Egy ágyban az ellenséggel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy ágyban az ellenséggel
(Sleeping with the Enemy)
1991-es amerikai film
Rendező Joseph Ruben
Producer Leonard Goldberg
AlapműNancy Price: Egy ágyban az ellenséggel című regénye
Műfaj
Forgatókönyvíró Ronald Bass
Bruce Joel Rubin
Főszerepben Julia Roberts
Patrick Bergin
Kevin Anderson
Zene Jerry Goldsmith
Operatőr John Lindley
Vágó George Bowers
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 99 perc
Költségvetés 19 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
MagyarMOKÉP (Mozi)
Guild Video (VHS)
InterCom (DVD)
BemutatóUSA 1991. február 8.
magyar 1991. július 19.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA $174 999 005
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egy ágyban az ellenséggel (eredeti cím: Sleeping with the Enemy) egy 1991-ben bemutatott amerikai thriller Joseph Ruben rendezésében. A főbb szerepekben Julia Roberts, Patrick Bergin és Kevin Anderson látható. A film forgatókönyve Nancy Price, azonos című, 1987-es regényén alapszik. Julia Roberts egy olyan nőt alakít, aki bántalmazó férje elől elmenekül, Cape Codtól az iowai Cedar Fallsig, ahol egy kedves egyetemi drámatanárral ismerkedik meg.

A film 1991. február 8-án debütált a mozikban.

Bár többnyire negatív kritikákat kapott, ennek ellenére óriási siker lett, mert 19 millió dolláros gyártási költségvetéssel, 175 millió dollárt gyűjtött. A film akkoriban megdöntötte a női központú filmek legmagasabb hazai nyitásának rekordját is, a nyitóhétvégén 13 millió dolláros bevétel meghaladta A nyolcadik utas: a Halál korábbi rekordját, amely első hétvégéjén 10 millió dollárt hozott.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Laura Burneynak (Julia Roberts) látszólag tökéletes a házassága és idilli életet él Martinnal (Patrick Bergin), a sikeres bostoni befektetési tanácsadóval. Martin bájos, jóképű külseje alatt azonban egy rögeszmés és irányító személyiség áll, aki fizikailag, érzelmileg és szexuálisan bántalmazta Laurat a közel négyéves házasságuk alatt. Egy alkalommal Martin féltékenyen állítja, hogy Laura kacérkodott új szomszédjukkal (Kyle Secor), egy vonzó orvossal, majd fizikailag bántalmazták feleséget.

Egyik alkalommal Martin elfogadja az orvos meghívását egy esti, tengeri vitorlázásra és feleségét is kényszeríti arra, hogy velük tartson annak ellenére, hogy tudja, Laura retteg a víztől. Amint váratlanul súlyos viharba sodródnak, Martin és az orvos próbálják megjavítani az elszakadt vitorlát, majd észreveszik, hogy Laura nincs a hajón. Martin és a partiőrség hiába keresik Laura testét, a nőt halottnak nyilvánítják.

Korábban Laura titokban megtanult úszni és várt egy alkalmas pillanatot ahol a férje szem elől veszíti, hogy megrendezze halálát, hogy elmenekülhessen a bántalmazó kapcsolatból. A vihar alatt Laura a vízbe ugrott, a partra úszott, majd hazament gyorsan átöltözni és összeszedet néhány holmit és pénzt, majd elindult a buszpályaudvarra. Indulás előtt WC-be dobta a jegygyűrűjét.

Laura az iowai Cedar Falls-ba költözik, ahol házat bérel és új életet akar kezdeni "Sara Waters" néven. Korábban Laura elmondta Martinnak, hogy vak, stroke miatt kerekesszékbe került édesanyja, Chloe (Elizabeth Lawrence) meghalt, de Laura titokban egy iowai idősek otthonába költöztette. Barátságos szomszédja, Ben Woodward (Kevin Anderson), a helyi főiskola fiatal drámatanára vonzódik Laurához, bár fokozatosan gyanítja, hogy problémás múltja van. Egy randi után majdnem összejönnek, de a távolságtartó Laura elküldi a férfit, másnap reggel Laura bevallja neki, hogy az erőszakos férje elől menekült el.

Eközben Martin információt kap arról, hogy Laura életben lehet, és hogy Chloe nem halt meg. Ez megerősítést nyer, amikor Martin megtalálja Laura jegygyűrűjét a WC-ben. A férfinak álcázott Laura az idősek otthonában megy, hogy meglátogassa édesanyját. Martin szintén az idősek otthonába utazik, és nyomozónak adja ki magát, hogy Chloetól információt szerezzen Laura honlétéről és meg is tudja, hogy Laura új barátja egy drámaoktató a helyi egyetemen. Laura mögött a folyosón elmegy Martin, de nem ismerik meg egymást. Martin észre veszi Bent aki Laurával találkozik egy vidámparkban, majd onnan hazáig követi a szerelmes párt, majd betör Laura házába, amíg Laura a kertben piknikezik Bennel. Laura a piknik utána meglátja azokat a kis nyomokat, amelyeket Martin szándékosan hagyott a házban.

Martin pisztollyal kényszeríti Laurat, hogy küldje el az ajtaján kopogtató Bent. Laura fáradtságot hivatkozva elküldi, de szövegében jelez Bennek, hogy nincs minden rendben. Úgy tűnik, hogy Ben elmegy, de betöri az ajtót, és megtámadja Martint, aki erősebbnek bizonyul és leüti Bent. Amikor Martin le akarja lőni az ájult Bent, Laura megrúgja Martin ágyékát, amitől Martin eldobja fegyverét, amit Laura megszerez.

Laura a felhívja a rendőrséget, és azt mondja, hogy jöjjenek ki gyorsan a címére, mert megölt egy betörőt, majd amint letette a telefont lelövi Martint, aki összeesik, látszólag halott. Martin azonban nem halt meg és megragadja Laurát a hajánál fogva, és visszaszerzett fegyverrel le akarja lőni Laurát, de kifogyott a lőszer. Martin végül belehal a sebeibe. Laura segít Bennek, miközben a rendőrséget várják.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész 1. szinkron (1991)[1] 2. szinkron (?)
Sara Waters (Laura Burney) Julia Roberts Tóth Enikő Györgyi Anna
Martin Burney Patrick Bergin Szabó Sipos Barnabás Szabó Sipos Barnabás
Ben Woodward Kevin Anderson Forgács Péter Forgács Péter
Chloe Williams Elizabeth Lawrence Pásztor Erzsi Várnagy Kati
Fleishman Kyle Secor Csuja Imre Tóth Roland
Dr. Rissner Claudette Nevins Kassai Ilona

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Egy ágyban az ellenséggel fogadtatása negatív. A Rotten Tomatoes oldalán összegyűjtött kritikák alapján harmincöt kritikusból huszonnyolc negatívan és hét kritikus pozitívan értékelte a filmet.

Bevétel[szerkesztés]

A filmet 1991. február 8-án mutatták be az észak-amerikai mozik, nyitóhétvégéjén 13 777 943 dollárt hozott és első helyen végzett a szintén debütáló L.A. Story – Az őrült város (második), a Végtelen történet 2. (negyedik), a tizenharmadik hete műsoron lévő Reszkessetek, betörők! (harmadik) és a tizenegyedik hete műsoron lévő Farkasokkal táncoló (ötödik) című filmek előtt.[2] A film a világon 174 999 005 dollárt hozott, ami a 19 millió dolláros büdzséjéhez képest óriási sikernek számított.[3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sleeping with the Enemy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]