Dragon György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dragon György
Élete
Születési névDragon György Gábor
Született1966. április 26.
Budapest
Elhunyt2015. január 2. (48 évesen)
Százhalombatta
Nemzetiségmagyar magyar
Pályafutása
Írói álneveGyu
Jellemző műfaj(ok)novella, regény
Irodalmi irányzatsci-fi
Fontosabb műveiŰrcsilliárdos
(archív) Dragon György weboldala

Dragon György Gábor, becenevén Gyu (Budapest, 1966. április 26.Százhalombatta, 2015. január 2.) magyar újságíró, számítógépes zeneszerző, videójáték-fejlesztő (Abandoned Places – A Time for Heroes (Amiga – 1992), Űrcsilliárdos (PC-2014)), szenvedélyes játék-tesztelő, a PC Guru és GameStar videójáték-magazinok korábbi szerkesztője, lelkes gamer és Commodore és Commodore Amiga gyűjtő, retro gamer. 2013-ban írta meg sci-fi regényét Űrcsilliárdos[1] címmel, mely egy non-profit támogatású program keretében jelent meg, és eddig (2021) két kiadást ért meg.

Élete[szerkesztés]

Budapesten, Józsefvárosban nőtt fel. Fiatalon a Kőbányai Sörgyár SE színeiben kosárlabdázott. Játékfejlesztőként dolgozott Pécsett a 90-es évek elején. A PC Gurunál volt rovatvezető, majd megfordult több médiumnál. 1999-től a GameStar magazin író-szerkesztője. Videós műsorokat vezetett, valamint az Aréna rovat szerkesztője volt. A Netidők című rádiós műsort vezette, de megfordult több országos televíziónál is. Láthattuk-halhattuk több tv és rádió interjúban, és rendszeresen jelen volt a játék világban (mint kritikus, tesztelő és szórakozási céllal is). Élete a számítógépes játékok világa volt, így elsősorban neki köszönhetjük a 8-16 bites és 32 bites világban megjelent konzolos és számítógépes játékokról érkező híreket, korábbi számítógépes rendszerek hazai terjedését is.

Számos újságnak publikált, diskmag-ek, és az underground demoscene számára is rengeteg kiadványban szerepelt, a szakma elismert, méltatott magyarországi ikonja.

Nagyon közvetlen, barátságos emberként ismerte meg a magyar és nemzetközi gamer társadalom, két lábon járó enciklopédia volt, intelligens ember, aki bármilyen témához mélységekben hozzá tudott szólni.

Önéletrajzában említi, hogy Dél-Amerikában járt egyetemre, hosszú éveket töltött Albániában. Később is sokat utazott. Komolyan foglalkozott zeneszerzéssel - egészen a Commodore 64-re írt SID zenéktől kezdve, az Amigás tracker zenéken át. Két lemeze is megjelent az interneten, space opera stílusban (Time Machine - 2009 és The Everlasting Hope Of Light). A magyar nyelven kívül spanyolul, angolul és franciául is kiválóan beszélt.

Művei[szerkesztés]

Regénye[szerkesztés]

Novellái[szerkesztés]

  • A 463-as hiba (2009)
  • Ember-gép kommunikáció (2009)[2]

Lemezei[szerkesztés]

  • Time Machine (2009)
  • The Everlasting Hope of Light

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]