Djabe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Djabe
Djabe a 2012-es Református Zenei Fesztiválon Budapesten
Djabe a 2012-es Református Zenei Fesztiválon Budapesten
Információk
Eredet  Magyarország, Budapest
Aktív évek 1995 - napjainkig
Műfaj dzsessz, világzene, fúziós dzsessz, progresszív rock
Kiadó Gramy Records, GR1993 Records, Esoteric Antenna Cherry Red Records

A Djabe weboldala

A Djabe egy magyar dzsesszt, világzenét fúziós dzsesszt, progresszív rockot zenekar. Nevüket mind a hangszeres komplexitás és a szerteágazó világzenei stílusok ötvözése jellemzi, amelyet a magyar népzenei motívumok tesznek egyedivé. A Djabe sokszínű hangzásvilággal rendelkezik. Műveiken, mind koncerteken és stúdióban is - az állandó felállás mellett - a hazai és külföldi színtérről több közreműködő művész is szerephez jut. Pályafutásuk során rengeteg hazai és külföldi koncertet adtak, több mint negyven országban léptek fel. A djabe szó afrikai asante nyelven szabadságot jelent.[1]

Koncertjeik visszaérő vendége Steve Hackett, a Genesis együttes legendás gitárosa, akivel már számos albumot is készítettek közösen.

Tartalomjegyzék

A zenekar története[szerkesztés]

I. Előzmények - Novus Jam 1994-1996[szerkesztés]

A Djabe zenekar közvetlen előzményének az tekinthető, hogy 1994-ben Sipos András „Sipi” színész és ütőhangszeres (Macumba) összebarátkozott Égerházi Attila gitárossal, majd beszállt Attila Novus Jam, illetve néha csak Novus elnevezésű együttesébe.

Profiles - Profilok - Novus Jam 1994[szerkesztés]

A Novus Jam 1994-ben rögzítette első albumát, mely ugyanabban az évben jelent meg CD-n és kazettán. A Profiles - Profilok címet viselő stúdiólemezen a szintén színész Bubik István (Macumba) ütőhangszeres, Égerházi Attila gitáros, ütőhangszeres, Gesztelyi Nagy Judit fuvolista, énekes, billentyűs, ütőhangszeres, Rácz Tamás gitáros, ütőhangszeres és Sipos András ütőhangszeres játéka hallható, továbbá vendégként a későbbi Djabe tag, Muck Ferenc „Mucki” (Pege Quartet, Besenyő Blues Band, RABB, Muckshow, Groupensax, The Bluesberry Band, stb.) szaxofonos működött még közre. Ez a felvétel volt Égerházi Attila és Sipos András első közös munkája, mely kiindulópontja lett a későbbi, igen eredményesnek bizonyult együttműködésüknek.

Debrecen - Élő - Novus Live 1995[szerkesztés]

Az afrikai, dél-amerikai, és arab autentikus, valamint a modern európai hangszerek ötvözése különleges szintézisben egyesült a Novus koncertprodukciójában. A zenekar nagy sikerrel szerepelt az 1995-ös 25. Debreceni Jazz Napokon, illetve a Hangfogó fesztiválon, melyről felvétel is készült. Ez utóbbi, szeptember 29-én rögzített előadás lett az alapja a második Novus lemeznek, a Debrecen - Élő című koncertalbumnak, melyen trió felállásban: Égerházi - Gesztelyi - Sipos formációban hallható az együttes. Az 1995-ös magnókazetta kiadást egy évre rá követte a CD-verzió, eltérő borítóval és némileg eltérő hanganyaggal.

Djabe Klub - Novus archív 1995-1996[szerkesztés]

A Djabe Klub 2001-ben indult archív CD, illetve VHS kazetta sorozata a Novus, illetve a Sipivel felálló Novus Jam felvételeiből is válogatott. Az Evolúció 1971>2002 című CD két trackje a későbbi Djabe-tag, Kovács Ferenc (Budapest Ragtime Band, Magony, Ras Q, Tariqua) énekes, trombitás, hegedűs vendégszereplését örökítette meg a trió felállású Novus Jam 1995 májusában, a Lágymányosi Közösségi Házban adott előadásáról. Két másik felvétel pedig a Novus Jam 1996-os, Királyszín-ben adott koncertjéből nyújt ízelítőt, mikor már zajlottak az első Djabe album stúdiófelvételei.

II. A Djabe projekt 1995-1997[szerkesztés]

Az eredetileg projektként indult Djabe CD, illetve az első repertoár 1995 első felére nyúlik vissza, amikor is a Novus Jam két tagja, Égerházi Attila és Sipos András úgy döntöttek, hogy a korábbiaktól eltérő struktúrában, némileg másfajta zenét fognak készíteni. A Sipi által javasol Djabe név afrikai asante nyelven szabadságot jelent. Az alapító, zenekarvezető és komponista Égerházi Attila gitáros ezt a szabadságot elsősorban a zenei stílusok és hangszerelések szabad keverésében értelmezi.

Novus Jam és barátai - Djabe 1996[szerkesztés]

Az 1995 júniusa és 1996 szeptembere között rögzített, és 1996-ban CD formátumban megjelent első Djabe albumot a CD ismertetője szerint a Novus Jam és barátai (Djabe are members of Novus Jam and our Friends) játszották fel, mely részben új kompozíciókat tartalmaz, részben korábbi Novus témákat gondolt újra. A Djabe név akkor még nem egy zenekart jelölt, az elkészült album címe volt csak eredetileg.

A debütáló anyagon egyaránt hallhatók egykori Novus Jam és későbbi Djabe tagok, valamint mindkét együttes vendégművészei. A lemezt készítő alkalmi formáció magja Égerházi Attilagitáros és Sipos Andrásénekes, ütőhangszeres duója volt. Rajtuk kívül hallható még Muck Ferencszaxofonos és Barabás Tamás (Tea, Fusio Group, European Mantra, Borlai Gergő Quartet, GM49, stb.) basszusgitáros játéka, akik a CD megjelenése után nem sokkal később megalakuló stabil Djabe zenekar, első formációjának tagjai lettek. Továbbá Gesztelyi Nagy Judit fuvolista, Karvaly Tibor]] „Carvi” billentyűs, hegedűs, Rácz Tamás gitáros, mindhárman Novus voltak tagok. Valamint Kovács Ferenc trombitás, hegedűs, a Novus és a Djabe vendégművésze, utóbbi későbbi második nagy korszakának, az úgynevezett Update formációjának tagja.

Miként oly sok zenekar a világon, a Djabe is egy­fajta zsengének tekinti első albumát, de azt ők maguk is elismerik, hogy nagyon sokan szeretik. Feltehetően azért, mert ebben a bő egy órában már benne vannak mindazok a törekvések, hang- és ihletkísérletek, amelyek a következő húsz évben kibomlottak, és letisztultak. Itt még minden üdítően nyers, mondhatnánk, fésületlen, de mégsem kaotikus.
– részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből.

Az album és egyben a projekt korszak legfontosabb darabjai a címadó Djabe, melyhez később sikeres klip és remix is készült, a négytételes Leaving The Desert című kamaradarab, melyet később alaposan átdolgoztak, a Waiting For The Distant Dance, amely többszöri átértelmezés után, két évtized múlva is állandó repertoárdarab, valamint a Passage, melyben már megszólal a Djabe együttes egyik védjegyének számító angklung.

Djabe - Visions - Látványok 1997[szerkesztés]

A második Djabe néven megjelent kiadvány egy különleges válogatás, mely magnókazettán került terjesztésre. A Visions című gyűjtemény részben Égerházi és Sipi korábbi felvételeiből válogat (Novus és Djabe), valamint szerepel rajta Muck Ferenc és Kaszás Péter (Orkán) két közös felvétele, továbbá Muck másik formációja, a Muckshow is.

Az érdemi újdonságot -és egyben a következő nagylemez előzetesét- azok a szerzemények jelentik, melyek az Oriflame megrendelésre készült Visions táncjátékhoz és az azzal szorosan összetartozó Önbizalmat ad című reklámkampányhoz, reklámfilmjének zenéjéhez készültek. Később mind a négy Visions darab felkerült a Djabe 1998-as Witchi Tai To albumára, némelyik átdolgozva, némelyik változatlan formában.

1997-ben felkérést kaptunk az Oriflame cég részéről a Visions nevű dekorkozmetikum család táncprodukciójának és annak zenéjének elkészítésére. Több ilyen zenemű is született, ezek egyik darabja a Visions After The Rain. Sipi és én a Gaston stúdióban improvizáltunk néhány órát, majd ezekből szerkesztettük össze a Visions című kompozíciót. Egy másik nap Mucki és Tomi már a kész szerkezetekre játszották fel a saját szólamukat. Mindez még a Djabe zenekar igazi elindulása előtt volt.
– részlet Égerházi Attila 2005-ös Witchi Tai To című könyvéből.

III. Az első Djabe felállás 1997-2000[szerkesztés]

1997-ben, nem sokkal az első a Djabe CD megjelenése után koncertfelkérések érkeztek, és felmerült az igény új felvételek elkészítésére is. Attila és Sipi ezért elhatározta, hogy összehoznak egy állandó zenekart, a lemez élő bemutatásának megvalósítására. A felvételek közreműködői közül Tamás és Mucki vállalta el a felkérést. Így alakult meg a Djabe duóból a zenekar első, stabil, Barabás - Égerházi - Muck - Sipos kvartett felállása.

