTL Television
RTL Television logo.svg
Adatok
Indulás 1984. január 2.
Korábbi nevek RTL PLUS
Társaság RTL Group
Ország Németország
Vételi terület Európa
Székhely Berlin
Társadók VOX, RTL II
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
Műholdas vétel
UPC Direct
Kábeles vétel
UPC
T-Kábel
Fibernet
DigiKábel
TvNetWork
TARR
PARISAT
Catel TV
IPTV
T-Home
TVnet
Hivatalos oldal

Az RTL Television (korábban RTL plus, eredetileg a Radio Télévision Luxembourg rövidítése) egy németországi kereskedelmi tévécsatorna, a luxemburgi székhelyű RTL Group SA konszern leányvállalata, mely 1984. január 2-án kezdte meg műsorszórását. A csatorna egyaránt elérhető kábeles, műholdas és DVB-T (földi sugárzású digitális) formában is. Logója: Piros, sárga és kék mozaikkockákon betűk: a piroson R, a sárgán T, a kéken L.

Története[szerkesztés]

Az RTL 1984. január 2-án délután fél hatkor kezdte meg adását, akkoriban RTL Plus néven és Luxemburgból. Egy nappal később indult el, mint a konkurens PKS (a mai Sat1 elődje), az első műsor a Hans Meiser és Björn-Hergen Schimpf által vezetett 7 vor 7 volt. A műsoridő a maihoz képest nagyon kevés volt: hétfőtől péntekig 17:30 és 22:30, hétvégén pedig 17:30 és 24:00 között volt adás. Ekkoriban még csak 200 ezer háztartásban volt a csatorna elérhető. 1985-től már műholdon is lehetett a csatornát fogni. A Westdeutsche Allgemeine Zeitung 10 százalék részesedést szerzett a csatornában. 1988-tól a csatorna Kölnből sugározza a műsorokat, és ekkorra már 6 és félmillió nézője volt, az adó hírműsorát, a 7 vor 7-t, RTL aktuell névre cserélték le.

Nagy változás 1992. október 31-én szombaton következett be, mert logót és nevet váltott, ekkortól nevezik RTL Televisionnak, 1993-ban két testvéradót: a VOX-ot és az RTL II-t indította el. Később tovább bővítették a csatornaportfóliót: 1995-ben a Super RTL-t, 2006-ban három tematikus csatornát: az RTL Crime-ot, az RTL Passion-t és az RTL Living-et, 2012-ben az RTL Nitro-t indították el. 2016. Június 1-től egy új csatornát indított a korábbi névvel RTL plus néven. Magyarországon 1997-ben indult RTL Klub néven csatorna, Horvátországban pedig 2004-ben, RTL Televizija-ként.

Műholdas vétele[szerkesztés]

Több műholdról szabadon vehető, ilyen például az Astra 1L (RTL Deutschland) és a Hotbird 6 (RTL Schweiz).