Geszer kán, a tíz világtáj ura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geszer kán, a tíz világtáj ura
Ország Mongólia
Nyelv magyar
Téma Mongol irodalom, Klasszikus irodalom
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Európa Könyvkiadó
Kiadás dátuma 1716
Magyar kiadás dátuma 1984
Fordító Lőrincz L. László
Média típusa könyv

A Geszer kán, a tíz világtáj ura a régi mongol irodalom egyetlen regényszerű alkotása. A mitológiai alapú mű regény formában 1716-ban jelent meg.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet eredetileg hősének volt, és a mai Belső-Mongólia területén nagy népszerűségnek örvendett. A regényváltozatot a 18. században adták ki Pekingben az ott élő mongol nemesek.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ismeretlen átdolgozó a hősének fennkölt stílusát humorral egyesítette, a cselekményt kiszínezte: Geszer, Kormuszda isten fia, csodálatos képességű gyerekként születik újjá a földön, megleckézteti gazdag nagybátyját, Csotongot, csúffá teszi a hazug lámákat, csodálatos erejű vitézzé növekedve legyőzi a tizenkét fejű sárkányt, s kiszabadítja a rabságból szép feleségét, Tízezer Örömet. Míg kalandos útján jár, a Sárga-folyó három kánja rátör birodalmára, megöli hűséges vitézeit és társait, apját rabságba hurcolja, de Geszer visszatér, és bosszút áll ellenségein.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A mű eposz-változatából Képes Géza fordításában két részlet megjelent az Évezredek eposzai (Bp. Kozmosz Könyvek, 1970.) című antológiában.
  • A regényt mongol eredetiből Lőrincz L. László ültette át magyarra.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]