Djabe Live 1997[szerkesztés]

Djabe, immár együttesként 1997-ben kezdett el koncertezni és még a kezdetektől fogva nagyon komoly showkat adott. A négytagú zenekar az első három évben rendszeresen kiegészült Bakó Gábor táncos-koreográfus-tánctanárral és tánckarával A konkrét szerzeményekhez készült egyedi tánc-koreográfiákat és az elő zenét minden esetben a korszak legmodernebb fény- és látvány-technikája, a Vari*Lite egészítette ki, dalról-dalra eltérő, egyedi fény-kompozíciókkal.

Az 1997. november 26-án a budapesti Petőfi Csarnokban adott nagykoncert képezi alapját a Djabe Live 1997 című videónak, mely a koncert részletein túl 1998-as interjúkat tartalmaz. A film elsőként a második album második lemezén, az úgynevezett Enchanced CD videó partíciójában kapott helyet 1998-ban. Később, 2005-ben a Live 1997 film a Witchi Tai To deluxe médiabook-jának első DVD-jére került, nagyobb felbontásban. A kiemelt buli további részletei a Djabe Klub 2001-es exkluzív videokazettájának, az Archive 1993-2000 című ritkaság-gyűjteménynek második blokkjában tekinthetők meg.

Djabe special guest Ferenc Snétberger - Witchi Tai To CD 1998[szerkesztés]

A Djabe második albuma a kezdeti kísérletezések után már kiforrott produkció, melynek vegyes anyaga egységes egésszé áll össze a lemezalbum átgondolt szerkesztése folytán. A különféle hanghordozókon (2CD, LP, MC, később DVD-A) szereplő trackek között szerepelnek vadonatúj kompozíciók, valamint alaposan újragondolt és áthangszerelt Novus témák, továbbá az első Djabe album legfontosabb szerzeményeinek kvartettre átdolgozott (koncerthangszerelésű) friss stúdióváltozatai és egy „elszeretett dal” is. A második Djabe album érdekes módon pont az egyetlen feldolgozásról, Jim Pepper elévülhetetlen klasszikusától, a Witchi Tai To című örökzöldről kapta a címét.

Én javasoltam, hogy legyen ez az album címe, mert ez a szám ismert a potenciális célközönségünk előtt itthon és külföldön egyaránt. Ezzel a címmel könnyebben el tudják helyezni a kereskedők akár a lemezboltok polcain, akár a hallgatók az érdeklődésük horizontján.
– részlet Égerházi Attila 2005-ös Witchi Tai To című könyvéből.

A Herczeg Judit énekesnő, Szalóki Béla fúvós (szárnykűrt) és Snétberger Ferenc (Trio Stendhal) gitárművész közreműködésével készült Witchi Tai To 2000-ben Arany Zsiráf-díjat kapott a jazz / world music kategóriában, mint „Az év hazai világzenei albuma”.

A Witchi Tai To album hanganyaga -némi eltéréssel- egyaránt megjelent CD-n és magnókazettán, továbbá -akkor nagy feltűnést keltve- LP-n is.

Witchi Tai To audiofil LP[szerkesztés]

A formátum mélypontjának számító 1998-as esztendőben már egyre ritkábban adtak ki vinyl hanglemezeket, az általánosnak számító CD formátum mellett. A Djabe legénysége azonban úgy döntött, hogy zenéjével megcélozza azt a High-End rajongó réteget is, akik szívesen hallgatnak analóg nyomású lemezeket. Mindez jó döntésnek bizonyult, mert a korong mára már a Hi-Fi és High-End bemutatótermek alap teszt lemeze lett, köszönhetően a felvétel kitűnő hangminőségének, a kiváló angol nyomásnak, és a zene levegős akusztikus megszólalásának.

Witchi Tai To + Enchanced 2CD[szerkesztés]

A dupla CD változat nem csak zeneileg, hanem kivitelében is világszínvonalúra sikerült. A tetszetős, dupla digipak kivitel és és a rádiós remixeken túli extra CD tartalom komoly szenzációnak számított akkoriban. A Djabe elsők között készített hazánkban professzionális honlapot, melyet a második, interaktív CD-ről közvetlenül is el lehetett érni. Ez a CD-ROM rész tartalmaz még egy 35 perces, interjúkkal színesített koncertfilmet, valamint kép- és szöveganyagot. Az interaktív master a londoni Abbey Road Interactive Stúdióban készült.

Az anyaghoz készített rádiós mixeket tartalmazó Enhanced CD, illetve két videóklip (Djabe, Coffee Break) folytán a Djabe zenekar hamar népszerűvé vált azok körében is, akik nem kifejezetten dzessz vagy világzene rajongók. Ez utóbbi korong, promóciós céllal önálló maxi CD formátumban is kiadásra került, melyet nagy sikerrel forgattak a különböző hazai rádióállomások akkoriban.

Ennek egyik akkori szenzációját, az extra Enhanced CD-t, amely nem csupán audió- és videofelvételeket, képi és szöveginformációkat tartalmazott, hanem egyenesen rá lehetett menni róla az együttes honlapjára. A számítógépes partíciót tartalmazó CD Abbey Road interaktív stúdiójában készült, azon falak között, ahol egykor a Beatles, a Pink Floyd, később Kate Bush és a Radiohead is dolgozott. Ezen helyeztek el néhány rádióbarát remixet, melyeket játszottak is az adók.
– részlet Göbölyös N. László Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből.

A Witchi Tai To album és korszak legfontosabb darabjai a címadó indián téma, a Visions sorozat, továbbá a remixként újrarögzített Djabe dal, melyből sikeres videóklip is készült, valamint természetesen a nagy sláger, a Snétberger Ferenccel készült Coffee Break, melyből szintén nagy sikerű klipet forgattak, illetve többféle változatban is remixelték. Utóbbi Dance Version formában felkerült a Juventus Rádió Kovács „Nagyember” László által szerkesztett Juventus Mix Vol.2000 című 2003-as CD-jére is.

A témát slágergyanúsnak találtuk, ezért is lett az album nyitószáma, valamint akkor elhatároztuk, hogy a kereskedelmi rádiók részére az ő világuknak megfelelő remixeket gyártunk, egyértelmű volt, hogy a Coffe Breaknek is készítünk átdolgozott verziót. A választás sikeresnek bizonyult, hiszen a rádiók rendszeresen játszották ezt a számot, a zenecsatornák pedig az ebből készült videóklippet. A Juventus Rádió egy évig a szelektorban tartotta a felvételt, ez azt jelentette, hogy legalább napi négyszer elhangzott a rádióban. Utána sem vették le a műsorról, de már ritkábban forgott. Végül a Kovács László által évente elkészített legendás Juventus Mix egyik CD-jére is felkerült.
– részlet Égerházi Attila 2005-ös Witchi Tai To című könyvéből.
Witchi Tai To DVD-Audio[szerkesztés]

2014-ben került a boltok polcaira az addigra már klasszikussá nemesedett Witchi Tai To album bónusz felvételekkel, videóklippekkel és Live 1997 filmmelkiegészített DVD-audio változata, mely az eredeti mesterszalagok felhasználásával teljesen újrakevert friss sztereó és surround változatot egyaránt tartalmazza.

Witchi Tai To Deluxe Mediabook[szerkesztés]

Egy évre rá, 2015-ben készült el a Witchi Tai To Deluxe Mediabook, mely kemény fedelű könyv két CD-t és két DVD-t rejt magában. Az újrakevert album CD és DVD-Audio változatán túl a Witchi Tai To Live című CD 1997 és 1999 közötti koncertváltozatokat (köztük a ’98-as márványtermi koncert anyagát), az eredeti CD kiadás bónusz lemezén szereplő eredeti bónusz dalt, és 1998-as próbatermi felvételeket tartalmaz. A második DVD pedig a Witchi Tai To Tour 1998 című klasszikus koncertvideó feljavított változata. A számtalan extra között megtalálhatók még korabeli TV- és rádióinterjúk – rengeteg zenével, továbbá fotóalbumok, az Arany Zsiráf-díj átadóünnepsége, a Coffee Break (Dance version) 2015-ös videóklipje, 20 perc a turné főpróbából, valamint az újrakiadáshoz tartozó, átfogó visszatekintő interjúk is.

Djabe Live - Witchi Tai To Tour 1998-1999[szerkesztés]
1998 őszén a Djabe hatalmas feltűnést keltve mutatta be minden idők egyik leglátványosabb magyarországi turnéján a Witchi Tai To albumot. Ez azért is volt szokatlan, mert ebben a műfajban, jazz-world zenekarok esetén ez egyáltalán nem volt jellemző. A kiváló minőségű hangtechnika, a Vari*Lite világítás, a táncosok és nem utolsó sorban a zene teljesen elvarázsolta a közönséget. A turné 1999 nyarán ért véget.
– részlet Göbölyös N. László Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből.

A Djabe együttes első koncertvideója Witchi Tai To turné anyagából készült. Az 1998. november 15-én, a budapesti Petőfi Csarnokban megrendezett koncertjük került rögzítésre, mely eredetileg 1999-ben Djabe Live - Witchi Tai To Tour címmel VHS kazettán jelent meg. A koncertfilm 2015-ben bekerült a Witchi Tai To Deluxe Mediabook kiadványba, melynek második DVD-jének alapját képezi.

