Eledone cirrhosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eledone cirrhosa
Régi rajz az állatról
Régi rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Osztály: Fejlábúak (Cephalopoda)
Alosztály: Tintahalalakúak (Coleoidea)
Öregrend: Nyolckarú polipok (Octopodiformes)
Rend: Octopoda
Alrend: Incirrata
Öregcsalád: Octopodoidea
Család: Octopodidae
Alcsalád: Eledoninae
Nem: Eledone
Leach, 1817
Faj: E. cirrhosa
Tudományos név
Eledone cirrhosa
(Lamarck, 1798)
Szinonimák
  • ?Eledona aldrovandi Delle Chiaje
  • ?Eledona ambrosiaca Risso, 1854
  • Eledone aldrovandi Montfort, 1802
  • Hallia sepioidea Rochebrune, 1884
  • Octopus cirrhosus Lamarck, 1798
  • Ozoena aldrovandi Rafinesque, 1814
  • Ozoena cirrhosa (Lamarck, 1798)
  • Sepia octopodia Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Eledone cirrhosa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eledone cirrhosa témájú kategóriát.

Az Eledone cirrhosa a fejlábúak (Cephalopoda) osztályának Octopoda rendjébe, ezen belül az Octopodidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Eledone cirrhosa előfordulási területe az Atlanti-óceán északkeleti részén, valamint az Északi- és a Földközi-tengerekben van. Északon Norvégiától kezdve dél felé a Brit-szigetekig nagy állománnyal rendelkezik. Az Északi-tengerben azért szaporodott úgy el, mivel az ember túlhalászta a legfőbb természetes ragadozóját, az atlanti tőkehalat (Gadus morhua). Az Eledone cirrhosa túlszaporodása pedig negatívan hat a helybéli rákhalászat iparra, mivel több polip több rákot fogyaszt, és a rákoknak szánt csalikat is ellopkodják.

Megjelenése[szerkesztés]

A bőrköpenye széles és tojásdad alakú. A karokkal együtt 50 centiméter hosszú. A feje vékonyabb, mint testének a többi része. Szemei fölött egy-egy nyúlvány látható. A színezetének árnyalatai példánytól függően változó, de általában sárgás, vöröses-narancssárga, vagy vöröses-barna. Az alapszíneken rozsdás-barna foltok ülnek. A hasi rész fehér. A bőrén sok apró és néhány nagyobb szemölcsös dudor van. A közepesen rövid karjain, csak egy-egy sornyi tapadókorong látható. Karjainak végeit nyugalmi állapotban felcsavarva tartja.[1]

Életmódja[szerkesztés]

A tengerfelszínétől egészen 150 méteres mélységig lelhető fel; a mélységi rekord e fajnál 800 méter. A magányos Eledone cirrhosa többféle rákkal is táplálkozik. Az embernek fontos rákfajokat is elfogyasztja; ilyenek például: az európai homár (Homarus gammarus), a Nephrops norvegicus és a nagy tarisznyarák (Cancer pagurus). Ezeket akár a rákcsapdákból is kilopja.[2]

Szaporodása[szerkesztés]

Ez a polipfaj, mint általában minden polip gyorsan nő és keveset él. A növekedésének a gyorsaságát a vízhőmérséklete, illetve a táplálékmennyiség határozza meg. Élőhelytől és példánytól függően 1-5 évig él. Egyévesen vagy 12-40 centiméteresen felnőttnek számít. Egy nőstény 1000-5000 petét rakhat; ez a polipfaj kevésbé szapora, mint az élőhelyén levő közönséges polip (Octopus vulgaris). A legtöbb nőstény, mivel őrzi és gondozza petéit táplálkozás nélkül, elpusztul az első szaporodási időszaka után; emiatt ősszel az állományok erősen lecsökkenek.

Felhasználása[szerkesztés]

Ennek a polipnak nincs nagy halászati értéke és ipara. A legtöbbször mellékfogásként kerül a hálókba. Főleg a Földközi-tenger térségében használják fel. Nincs pontos adat arról, hogy évente hány tonnát fognak ki belőle. A halászoknak a cél polipfaj a közönséges polip. Egy nemzetközi szervezet - mely a tengerekből kifogott állatok mennyiségét figyeli -, szerint 2006-ban e két fajból együttvéve 8999 tonna, 2008-ban pedig 19 000 tonna került a halászhálókba. Ezek az adatok Portugáliából és Spanyolországból származnak.[3] Európában nincsenek felmérések e két polipfaj állományáról, kvóták sincsenek kiszabva; ezek ellenére sem a közönséges polip, sem az Eledone cirrhosa nincsenek veszélyben.[4]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wilson, Emily (2008) "Eledone cirrhosa. Curled octopus". Marine Life Information Network: Biology and Sensitivity Key Information Sub-programme. Plymouth: Marine Biological Association of the United Kingdom. Hozzáférés ideje: 24/01/2012
  2. (1986) „A Descriptive Ecology of Eledone cirrhosa (Mollusca: Cephalopoda) in Scottish Waters”. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom 66, 855–865. o. DOI:10.1017/S0025315400048487.  
  3. Curled octopus at Fish online
  4. Archivált másolat. [2012. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 8.)

Források[szerkesztés]

  • Eledone cirrhosa (Lamarck, 1798) WoRMS
  • Gofas, S.; Le Renard, J.; Bouchet, P. (2001). Mollusca. in: Costello, M.J. et al. (Ed.) (2001). European register of marine species: a check-list of the marine species in Europe and a bibliography of guides to their identification. Collection Patrimoines Naturels. 50: pp. 180–213.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Curled octopus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]