Egészséges erotika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Egészséges erotika
(Sound Eroticism)
1986-os magyar film

Bozodi (Koltai Róbert) és Falkay elvtárs (Rajhona Ádám) a kamera álcázásául szolgáló képpel
Bozodi (Koltai Róbert) és Falkay elvtárs (Rajhona Ádám) a kamera álcázásául szolgáló képpel
Rendező Tímár Péter
Műfaj filmvígjáték
filmszatíra
Forgatókönyvíró Tímár Péter
Dramaturg Rozgonyi Ádám
Főszerepben Rajhona Ádám
Koltai Róbert
Haumann Péter
Kristóf Kata
Németh Judit
Zene Tímár Péter
Operatőr Kardos Sándor
Vágó Tímár Péter
Jelmeztervező Stenger Zsuzsa
Díszlettervező Gárdonyi László
Gyártás
Gyártó MAFILM Dialóg Filmstúdió
Ország  Magyarország
Nyelv Magyar
Játékidő 94 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Mokép
Bemutató Magyarország 1986. július 10.
Eredeti magyar adó m1
m2
m3
m5
Duna TV
Duna World
TV2
Filmmúzeum
Humor 1
PRO4, Mozi+
FEM3
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk

Az Egészséges erotika Tímár Péter 1985-ben, fekete-fehérben forgatott, 1986-ban bemutatott bohózata. A film egy vidéki ládagyárban (a filmben: „ladagyár”) játszódik a Kádár-korszakban, ahol a ládagyár vezetője és az üzemi tűzoltó ipari kamerát helyeznek el a női öltözőben. Az irodában elhelyezett tévén kísérik figyelemmel az öltözőt és ehhez vendégeket is hívnak. Ezzel kívánnak vevőket szerezni az eladhatatlanul tornyosuló ládáikra.

Cselekmény[szerkesztés]

A vidéki „ladagyárban” fásult munkásnők gyártják az eladhatatlan gyümölcsösládákat, amelyek egyre csak az üzem udvarán halmozódnak. A gyár vezetője, az egy szem férfi dolgozó, legfőbb napi tevékenysége, hogy tekintélye romjait próbálja megőrizni az asszonyok előtt. Akkor kezd megváltozni az élet, amikor új üzemi tűzoltó érkezik, a simlis Bozodi. Együtt sütik ki a rejtett ipari kamera felszerelésének ötletét. A kamerát a női öltöző falán lógó dekoráció (az egykori papír húszforintos hátoldalán szereplő férfiakt) mögé rejtik el. Erről még a minden lében kanál, vérbő titkárnő, Ibike sem tudhat, ez a férfiak titkos összeesküvése lesz.

Jó ötletnek tűnik, hogy az üzletfeleket is bevonják ebbe a szórakozásba és valóban: fellendül a láda-kereskedelem. Sorra érkeznek az üzletkötők, és kamionszámra hordják el a ládákat az üzemből.

Szereplők[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Magyar Filmkritikusok Díja (1987)[szerkesztés]

  • díj: rendezői díj

Magyar Játékfilmszemle (1986)[szerkesztés]

  • díj: operatőri díj
  • díj: rendezői díj

Érdekességek[szerkesztés]

  • A film egyes jeleneteit visszafelé játszották el a színészek, vagyis a jelenetben hátrafelé lépdeltek stb. A kész filmben ezeket a jeleneteket fordítva vágták be, ezzel újra időben helyesen látjuk a történéseket. A fordítva felvett jelentek miatt a szereplők mozgása a korai némafilmek szereplőinek kissé szaggatott mozgását idézi fel.[2]
  • A szereplők nyelvezete kissé furcsa, mivel az író egy kifejezetten erre a filmre formált, szlengszerű szöveget írt. Ez a korabeli hivatalos nyelvezetnek a kortársak által jól ismert szövegpaneljeire épül, de a szándékos torzítások (hivatalos szórövidítések, illetve ezek mintájára a normálisan nem rövidítve használt szavak rövidítése, mondatok befejezetlensége, az igék, igekötők, névelők, állítmányok stb. gyakori elhagyása) révén humorosan hat, és az akkori államigazgatási gépezet fontoskodó, de valójában üres nyelvezetét teszi nevetségessé. Ezt a hatást erősítik a bőségesen alkalmazott kétértelmű szójátékok is.[2]
  • A film forgatásáról egy 16 mm-es kézikamerával felvett amatőr werkfilm készült, amely Tímár Péter narrációjával felkerült a DVD kiadásra.
  • A filmben visszatérő momentum, hogy Falkay elvtárs az öltöző/vetkőző munkásnők után leskelődve a televízió előtt egy kefires poharat ráz.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az összes fenti szereplő, ld.: Filmévkönyv 1986 (pdf) pp. 25–27/418. Magyar Filmintézet, 1987
  2. ^ a b c Klág Dávid: Harminc éve rázzuk a kefírt a meztelen nőkre. Index.hu, 2016. július 10. (Hozzáférés: 2016. július 10.)

További információk[szerkesztés]