A Witchi Tai To turné második, 1999-es szakaszának videó-felvételei a Djabe Klub 2001-es, Archívum 1993-2000 című videókazettájának második blokkjában láthatók-hallhatók.

A szépség világa 1999[szerkesztés]

1999-nem folytatódott az együttes és az Oriflame együttműködése. Utóbbi megrendelésére ezúttal egy CD készült. A szépség világa című válogatás maxin Herczeg Judit, Elisabeth Melander és a Djabe felvételei hallhatók, melyek a reklám-kampányhoz készültek.

A Visions élő előadásához 1998-ban zenei alapot kellett készítenünk két ok miatt. Az egyik az volt, hogy a marimbát, ami az alapot adja, nem tudtuk jól hangosítani. A másik ok pedig az, hogy Sipi nem tudott egyszerre marimbázni, csörgőzni, chekerézni, djembézni és énekelni. Ezért a felvett alapja játszottunk rá, ő csörgőzött, énekelt és chekerén játszott élőben. A táncosoknak jól jött a precíz, mindig ugyanolyan hosszú és tempójú zene. ...1999-ben egy kislemezt készítettünk megrendelésre, addig meg nem jelent Djabe felvételekkel. Ekkor vettük fel a koncert zenei alapjára stúdióban, az élő előadás során kikristályosodott részekkel a Visionst újra.
– részlet Égerházi Attila 2005-ös Witchi Tai To című könyvéből.

Djabe - Ly-O-Lay Ale Loya 1999-2000[szerkesztés]

Az együttes a harmadik lemezén ismét egy indián motívumhoz nyúlt. A Ly-O-Lay Ale Loya az óramutatóval ellentétes kört jelent, tehát valami olyasmit, ami kizökkent a világ rendjéből. A Djabe Arany Zsiráf díjas második albuma után egy évvel később készült Ly-O-Lay Ale Loya című lemeze is kivívta a legjobb kritikai elismerést. A Sipos - Muck - Barabás - Égerházi formáció tovább építette a Witchi Tai To zenekari hangzását. Az album vendégművészei ismét Gesztelyi Nagy Judit és Herczeg Judit voltak.

A zenei fejlődés mellett Sipos András ezen az albumon mutatta meg leginkább sokszínű zenei egyéniségét és zseniális ütőhangszeres tehetségét. Az albumon autentikus hitelességgel hallhatunk tőle indonéz angklungot, afrikai djembét, arab derboukát, latin kongát és brazíliai berimbaut is. Egyes kompozíciók pedig, mint például a Memory Of Bells vagy az Underwater Sunlight hangszerelésükben, megszólalásukban és minőségükben is előre vetítik a Djabe későbbi nemzetközi sikereit. A zenekar összes felvétele közül ebben dominálnak legjelentősebben a világzene stílusjegyei. Ezt az albumot kétszer is jelölték Arany Zsiráf-díjra.

Ezen a lemezen már világosan érezhető, hogy Barabás Tamás kezébe vette az együttes irányítását, aki a basszusgitár mellett multiinstrumentalistaként, zeneszerzőként, hangszerelőként, hangmérnökként egyaránt kivette a részét az alkotó folyamatból. Ettől fogva véglegesen Tamás lett a Djabe zenei rendezője, zenei vezetője, fő hangszerelője, majd fő dalszerzője is.

Az 1999 decemberében piacra kerülő MC és CD változatot 2000-ben követte az audiofil LP változat, ismét mindegyik hanghordozó kissé eltérő hanganyaggal, a vinyl kiadás megismételte elődje szakmai sikereit.

Ly-O-Lay Ale Loya DVD-Audio[szerkesztés]

2016-ban készült el a Ly-O-Lay Ale Loya DVD-Audio verziója, mely az újrakevert album sztereó és 5.1 surround hanganyaga mellett koncertvideókkal és egy 2000-es rádióinterjúval lett kiegészítve.

A Djabe mindent tud a zenéről, amit tudni lehet. Összeszokott, egymásra figyelő, a többiek rezdüléseit is ismerő csapat, ezt bizonyítják a kompozíciók is. Gondosan felépített darabok, precízen kiszámított szólók, amelyek mégis minden meghallgatáskor azt az érzést keltik a hallgatóban, mintha épp akkor születnének meg. Humor és lírai szelídség, felszabadult, sodró lüktetés és érzelmesség váltakozik anélkül, hogy egy pillanatra is érzelgősségbe csapna át.
Neltz János, Magyar Rádió
Djabe - Lay-A-Loya 1999[szerkesztés]

Az album előzeteseként szolgáló Lay-A-Loya című maxi CD ismét remixekkel kedveskedett a populárisabb zenékben utazó rádióállomásoknak. A Visions remixét, illetve 1999-es koncertvideóját is tartalmazó kiadvány sikeresen vezette át a figyelmet médiasikerekben bővelkedő Witchi Tai To-ról a harmadik Djabe albumra.

A Ly-O-Lay Ale Loya album és a második turné legfontosabb darabjai a címadó és a Above The Skies , egy olyan feldolgozás, illetve egy olyan saját szerzemény, melyek a Djabe mélyebb, merengősebb, meditatívabb, befelé forduló világát reprezentálják. Továbbá a populárisabb megközelítésű Lay-A-Loya és a Klungklung, mely viszont az egész életművet védjegyszerűen végigkísérő színpadi angklungozás alapjául szolgál.

Djabe - Tour 2000[szerkesztés]

2000 tavaszán nagy sikerű koncertsorozatot bonyolított le a Djabe zenekar. A banda a koncerteket rögzítette és a teljes turné legjobb pillanataiból összeállított egy CD-t, mely remekül adja vissza az előadások hangulatát. Az együttes első koncertalbuma, a Tour 2000 című turnéválogatás a quartett évek összefoglalásának is tekinthető, így akár a Best of Djabe 1996-2000 címet is viselhetné.

A 2000 tavaszán megtartott turnén a legendás Vari*Lite világítást videókivetítővel egészítették ki, melyen a számok mondanivalójához és hangulatához illeszkedő animációkat és filmeket vetítettek. A turnéhoz tervezett, háttérdíszletként vetített Vari*Lite gobókkal együtt minden eddiginél magasabb színvonalú vizuális élményben volt része a turné népes közönségének. A Tour 2000 Petőfi Csarnokban tartott budapesti állomását április 14-én filmre is rögzítették, mely 2001-ben került kiadásra a Djabe Klub Archívum 1993-2000 című videókazettájának záró blokkjában.

A Djabe a Ly-O-Lay Ale Loya című albumot azonos elnevezésű turnén mutatta be 2000 tavaszán. A turné koncertjeit soksávos felvételeken rögzítették, az április 16(?)-i PeCsa-buliról pedig videofelvétel is készült. A hangfelvételt CD-n jelentették meg, Tour 2000 címmel. A kiadvány anyagát a turné különböző állomásain legjobban sikerült felvételekből válogatták össze. A koncert-CD-t aztán ősszel Tour 2000 elnevezésű koncertsorozaton mutatták be, ismét országosan. Akárcsak az előző album turnéján, itt is minden szám önálló vizuális arculatot kapott. A Witchi Tai To koncertjeihez képest azonban a színpadi show megváltozott. A táncosok elmaradtak, viszont felszereltek egy motoros vásznat a színpadi háttér közepére, mely időnként leereszkedett és hangulatos filmekkel illusztrálták a zenét. A világítás továbbra is a Vari*Lite lámpákra épült, melyet kiegészítettek a videóbejátszások.
– részlet Göbölyös N. László Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből.

IV. A második (és harmadik) Djabe felállás 2001-2007[szerkesztés]

2000-től megújult a társulat, Mucki távozását követően, decemberben Kovács Zoltán "Ko" (Tea, Ras Q) billentyűssel és Banai Szilárd „Szilu” (Silhouette, DrumEmotion, stb.) dobossal bővültek, 2001-ben pedig Kovács Ferenc trombitás, hegedűs lett még állandó tag, aki korábban is vendégszerepelt már a Novus Jam koncertjein és a bemutatkozó Djabe lemezen.

A Banai - Barabás - Égerházi - Kovács - Kovács - Sipos hatosfogat, a Djabe együttes „update” formációja a korábbinál sokkal felszabadultabban játszott a színpadokon, hiszen a zenekar egyaránt erősödött a ritmusszekciót illetően, ahogy a szólisták terén is. Mivel többen sokkal több hangszert tudtak megszólaltatni, így a sok szerzemény esetében az albumváltozatokhoz közelebbi élő hangszerelések is lehetővé váltak, egyúttal kiteljesedett az improvizációk lehetősége. Fontos dal az Erdő, erdő, mely első abban a sorban, mikor Kovács Ferenc magyaros elemeket ad hozzá az addig csak egzotikus tájakat megidéző világzenei Djabe elegyhez.

