Dzsampal Gyaco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dzsampal Gyaco
Jamphel Gyatso, 8th Dalai Lama - AMNH - DSC06244.JPG
Életrajzi adatok
Született 1758. július 29.
Tibet
Elhunyt 1804. november 19. (46 évesen)
Lhásza
Szülei Phuntsok Wangmo
Sonam Dhargye
Munkássága
Vallás buddhizmus
Felekezet tibeti buddhizmus
gelug iskola
Tisztség a 8. dalai láma
Hivatali idő 1777–1804
Elődje Kalszang Gyaco
Utódja Lungtok Gyaco
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsampal Gyaco témájú médiaállományokat.

Jampal Gyaco (1758. július 29.1804. november 19.) a nyolcadik dalai láma Tibetben.

1758-ban született a tibeti Ücang tartomány délkeleti részében, Lari Gang (Tob-rgyal La-ri Gang) településen, az eredetileg Kám tartományból származó Szonam Dargye (apa) és Puncok Vangmo (anya) gyermekeként.[1] A család annak a Drala Cegyalnak a leszármazottja, aki a Geszer kánról szóló eposz egyik főhőse volt.[2]

Hagyományos története[szerkesztés]

Jampal Gyaco fogantatásakor a faluban rendkívüli szüret volt, hiszen minden árpaszáron három, négy vagy öt fül volt, amelyre korábban még sehol Tibetben nem volt példa. Amikor Jampal édesanyja, Puncok Vangmo és egy rokon a kertben vacsoráztak egy hatalmas szivárvány jelent meg, amelynek egyik vége megérintette az anya vállát. Ezt a jelet egy szent lény születésének tulajdonították.

Születése után röviddel, a tűz-bika évének (1758) hatodik hónapjában a szent csecsemő gyakran kísérelt meg meditációs pózba felülni az ég felé nézve. Amikor Loszang Palden Jesi, a 6. pancsen láma először hallott a fiúról, azonnal felismerte, hogy ő a dalai láma hiteles reinkarnációja.

Két és fél éves korában Jampalt egy nagy létszámú lámákból és hivatalnokokból álló kontingens vette oltalmába, akik ezután a Tasilhumpo kolostorba szállították Sigace városa mellett. Jampal részére a kolostorban a dalai lámáknak járó ceremóniát rendeztek.

Lhászába szállították és ötéves korában (nyugati számítások szerint négyéves volt) beavatták a víz-ló évének hetedik hónapjában (1762) a Potala palotában. A beavatási szertartást Demo Tulku Jampal Jeshi vezetésével tartották, aki később a fiatalkorú dalai lámákat képviselő régens szerepét töltötte be.[2]

Röviddel azután, hogy az újonc papi fogadalmat letette, megkapta a Jampal Gyaco nevet Loszang Palden Jesétől, majd 1777-ben teljes egészében felavatták.

Az országot továbbra is régensek irányították egészen a fa-sárkány évéig (1784). Ekkor a régenst Kínába küldték, így a dalai láma egyedül irányított 1790-ig, a régens visszatértéig.

1788-ban konfliktus támadt a nepáli gyapjúkereskedőkkel, amelynek a gurkákkal való összetűzés lett a vége. 1790-ben a gurkák megtámadták Dél-Tibetet és számos tartományt el is foglaltak. Az 1796-ban megpecsételt békeszünet után a nepáliak elhagyták Tibet területét.

A Norbulingka park, a nyári palota és egyéb intézkedések[szerkesztés]

A 8. dalai láma építtette a lhászai Norbulingka parkot és a nyári palotát 1783-ban.[3] Készíttetett ezen kívül egy teljes egészében rézből készült buddha szobrot a dél-tibeti emberek számára, amelyet az 1960-as években Indiába szállítottak és jelenleg egy tibeti könyvtár udvarán áll (Library of Tibetan Works & Archives) Daramszalában.[4]

A láma 1804-ben hunyt el 47 éves korában (nyugati számítások szerint 46 éves volt).[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Khetsun Sangpo Rinpoche 47. oldal
  2. a b "The Eighth Dalai Lama JAMPHEL GYATSO". Namgyalmonastery.org. [2007. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 15.)
  3. Thubten Samphel és Tendar. The Dalai Lamas of Tibet. Roli & Janssen, New Delhi, 102. o. (2004). ISBN 81-7436-085-9 
  4. Sheel, R. N. Rahul. The Institution of the Dalai Lama. The Tibet Journal. Vol. XIV, No. 3. Autumn, 30. o. (1989) 
  5. Khetsun Sangpo Rinpoche 47-48. oldal

Források[szerkesztés]

  • Khetsun Sangpo Rinpoche: Khetsun Sangpo Rinpoche. Life and times of the Eighth to Twelfth Dalai Lamas. The Tibet Journal. Vol. VII Nos. 1 & 2. Spring/Summer (1982) 

További információk[szerkesztés]