Dzsampal Gyaco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsampal Gyaco
Életrajzi adatok
Született1758. július 29.
Tibet
Elhunyt1804. november 19. (46 évesen)
Lhásza
SzüleiPhuntsok Wangmo
Sonam Dhargye
Munkássága
Vallásbuddhizmus
Felekezettibeti buddhizmus
gelug iskola
Tisztséga 8. dalai láma
Hivatali idő1777–1804
ElődjeKalszang Gyaco
UtódjaLungtok Gyaco
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsampal Gyaco témájú médiaállományokat.

Jampal Gyaco (1758. július 29.1804. november 19.) a nyolcadik dalai láma Tibetben.

1758-ban született a tibeti Ücang tartomány délkeleti részében, Lari Gang (Tob-rgyal La-ri Gang) településen, az eredetileg Kám tartományból származó Szonam Dargye (apa) és Puncok Vangmo (anya) gyermekeként.[1] A család annak a Drala Cegyalnak a leszármazottja, aki a Geszer kánról szóló eposz egyik főhőse volt.[2]

Hagyományos története[szerkesztés]

Jampal Gyaco fogantatásakor a faluban rendkívüli szüret volt, hiszen minden árpaszáron három, négy vagy öt fül volt, amelyre korábban még sehol Tibetben nem volt példa. Amikor Jampal édesanyja, Puncok Vangmo és egy rokon a kertben vacsoráztak egy hatalmas szivárvány jelent meg, amelynek egyik vége megérintette az anya vállát. Ezt a jelet egy szent lény születésének tulajdonították.

Születése után röviddel, a tűz-bika évének (1758) hatodik hónapjában a szent csecsemő gyakran kísérelt meg meditációs pózba felülni az ég felé nézve. Amikor Loszang Palden Jesi, a 6. pancsen láma először hallott a fiúról, azonnal felismerte, hogy ő a dalai láma hiteles reinkarnációja.

Két és fél éves korában Jampalt egy nagy létszámú lámákból és hivatalnokokból álló kontingens vette oltalmába, akik ezután a Tasilhumpo kolostorba szállították Sigace városa mellett. Jampal részére a kolostorban a dalai lámáknak járó ceremóniát rendeztek.

Lhászába szállították és ötéves korában (nyugati számítások szerint négyéves volt) beavatták a víz-ló évének hetedik hónapjában (1762) a Potala palotában. A beavatási szertartást Demo Tulku Jampal Jeshi vezetésével tartották, aki később a fiatalkorú dalai lámákat képviselő régens szerepét töltötte be.[2]

Röviddel azután, hogy az újonc papi fogadalmat letette, megkapta a Jampal Gyaco nevet Loszang Palden Jesétől, majd 1777-ben teljes egészében felavatták.

Az országot továbbra is régensek irányították egészen a fa-sárkány évéig (1784). Ekkor a régenst Kínába küldték, így a dalai láma egyedül irányított 1790-ig, a régens visszatértéig.

1788-ban konfliktus támadt a nepáli gyapjúkereskedőkkel, amelynek a gurkákkal való összetűzés lett a vége. 1790-ben a gurkák megtámadták Dél-Tibetet és számos tartományt el is foglaltak. Az 1796-ban megpecsételt békeszünet után a nepáliak elhagyták Tibet területét.

A Norbulingka park, a nyári palota és egyéb intézkedések[szerkesztés]

A 8. dalai láma építtette a lhászai Norbulingka parkot és a nyári palotát 1783-ban.[3] Készíttetett ezen kívül egy teljes egészében rézből készült buddha szobrot a dél-tibeti emberek számára, amelyet az 1960-as években Indiába szállítottak és jelenleg egy tibeti könyvtár udvarán áll (Library of Tibetan Works & Archives) Daramszalában.[4]

A láma 1804-ben hunyt el 47 éves korában (nyugati számítások szerint 46 éves volt).[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Khetsun Sangpo Rinpoche 47. oldal
  2. a b "The Eighth Dalai Lama JAMPHEL GYATSO". Namgyalmonastery.org. [2007. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 15.)
  3. Thubten Samphel és Tendar. The Dalai Lamas of Tibet. Roli & Janssen, New Delhi, 102. o. (2004). ISBN 81-7436-085-9 
  4. Sheel, R. N. Rahul. The Institution of the Dalai Lama. The Tibet Journal. Vol. XIV, No. 3. Autumn, 30. o. (1989) 
  5. Khetsun Sangpo Rinpoche 47-48. oldal

Források[szerkesztés]

  • Khetsun Sangpo Rinpoche: Khetsun Sangpo Rinpoche. Life and times of the Eighth to Twelfth Dalai Lamas. The Tibet Journal. Vol. VII Nos. 1 & 2. Spring/Summer (1982) 

További információk[szerkesztés]