A Djabe korszakalkotó váltását 2001-ben a tovább fejlődés igénye hozta létre. Muck Ferencet nem egy, hanem két szólista pótolta, akik tulajdonképpen hárman vannak, hiszen Kovács Ferenc trombitásként és hegedűsként egyaránt gazdagítja innentől kezdve a csapatot, Kovács Zoltán pedig nem csupán új alapokat biztosít, hanem klasszikus és jazz-rock ihletésű, valamint saját megkomponált szólóival is sűrűbbé teszi a Djabe-zene szövetét. Megváltozott az ütőhangzás is azáltal, hogy Sipos András mellett most már akadt egy hagyományos dobfelszerelést megszólaltató ember is Banai Szilárd személyében: nem semlegesítik, hanem erősítik egymást.
– részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből

Muck Ferenc távozása után a zenekarban nem volt szaxofonos, így a 2001-es Update albumon és annak lemezbemutató koncertkörútján a világhírű angol szaxofonos Ben Castle (Sting, Marillion, Radiohead, Steve Hackett, The Brand New Heavies, George Michael, stb.) játszott, állandó vendég státuszban, mely egyben egy hosszabb együttműködés nyitányának is bizonyult.

A Djabe Klub[szerkesztés]

A Djabe Klubot 2001-ben indította az együttes, az egyre fanatikusabb rajongótábora részére. A törzsrajongók éves tagdíj ellenében félévente egy-egy ingyenes, exkluzív kiadványt kaptak, melyek nem kerültek kereskedelmi forgalomba. A klubtagok ezen felül a zenekar által szervezett koncerteket is ingyen látogathatták. A Djabe Klub 2005-ben ugyan megszűnt, de a volt klubtagokkal máig igyekszik szorosabb kapcsolatokat ápolni a zenekar.

Evolúció 1971>2002[szerkesztés]

A 2002-ben megjelent Evolúció 1971-2002 című CD ugyan a negyedik a klub-kiadványok sorában, de logikailag és időrendben is az elsőnek számít. A rendhagyó gyűjtemény a Djabe „update” formációjának tagjainak szárnypróbálgatásait, előző formációinak archív felvételeit gyűjti csokorba. A korong második részében ritka Novus Jam és Djabe koncertfelvételek hallhatók, melyek átvezetnek az akkor aktuális Update turné 2002-es, második szakaszába.

Djabe - Archive 1993-2000[szerkesztés]

A Djabe Klub első videókazettája a Novus Jam és Djabe archív, korábban még nem publikált felvételeiből szemezget, fontos átmenetet képezve a jelenbe, bemutatva a 2001-ben megújult formáció által is játszott szerzemények korábbi stációit.

Djabe - Újrajátszás 2001[szerkesztés]

Az első CD és egyben az első klubkiadvány a hat tagúra bővített Djabe első stúdiófelvételeit tartalmazta, melyen az új zenészek a régi sávokra játszottak rá. A Újrajátszás CD végére felkerült néhány szám az új felállás első koncertjéről is, melyet mindössze egy hónapnyi zenélés után adott a Djabe a budapesti Vasas Csarnokban.

Kovács Ferenc - Magony 2001[szerkesztés]

2001-ben, közvetlen az Update előtt jelent meg Kovács Ferenc Magony című szólóalbuma, melynek egyes részletei bekerültek a Djabe koncertprogramjába is.

Djabe - Update 2001[szerkesztés]

Az átalakulást követő első album címe, az Update elsősorban az arculatváltást tükrözi. A kompozíciók és hangszerelések kiforrottabbakká váltak, dzsesszesebbek, letisztultabbak, miközben Attila révén megmaradtak a progresszívan építkező szerzemények, merengősebb hangulatok, Sipi révén pedig az egzotikus ütőhangszerek autentikus megszólaltatásán keresztül az afrikai, ázsiai, arab és egyéb távoli, törzsi hatások is. A régi és új, az ősi és modern keveredése, egymásra épülése jelenik meg az Update kompozícióiban, mely a cím értelmezésének egy másik lehetősége. Az „update” koncepciót tovább erősíti a két vendégművész hangsúlyos jelenléte. Az angol Ben Castle többféle fúvós hangszeren hallható, a marokkói ütős Saïd Tichiti pedig még gembri-játékosként és énekesként is megcsillogtatja tehetségét az albumon.

Én pont azt tartom a Djabe erejének, hogy nagyon sok zeneszerető emberhez eljut. Aki a jazzt szereti, megtalálja benne, ami őt leköti, a world music kedvelőinek is rengeteg élményt tud nyújtani ez a zene, de az igényesebb, progresszív rock-zenei műfajok híveinek is, és talán segítjük a műfajok közötti átjárhatóságot, és lehet, hogy ennek hatására sokan belefognak újabb produkciókba
– Égerházi Attila interjúja a Magyar Rádiónak, 2001-ben az Update turné indulásakor

A 2001-ben kazettán és CD-n kiadott Updateet Arany Zsiráf-díjra is jelölték, az albumon nyújtott teljesítményt a szakmai zsűri eMeRTon-díjjal jutalmazta. A Djabe első határon túli meghívása is ennek az albumnak a hatására született Horvátországba, a csáktornyai Jazz Fairy fesztivál kifejezetten a Djabe kedvéért beiktatott december 7-i pótnapjára, majd Szlovákiába.

Az Update album és turné legfontosabb darabjai az átalakulást tökéletesen prezentáló Witchi Tia To (nem elírás), mely összevetve az korábbi változattal, minden updateelt zenei, zenekari elemet kitűnően érzékeltet. Továbbá a Flying, a Lead Solider és a Clouds Dance, melyek díszpéldái a megújult fúziónak és a Djabe későbbi világának. Utóbbi az évek során klasszikussá nemesült, koncertfavoritként az előadások egyik csúcspontját jelenti.

Update DVD-Audio[szerkesztés]

2012-ben jelent meg az Update album DVD-Audio változata, mely a Barabás Tamás által újrakevert sztereó és 5.1-es surround hangsávokon kívül számos extrát tartalmaz, melyek közül kiemelkednek a Flying DVD kimaradt felvételei, illetve az Update turné próbáin készült audió trackek, melyek korábban Amit az Updateről még tudni lehet CD-n kerültek kiadásra.

Update Deluxe Edition[szerkesztés]

2012-ben egy exkluzív kivitelű dupla DVD-s gyűjtemény készült, melynek első lemeze megegyezik az Update album DVD-Audio verziójával, annak összes extrájával együtt. A második lemez audio részén meghallgatható a 2001. június 24-én adott Update turné - Szolnoki koncert valamint a a Nagykanizsai Jazz Fesztivál keretében 2001. október 19-én rögzített rádiós felvétele, interjúval együtt. A videó részen pedig a Pozsonyi Jazz Napokon 2002. október 18-án készült koncertfilm illetve a Duna Televízió stúdiójában 2001. július 2-án felvett tévékoncert látható.

Djabe - Mayombe 2001[szerkesztés]

Az Update albumhoz is készült két rádióbarát változat: a Mayombe című dal egy remixe és egy rövidített verziója, melyek az azonos című promóciós maxi CD-n kerültek a rádióállomások részére postázásra. Azonban ezek már meg sem közelítették a korábbi hasonló Djabe mixek sikereit.

Djabe - Amit az Updateről még tudni lehet[szerkesztés]

A 2002-ben megjelent klub CD olyan anyagokat tartalmaz, melyek az Update felvételekor és a turné próbáin kerültek rögzítésre. Az Amit az Updateről még tudni lehet anyagának felét olyan stúdiófelvételek teszik ki, melyek az Update-en megjelent kompozíciók más verziói. A második blokk pedig az Update turné 2001. június 20-i próbáján készült, amikor Ben Castle első alkalommal csatlakozott a zenekarhoz. A felvétel később, 2012-ben az Update album DVD-Audio kiadásának extrái között is helyett kapott.

Djabe Live - Update Tour 2001-2002[szerkesztés]
Az Update anyagát nagyszabású országos turnén mutatták be 2001 nyarán. A koncertek ezzel a műsorral egészen 2002 végéig folytatódtak. A hat fős Djabe legénységhez 2001 júniusában Ben Castle is csatlakozott Angliából. A színpadtechnika továbbra is látványos volt. A Vari*Lite segítségével a 2000-es turnéhoz hasonló színpadképet vittek tovább, de ezúttal már nem használtak kivetítőt, viszont az összesen hét zenész a színpadon bőségesen adott pluszt az előadás továbbfejlődéséhez.
– részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből.
Djabe - Gödöllő 2001[szerkesztés]

A Djabe és Ben Castle gödöllői koncertje az Update turné nyitóállomása volt. Ennek ellenére a produkció addigra már teljesen kiforrott, köszönhetően az alapos próbafolyamatnak. A 2001. június 23-án, a Gödöllői Színházban rögzített felvétel először 2004-ben jelent meg, a Djabe Klub exkluzív kiadványaként. Tíz évvel később -egy bónusz dallal kiegészítve- a Gödöllő 2011 CD ismét kiadásra került. A 2014-es változat már teljes körű, alapos terjesztést kapott.

Djabe - Update turné - Szolnoki koncert[szerkesztés]

Az Update turné során a 2011. június 24-i szolnoki fellépés volt a leghosszabb. A szolnoki előadás audió-felvételét 2012-ben az Update album dupla DVD-s változatán jelentették meg, sztereó és surround verzióban is.

Djabe - Flying - Update Tour 2001[szerkesztés]

A 2001. június 27-én a budapesti Petőfi Csarnokban rendezett Djabe + Ben Castle budapesti Update nagykoncertet és az őszi, szeptember 24-én a Pesti Vigadóban tartott, hattagú alapfelállással adott előadást is rögzítette a zenekar. A két koncert legjobb részeiből készítették el Flying címmel a Djabe 2002-ben napvilágot látott első DVD-jét, mely egyben az első magyar jazz/world music DVD is, illetve Barabás Tamás első surround keverése.

A magyar Djabe számára egy DVD kiadása immár kihagyhatatlan állomás volt. Négy sikeres album, egy nemzetközi turné és három egymást követő díj után a legjobb magyar világzenei együttes, Égerházi Attila Djabéja nem nélkülözhetett egy ünneplő élő DVD-t. A Flying a 2001-02-es szerencsés turné tanúja. Kifogástalanul és abszolút profi módon gyártott DVD-ről van szó, amely az International DVD Magazine lelkes dicséretét is kivívta. Három óra koncert, a hetesfogat klasszikusaival, plusz 20 perc klip, interjúk és bónuszok. A magyarokkal ezúttal teljes hatáskörű tagként jelenik meg a kiváló angol fúvós Ben Castle, aki már játszott a Marillionnal és Steve Hackett-tel is. Emlékeztetünk arra, hogy Barabás Tamás, a kötéltáncos ügyességű basszusgitáros személyesen keverte és maszterizálta a lemezt. Kiváló, elismerésre méltó munkát végzett.
– részlet az olasz Movimento Progr recenziójából
Djabe - Bratislava Jazz Days - Pozsonyi Jazz Napok 2002[szerkesztés]

2002. október 18-án a hatosfogat a Pozsonyi Jazz Napok keretében lépett fel, melytől tévéfelvétel készült. A koncertfilmet 2012-ben az Update album dupla DVD-s változatán jelentették meg.

Djabe - Live in Slovakia 2002[szerkesztés]

Az ötödik klub kiadvány alapvetően három, 2002-es őszi jazz fesztiválon adott koncert anyagából válogat: Pozsony október 18., Érsekújvár október 19. és Eperjes november 13. A Live in Slovakia 2002 CD bónusznak is beillő 10-es trackje 2001. június 30-án készült a deméndi jazz fesztiválon. Ez a felvétel különleges trió formációt mutat be: Ben Castle tenor szaxofonon hallható, Kovács Zoltán zongorázik és Barabás Tamás, aki ezúttal dobol(!).

Djabe - Video archívum 2001-2002[szerkesztés]

A Djabe Klub második VHS kiadványa 2003-ban jelent meg. A Video archívum 2001-2002 az Update korszakot dokumentáló, több mint két órás kazetta, máshol még meg nem jelent ritka felvételek gyűjteménye.

A New Orleans sorozat 2002[szerkesztés]

2002-ben a Djabe a New Orleans Music Clubban adott különböző tematikájú koncerteket úgy, hogy minden este teljesen más volt a program. Több mint 10 koncertre válthatott jegyet a közönség. Összesen több mint hét óra különböző zenét játszott el a zenekar.

A Djabe felvonultatja teljes hangszerparkját az afrikai csörgőktől az arab derboukán át az indonéz Angklung Bambooig. Sipos András bemutatja összes ütőhangszerét és megismerkedhetünk azzal a szellemiséggel, ahogy a zenekar ezeket egyedi muzsikájába illeszti.
– részlet a korabeli sajtóanyagból
Djabe - Unplugged At The New Orleans[szerkesztés]

Az utolsó két este unplugged koncert volt. A november 19-ei előadásra a zenekarhoz csatlakozott Saïd Tichiti marokkói muzsikus, az Update album egyik vendégzenésze. A 2003-ban piacra került dupla CD-s Unplugged At The New Orleans koncertalbum anyaga átfogja a zenekar teljes pályafutását az első Djabe lemeztől az akkor még csak készülőben lévő Táncolnak a kazlak-ig.

Az első korong egy multimédiás CD, melyen egy 14 perces videó látható extraként a hattagú Djabe első fellépéséről, mely 2001-ben a Vasas Csarnokban készült.

Djabe - New Orleans+[szerkesztés]

A 2002-es New Orleans sorozat első három előadását világzenei hatások jegyében állították össze. Az első koncerten az afrikai zenei elemeket viselő számokat játszották el. A második estén arab és latin hangzásokat magába olvasztó darabok hangzottak el. A harmadik előadáson észak-amerikai indián és indonéz kompozíciók kerültek terítékre. A 2004-ben megjelent exkluzív klub CD, a New Orleans+ anyagát ezekből a koncertekből válogatták össze. Néhány szerzemény direkt ezekre az előadásokra született meg, így máshol sem előtte sem utána nem volt hallható például a Zulu, a Thuesday Afternoon vagy a Bali Wind.

Djabe - Táncolnak a kazlak - Sheafs Are Dancing 2003-2004[szerkesztés]

Az afrikai, indián és angol után a Táncolnak a kazlak lett az első Djabe stúdióalbum, amelyik magyar címet (is) kapott. Persze nem véletlen, hiszen a lemez kompozícióit Égerházi Attila gitáros, producer néhai édesapjának, Égerházi Imre (1925-2001) alföldi festőnek a képei alapján komponálták a fiúk. Az együttesnek sikerült zenei mondanivalóval hűen visszaadni a festő vizuális gondolatait. A hangokkal „tovább festették” a képeket. Megjelennek az Alföld, az erdélyi táj és a külföldi tanulmányutak – Olaszország, Bulgária, Lengyelország, Franciaország – hangulatai a zeneszámokban.

A világzene kiemelkedő hazai képviselője ezúttal elsősorban a magyar zenei kincsből merített. Az alföld, az erdélyi táj és Égerházi Imre többi motívumai zenei megfelelést nyertek. .A Táncolnak a kazlak albumon mutatkozott be Djabe-szerzőként Kovács Zoltán és Kovács Ferenc. Zoli a szintetizátorok helyett ezúttal akusztikus zongorán bizonyítja rendkívüli zenei tudását. Feri esetében pedig ezen a lemezen a hegedű dominál. Karakteres, magyar, “paraszt barokk” játéka alapvetően meghatározza az album jellegét. Az album vendégművészei közül visszatérő Herczeg Judit és Ben Castle. Először szerepel tabla Djabe felvételen, melyet Szalai Péter szólaltat meg. Szintén első alkalommal hallhatjuk Djabe hanghordozón a Genesis együttes legendás gitárosának, Steve Hackett-nek a játékát, mely a máig tartó együttműködés nyitányaként szolgált.

Az Égerházi-festmények ihlette koncept-album 2003-ban CD-n jelent meg, egy -a korong méretéhet illeszkedő- exkluzív kivitelű keménykötésű kétnyelvű (magyar, angol) könyvbe csomagolva, melyben az együttesre jellemző alapos ismertető mellett az összes Kazlak-szerzeményt ihlető festmény repró fotója is megtekinthető, így a dalokhoz tartozó festmények látványa, illetve további információk könnyen társíthatók a zenehallgatáshoz.

"A Táncolnak a kazlak több tekintetben is mérföldkőnek számít a Djabe pályafutásában. Részben azért, mert ezen az albumon fordult meg végképp az improvizatív, szabados hangulatfestő kompozíciók és a jóval kötöttebb, alapvetően jazzre épülő, kimunkált szerzemények aránya, az utóbbiak javára. Másrészt pedig a különböző egzotikus - afrikai, ázsiai, óceániai, indián - folk stílusjegyek és motívumok után, - illeszkedve a képek témájához és hangulatához -, itt jelentek meg elsőként a magyaros, kárpát-medencei népi dallamok az együttes munkásságában." - Jozé (passzio.hu)

Steve Hackett, a Genesis legendás gitárosa, az album közreműködője tömören csak annyit nyilatkozott, hogy a Djabe „a legjobb zenekar akikkel valaha játszottam.”

Jégvilág[szerkesztés]

A Táncolnak a kazlak album egyik különleges darabja a Jégvilág, ahol az Égerházi-festmények speciális animációs filmekként elevenedtek meg. A festő halálközeli élményeit bemutató festménysorozatának darabjait mozgatták meg az alkotók. A rendhagyó, különleges klip az album DVD-Audio változatának videó-extrái között kapott helyet.

A Jégvilág bevezetőjeként szolgáló Repülés című tételben maga Égerházi Imre szólal meg, és meséli el saját szavaival a klinikai halál állapotában szerzett élményeit, felvételről.

A szokásos sustorgó hang, lepergés, repülés valahová és ahogy megérkeztem, minden jég volt. Az előtérben, mintha jégkupacban emberek állnának, de nem statikusan álltak, hanem mozogtak a maguk jégterével együtt… hátrább mélyedésekből kinövően ismeretlen objektumszerű dolgok látszódtak, amelyek éltek… az egyik szemét lehunyta, a másikat kinyitotta… még hátrább megint voltak ismeretlen alakú építmények, amelyeket még életemben nem láttam, ezeket többszörösen lerajzoltam, hogy pontosan tudjam visszaadni… hátha egyszer megfejtik.
– Égerházi Imre
Táncolnak a kazlak - Sheafs Are Dancing DVD-Audio 2004[szerkesztés]

A Táncolnak a kazlak 2004-ben DVD-Audio formában is megjelent, mely a formátum első hazai kiadványa lett. Az extrákkal gazdagon megpakolt verzió authoring munkálatait a londoni Abbey Road stúdióban végezték, ez a változat kapta meg 2004-ben a PRince Award díjat a „legjobb multimédiás alkotás” kategóriában. Egy évvel később pedig „a legjobb extra tartalom” kategóriában kapott jelölést a Los Angeles-i Surround Music Award-on.

Djabe (sztárvendég: Steve Hackett) - Erre táncolnak a kazlak 2003[szerkesztés]

A Táncolnak a kazlak albumhoz tartozó remix kiadvány egy hatszámos CD. A 2003-ban megjelent "Erre táncolnak a kazlak" sztárvendége Steve Hackett. A rádió- és club mixeket tartalmazó korong a Kazlak anyaga mellett a korábbi Djabe klasszikusokból is válogat.

Kovács Ferenc - Magony vonósok 2003[szerkesztés]

A Táncolnak a kazlak remixeket követően jelent meg Kovács Ferenc második szólóalbuma. A Magony vonósok című dupla CD három blokkból áll: a 2001. szeptember 22-i koncert, A Sziklarajzok című TranzDanz előadás zenéje és a Magyar dalok. Utóbbi rész Elindultam szép hazámból dalában a teljes legénység Djabe közreműködik vendégként.

Djabe - Táncolnak a kazlak turné 2003-2004[szerkesztés]

A zene nemcsak stúdió változatban létezett surroundban, hanem a koncertek is 5.1-ben szólaltak meg. A zenekar ismét használt kivetítőt, ahol a címadó festmények mellett hasonló alkotások, és az alkotásokat inspiráló Égerházi Imre filmfelvételek voltak láthatóak. A koncerteket Égerházi Imréről készült portréfilm vezette be.

Ezt a rendkívüli összművészeti ívet 2004 januárjában egy olyan koncerttel zárta le a zenekar a budapesti New Orleans klubban, ahol a koncertteremhez kapcsolódó másik rendezvényteremben kiállításra kerültek a CD-t tartalmazó könyvben szereplő festmények. A tárlattal feltöltődött vizuális élmények után a zenekar némileg áthangszerelve unplugged formában mutatta be az albumot.

A Táncolnak a kazlak album és turné legfontosabb darabjai a címadó mellett a Virágcsendélet, a Fátyol mögött, a Hajdúböszörményi utcarész, valamint a koncerteken külön-külön is játszott Tájak két tétele, melyek mind-mind olyan darabok, amik a későbbi Djabe albumok darabjainak előképeinek tekinthetők. Valamint természetesen a Repülés és a Jégvilág kettőse, melyekkel a zenekar olyan különleges terepre merészkedett, mint még kevesen.

A Djabe együttes a Táncolnak a kazlak album hatására rengeteg külföldi meghívást kapott, akkoriban teljesedett ki a banda nemzetközi karrierje.

Djabe - Táncoltak a kazlak - Sheafs Were Dancing[szerkesztés]

A 2006-ban kiadott exkluzív kivitelű, papírtokos, digipak csomagolású dupla DVD törzsanyagának felvétele a Táncoltak a kazlak turné budapesti, a Petőfi Csarnokban megtartott koncertjén készült 2003. szeptember 20-án.

A kiemelkedő hangminőség, mely a hangosított koncertek között – azt hiszem nyugodtan mondhatom – high-end színvonalat képviselt, egyik sarokköve volt ennek a rendezvénynek. Rendkívüli érzékkel válogatták és szerkesztették meg ezt az anyagot. A látványvilág ugyanis tökéletesen együttműködött a zenével, a hangzással. Nem terelte el a figyelmet, jól kiegészítette a dalokat, sőt úgy is mondhatnánk szerves egységet képzett vele. Ha a szeptember 20-i estét definiálni kellene, akkor valamiféle összművészeti alkotás lenne a jó meghatározás. Szerintem ez a mondott megnyilvánulás már-már a klasszikusok között követel helyet magának. Élmények, érzések, emlékek dalba öntve, jó adag kreativitással, napjaink technikai lehetőségeinek kiaknázásával, maximalista kivitelezéssel, páratlan alkotást jelentenek.
– Kiss Attila (Sztereó Magazin)

A Táncoltak a kazlak két lemezének 300 percnyi anyagában külön is megtekinthetjük az élő koncert mögé vetített képanyagot, továbbá dokumentumfilmeket, útifilmeket, werkfilmet, németországi koncertfelvételt láthatunk a zenekarról és Égerházi Imre festőművészről.

Djabe - Tájak[szerkesztés]

A Tájak anyaga a Táncoltak a kazlak turné egyik budapesti állomásán, a Pesti Vigadóban került rögzítésre 2003. szeptember 25-én. A 2006-ban megjelent koncertfelvétel az első olyan Djabe album, mely csak és kizárólag online, digitális formában került terjesztésre.

Djabe - Sheafs Are Dancing – studio and live[szerkesztés]

2016-ban jelent meg a Táncolnak a kazlak speciális újrakiadása. A kibővített könyvben az eredeti stúdióalbumot tartalmazó CD mellett egy különleges koncertválogatás is található. A Sheafs Are Dancing - Live című CD-n a Kazlak szerzeményeinek 2003 és 2015 között különböző helyszíneken (Pesti Vigadó, Petőfi Csarnok, New Orleans Club, Művészetek Palotája) rögzített koncertváltozatai hallhatók.

2015-ben megvalósult a zenekar egyik régi álma, és elkészültek a Repülés és a Jégvilág című kompozíciók szimfonikus változatai. Barabás Tamás újrakomponálta a két szerzeményt, melyeket Kovács Zoltán zongoraművész hangszerelt 59 tagú szimfonikus zenekarral kiegészített Djabe együttesre. A Táncolnak a Kazlak koncertlemezen hallható Repülés és Jégvilág felvételek Budapesten, a Művészetek Palotájában a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével készültek 2015. november 10-én.
– Jozé (djabe.hu)

A héttagú Djabe 2004-2005[szerkesztés]

Tóth Viktor altszaxofonos 2004 őszén(?) került állandó tagként a Djabe zenekarba. Az együttes szerette volna, ha a szaxofon hang továbbra is szól a koncerteken, másrészt Kovács Ferenc sűrű elfoglaltságai miatt nem mindig tudott részt venni a külföldi turnékon. Tóth Viktor őt is jól tudta ilyenkor helyettesíteni.részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből

Tóth Viktor az első külföldi turnék időszakában volt a Djabe együttes hetedik tagja. Többek között a vele kiegészült szeptett felállásban vettek részt a litvániai Kaunas Jazz fesztiválon 2004. április 23-án, illetve az Amerikai Egyesült Államok egyik legrangosabb jazz-fesztiválján a New York állambeli Rochesterben. A Rochester International Jazz Festival 2004-es összeállításában olyan világsztárok között léptek a Djabe fiúk színpadra, mint David Sanborn, Oscar Peterson vagy Bobby McFerrin. 2004. június 6-án a Djabe kizárólagos előadóként 3 koncertet is adott. Majd a a Washingtoni Magyar Nagykövetség szervezésében koncerteztek. Az USA után London következett. 2004. június 11-én a Spitz színpadán első alkalommal lépett fel Steve Hackett a Djabe zenekarral. A koncert végén Steve életében először angklungon is beszállt a London című improvizációba.

2005. április 15-én a Djabe Németországban, a Burghausen Internationale Jazzwoche 2005 keretében adott nagy sikerű koncertet a Wackerhalle színpadán. A hangversenyt a Bayerischer Rundfunk alpha televízió műholdas adása 5.1 surroundban sugározta 2005. október 2-án. A koncert érdekessége, hogy Tóth Viktor szaxofonos, ezen az estén volt utoljára látható-hallható a Djabe színeiben.

Viktorral együtt mindössze néhány koncertfelvétel maradt fent, illetve egy stúdiófelvétel, mely a 2014-es Forward lemezen került befejezésre Wind Tale címmel. A koncertfelvételek közül kiemelkedik a 2005-ös burghauseni Jazz Woche fesztiválon készített másfélórás koncertfilm, melyet a BR alpha rögzített és többször is teljes egészében sugárzott. Egy része a fesztivál 2005-ös évéről készített DVD-n is megjelent, olyan előadók társaságában, mint Roy Hargrove. A másik említésre méltó koncertfelvétel 2004-ben a New Orleans Klubban készült, és vizuális extraként felkerült a Slices Of Life DVD-Audio változatára
– részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből

Djabe - Slices Of Life - Életképek 2005-2006[szerkesztés]

2005 novemberében jelent meg az Slices Of Life - Életképek album, CD formátumban, melynek megírásakor Barabás Tamás és Égerházi Attila figyelembe vették a nemzetközi turnézás, kiemelten a fesztivál-fellépések tapasztalatait. Úgy érezték, hogy a nagylétszámú közönséget vonzó, sokszor szabadtéri rendezvényekre szükségük lenne az addigiaknál több gyorsabb tempójú, sodró lendületű számra. Ennek jegyében születettek meg a verbunkost a jazz-szel háziasító Doromb, a hungaro-cubano Omachule, valamint a Hajsza a ménes után, az Indian Experience és a City Of Habi címet viselő kompozíciók, melyek azon túl, hogy a korszak jellemző darabjaivá váltak, többségében máig a koncert repertoárban vannak.

Az Életképek szerzeményeiben az újból hattagú Djabe felállás mellett ismét hallható az angol zenészbarát, Ben Castle. Továbbá érdekes színfoltja az albumnak a záró darab, melyet az Echo String Quartet szólaltat meg.

Viktor sajnos 2005 nyarán a Slices Of Life című album felvételei közben kilépett a zenekarból, pedig több számot is a szaxofonra épített fel Barabás Tamás. A lemezen ezért játszik ismét Ben Castle, aki egy héten belül ugrott be Budapestre a felvételekre.
– részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből

Valószínűleg minden Djabe album közül az Életképek nyújtja a legtökéletesebb arányú elegyét a jazznek, a fúziós-progresszív építkezési formának és a különböző világzenei hatásoknak, -beleértve a magyar népzene különböző elemeit is,- miközben mindvégig dallamos, tehát könnyen befogadható, közérthető marad.

Slices Of Life - Életképek - surround változat 2006[szerkesztés]

Az Életképek DVD-változata 2006 márciusában készült el, és kivételesen nem DVD-Audio hanem csak sztenderd DVD-Video formátumban került kiadásra. A korong a Slices Of Life album 5.1-es surround és sztereó verziója mellett videó extrákat is felvonultat. Ezek közül az első egy koncertfilm, melyet 2004-ben, a New Orleans klubban rögzítettek. A felvétel érdekessége, hogy Tóth Viktor szaxofonossal felálló héttagú Djabe formációt örökítette meg. Található még a lemezen egy élő TV felvétel a Hajdúböszörményi utcarész című kompozícióval és egy zenekari úti-film, a 2005-ös emlékezetes Pori és Stockholmi jazzfesztiválos fellépésekről.

Djabe - Goes To Festivals 2005[szerkesztés]

2005. július 21-én lépett a 40 éves jubileumát ünneplő Pori Jazz Festival színpadára az ismét hattagúvá vált Djabe zenekar, ötödik magyar előadóként a finnországi fesztivál negyven éves története alatt. A 2005-ös programban olyan világsztárok szerepeltek még, mint Charlie Haden, Jamie Cullumn és Kenny Garrett.

A szintén világhírű Stockholm Jazz 2005 is sikeres állomás volt a zenekar életében. A Stockholm szívében fekvő Skeppsholmen szigeten felállított hatalmas színpad előtti nézőtéren kb. 5000 fő tudott helyet foglalni, illetve állni. A stockholmi közönség a szintén fergeteges hangulatú koncert után megrohanta a CD árusító pavilont, majd kisebb tumultus alakult ki a dedikáló sátor előtt. A lelkes, vadonatúj svéd Djabe rajongók közül néhányan olyan véleményüknek adtak hangot, hogy számukra a Djabe előadása volt a fesztivál legjobb koncertje, pedig július 23-án olyan világsztárok is szerepeltek a színpadon, mint Johnny Griffin, Toots Thielemans, Lisa Nilsson, Didier Lockwood, Peter Cincotti, a zárónap előtt pedig: Lee Ritenour, Roy Haynes, Lauryn Hill és John Abercrombie. A Djabe legközelebb augusztus 11-én ad koncertet a bulgáriai nemzetközi Bansko Jazz fesztiválon.
– korabeli MTI közlemény

Az Életképek albumhoz nem készült remix anyag vagy maxi CD. A 2005 szeptemberében lemezelőzetesként napvilágot látott Djabe Goes To Festivals azonban akár annak is tekinthető, mert elsősorban két új stúdiófelvételt mutat be, a extra koncertfelvételek mellett. Másik nézőpont szerint azonban a Goes To Festivals egy izgalmas koncertanyag, mely még két lemezelőzetes stúdiófelvételt is felvonultat pluszban. Mindenesetre a helyi felkonferálásokat is tartalmazó anyag felvillantja a Djabe 2004-es és 2005-ös külföldi fesztivál-fellépéseinek néhány emlékezetes pillanatát Rochesterből, Kaunasból, Burghausenből, Poriból és Stockholmból. A bónusz videófelvételen pedig a 2003-as, Pesti Vigadóban adott koncert részletét tekinthetjük meg.

A CD-t ajánlom mindazoknak, akik kíváncsiak az új Djabe felvételekre, és azoknak, akik szeretnének hangos élménybeszámolót hallani a fesztivál fellépésekről, valamint érdeklődnek a közelgő Táncoltak a kazlak DVD hangulatát illetően.
– Égerházi Attila
Földkörüli utazás a Djabe zenekarral 2006[szerkesztés]

Az utazásokhoz kapcsolódóan egy tematikus válogatás is megjelent. A MALÉV részére készült 2006-os Földkörüli utazás a Djabe zenekarral című CD egy olyan zenei gyűjtemény, mely kontinens, ország, illetve tájegység szerint csoportosítja a Djabe kölönféle népzenei forrásból táplálkozó szerzeményeit, illetve feldolgozásait. A válogatáslemezen szereplő tizenhat felvétel sorrendben a következő zenei utazást nyújtja: Észak-Amerika, Közép-Amerika, Dél-Amerika, Észak-Európa, Közép-Európa, Franciaország, Dél-Európa, Magyarország, Észak-Afrika, Közel-Kelet, Dél-Afrika, Közép-Afrika és Indonézia.

A Djabe zenekar a hazai world music nemzetközileg is elismert jeles képviselője. Sajtos, egyedi zenéjükbe beépítik a különböző földrészek népeinek autentikus zenei elemeit és hangszereit. Ez a válogatás végigvezet bennünket a Djabe és ezzel együtt egy kicsit a világrészek változatos zenéin... közreműködik Steve Hackett a Genesis gitárosa.
– részletek a MALÉV CD ismertetőjéből
Djabe - Slices Of Live - Élőképek - Slices Of Life Tour 2006[szerkesztés]

A Slices Of Life lemezbemutató turné a Djabe egyik legnagyobb vállalkozása volt. A monstre koncertkörút 2006 februárjában Magyarországon kezdődött, majd a nyár folyamán Európában és az USA-ban folytatódott, és több mint 50000 ember látta, mely folyamán a fiúk a teljes lemezt eljátszották az első számtól az utolsóig.

Ezen a turnén vált végleges szokásává a zenekarnak, hogy a közönség soraiból felhívnak valakit, hogy csatlakozzon angklungozni a zenekarhoz
– részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből

A 2006. március 3-án, a budapesti Petőfi Csarnokban készült koncertfilmet, valamint a Sigh videóklipjét tartalmazó "Slices Of Live - Élőképek" DVD a tervek szerint 2007 karácsonyára jelent volna meg, de Sipos András halála miatt a munkálatok háttérbe szorultak, míg végül csak 2012-ben kerülhetett a boltok polcaira.

Djabe - Message From The Road 2007[szerkesztés]

A Message From The Road album anyagát a Djabe zenekar 2006-os európai és amerikai turnéja során rögzítette, így a koncertalbum Magyarországon, Olaszországon, Lengyelországon, az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Svédországban, Finnországban, Csehországban, Bulgáriában, Litvániában, valamint Bosznia és Hercegovinában készült koncertfelvételekből mutat be két nagy csokornyit.

A kétlemezes kiadvány egyik korongja egy sztenderd audio CD, a másik pedig egy DualDisc, melynek egyik oldala a lejátszóba helyezve szintén audio CD, melyen a koncertfelvételek második fele hallható, a másik oldala pedig DVD, melyen a teljes koncertanyag található, 5.1-es surround hangzásban. A második lemez DVD oldalán helyet kapott még egy-egy szolnoki, illetve berlini rádióinterjú, valamint a koncertbejátszásokkal gazdagított Videos From The Road című úti-film is.

Djabe - Last Tour With Sipi - The 2007 Summer Tour[szerkesztés]

A 2007-es nyári turné volt az egyik legtöbb országot magába foglaló a Djabe együttes történetében, mely folyamán három hónap leforgása alatt három földrész kiemelt jazzfesztiváljain adtak koncerteket. A The 2007 Summer Tour fontosabb állomásai a következők voltak: június 10. Baku Jazz Festival, Azerbajdzsán, július 05. Rigas Ritmi Festival, Lettország, július 07. Imatra Big Band Festival, Finnország, július 20. Wiesen Jazz Festival, Ausztria, július 22. Festival Musica do Mundo, Sines Portugália, augusztus 4-5. Kaslo Jazz, Kanada, augusztus 7. Blues Alley, Washington DC USA, augusztus 9. Paectec Jazz Festival, Baltimore USA, augusztus 12. Bansko Jazz Festival, Bulgária, augusztus 16-17. Nisville Jazz Festival, Nis majd másnap Prokuplije, Szerbia.

Ennek a nem hétköznapi koncertkörútnak az anyagából egy soklemezes box set van előkészületben. A Last Tour With Sipi című gyűjtemény a tervek szerint nemcsak a fesztiválos diadalmenetnek állít majd emléket, hanem a Djabe egyik alapítójának is, hiszen nem sokkal később 2007. szeptember 14-én, Sipos András váratlanul elhunyt.

Januárban a budapesti Barabás Villában adott az együttes koncertet az Emberábrázolások Égerházi Imre művészetében című kiállítás megnyitóján, áprilisban a Debreceni Orvostudományi egyetem elméleti tömbjének aulájában a Debrecen témájú anyag bemutatóján, majd júniusban a Vármegye Galériában ugyancsak ők játszottak a művész erdélyi témájú képeiből nyíló tárlaton. Abban a hónapban eljutott a Djabe Azerbajdzsánba, ahol a világhírű tar-játékossal, Malik Mansurovval léptek fel a bakui jazz-fesztiválon. Ekkor kezdődött közöttük a máig gyümölcsöző kapcsolat. Júliusban Riga és a finnországi Imatra közönsége tapsolhatott nekik, majd augusztus végéig Kanadában, a kaslói fesztiválon, az Egyesült Államokban előbb a washingtoni Blues Alley Klubban, majd Baltimore-ban, a Paectec fesztiválon játszottak, végül Portugáliában, Bulgáriában és Szerbiában léptek fel. A turnét a csapat itthon zárta, pécsi, keszthelyi, budapesti és debreceni fellépéssel
– részlet Göbölyös N. László: Djabe – 20 év szabad hangjai című könyvéből
Live at the Nisville Jazz 2007[szerkesztés]

2007. augusztus 17-én a szerbiai Nisben, a Nisville Jazz fesztiválon játszott a Djabe, mely koncertet a szerb televízió rögzítette. Ezt a felvételt, -Sipos András egyik utolsó fellépését- később, 2009-ben a zenekar felrakta a Sipi Emlékkoncert dupla DVD-s változatának extrái közé.

Debrecen Jazz Days 2007[szerkesztés]

2007. szeptember 7-én a Djabe fellépett a Debreceni Jazz Napokon. Akkor még nem tudták, hogy ez volt Sipos András utolsó koncertje, de Sipi egy héttel később elhunyt, így ez az előadás különös értelmet nyert, szomorú momentumként vonult be az együttes történetébe, mely véglegesen lezárt egy korszakot.

Ha tudjuk, hogy ez lesz az utolsó alkalom, talán sohasem jövünk le a színpadról
– Égerházi Attila

Az eredetileg nem kiadási, hanem csak archiválási céllal készült háromkamerás filmfelvétel végül a 2008-as Take On album DVD-Audio változatának videó extrájaként került a nyilvánosság elé.

V. A negyedik Djabe felállás 2007-2016[szerkesztés]

2017. szeptember 14-én, életének 53. évében Sipos András váratlanul szívrohamot kapott és elhunyt. Sipi megüresedett ütőhangszeres pozícióra nem vettek fel új tagot, így 2007 szeptemberétől öten folytatták a zenélést.[2].

A lekötött turnédátumok miatt a gyászból még fel sem ocsúdott muzsikusok már a következő héten ismét úton voltak. Az öttagúra apadt Djabe együttes első koncertjei még abban a hónapban megtartásra kerültek: szeptember 21-én és 22-én Berlinben a Popkomm Wabe és a Quasimodo Music Club színpadán játszottak, 29-én pedig bécsi Birdland Jazz Club látta vendégül az együttest.

Djabe - Köszönjük, Sipi! 2007[szerkesztés]

A Herczeg Judit és Ruzicska Tamás (Macumba) közreműködésével készült "Köszönjük, Sipi!" című emlékalbum mindössze két nap alatt, 2007. október 10-11-én készült a budapesti Tom Tom stúdióban. A részben új, részben újrajátszott régi szerzeményekben hallható még -korábbi felvételekről- Ben Castle, Karvaly Tibor és természetesen maga Sipos András is.

„Már régóta terveztük, hogy készítünk egy olyan stúdióalbumot, amit koncertszerűen veszünk fel, egyszerre fogunk zenélni, mindenféle rájátszás nélkül. ... Ki kellett magunkból zenélni a fájdalmat és a közös örömöt, emlékeket. Olyan számokat játszottunk, amelyek valamilyen módon nagyon kötődtek Sipihez. Néhány esetben olyan hangszeres sávokra játszottunk rá, amelyeket Ő vett fel lemezre. ... A régi számok mellett olyan új kompozíciók is felkerültek a lemezre, melyek az éppen befejeződött Take on albumról maradtak le. ... A lemezt egy koncertfelvétel zárja. Az a Witchi Tai To, amely Sipos András utolsó koncertjének utolsó száma volt. Debrecenben vettük fel a jazz napokon, 2007. szeptember 7-én.” - Égerházi Attila

Djabe special Guest Steve Hackett - Sipi Emlékkoncert - Sipi Benefit Concert 2007[szerkesztés]

2007. november 30-án, András napján négyórás monstre koncertet adott a Djabe Budapesten a Petőfi Csarnokban a tragikus hirtelenséggel elhunyt alapító tag, Sipos András emlékére, illetve hátrahagyott családjának megsegítésére.

Az előadás során sok zenészbarát is színpadra lépett: Dresch Mihály szaxofonos, Balogh Kálmán cimbalomművész, Said Tichiti ütőhangszeres, Budai Sándor hegedűs és Németh Ferenc énekes. A kiemelt nagykoncert sztárvendége Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa volt, aki saját költségén utazott Budapestre.

"A vendégművészekkel a Djabe és Steve olyan zenei szintézist hozott létre, mely egyedülálló minőséget képvisel a zenei életben. A négyórás műsorban a népzenétől a pop, rock, és jazzen át egészen a klasszikus hangvételig hömpölygött a zenefolyam, melyet a fellépők átszellemült örömmel és tehetséggel adtak elő." - részlet a korabeli sajtóanyagból

A rendkívüli előadás anyagából 2009-ben egy dupla CD, illetve egy dupla DVD-s kiadvány jelent meg. A "Sipi Emlékoncert - Sipi Benefit Concert" exkluzív, papírtokos deluxe DVD változatának extrái között megtekinthető Sipi egyik utolsó koncertje a zenekarral, melyet a Nisville Jazz fesztiválon, valamint ugyanennek a turnéállomásnak a werkfilmje. Továbbá felkerült még a Sipi koncertről készített dokumentumfilm, melyben a koncert főszereplői nyilatkoznak az előadásról és az utána eltelt időről. Végül a színészbarátok "Táncórák" című Sipi emlékére készült előadása zárja a különleges kiadványt.

Djabe - Take On 2007-2008[szerkesztés]

A 2007-ben készült és 2008 februárjában CD formában megjelent "Take On" album egy korszak vége és egy másik kezdete volt a Djabe életében. Sipi a "Take On" minden számában feljátszotta az ütőhangszereket, és három kompozíció kivételével az éneklést is sikerült befejeznie. Nem siettek, hiszen nem készültek arra, hogy elmegy. Az albumon hallható hattagú Djabe felállást szokás szerint neves vendégművészek egészítik ki. Ezúttal két szaxofonos is szerepet kapott: Ben Castle mellett John Nugent (Ella Fitzgerald, Tony Benett, Clark Terry, Stevie Ray Vaughan, Woody Hermann Orchestra), a rochesteri Jazz fesztivál főszervezője. Az album különleges zenei szereplője az azerbajdzsáni Malik Mansurov, aki ősi pengetős hangszerének, a tarnak világhírű mestere. A zenekar a bakui jazzfesztiválon játszott először Malikkal. Itthoni vendég a lemezen Budai Sándor prímás és zenekara.

Először tűnik fel cigányzene Djabe albumon.

Djabe - Sárika 2008[szerkesztés]

A Take On albumhoz készült egy promociós CD is. A "Sárika" rádióverzióját tartalmazó single azonban nem ismételte meg elődei sikereit.

Djabe special guest Steve Hackett - In The Footsteps Of Attila And Genghis - The 2008-2010 Eastern Tour[szerkesztés]

VI. Az ötödik Djabe felállás 2016-tól napjainkig[szerkesztés]

Djabe - New Dimensions Update Live[szerkesztés]


2016. szeptember 26-án honlapjukon megjelent információ alapján: a dobos pozíciót Kaszás Péter, a billentyűst az European Mantrából ismert Nagy János, a trombitás posztot pedig Koós-Hutás Áron foglalta el.[3]

Tagok[4][szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Közreműködő- és vendégművészek[szerkesztés]

 • Gesztelyi Nagy Judit - fuvola (Djabe 1996, Lay-O-Lay Ale Loya 1999)
 • Karvaly Tibor - billentyűs hangszerek, hegedű, furulya (Djabe 1996, Köszönjük, Sipi! 2007)
 • Rácz Tamás - gitár (Djabe 1996)
 • Kovács Ferenc - trombita, hegedű (Djabe 1996)
 • Muck Ferenc - szaxofon (Djabe 1996, Visions 1997)
 • Barabás Tamás - basszusgitár (Djabe 1996, Visions 1997)
 • Bakó Gábor - tánc, koreográfia (Live 1997 1998, Witchi Tai To Tour 1999)
 • Snétberger Ferenc - gitár (Witchi Tai To 1998)
 • Szalóki Béla - szárnykürt (Witchi Tai To 1998)
 • Herczeg Judit - ének (Witchi Tai To 1998, Lay-O-Lay Ale Loya 1999, Táncolnak a kazlak 2003, Köszönjük, Sipi! 2007)
 • Ben Castle - tenor és szoprán szaxofon, fuvola, basszus klarinét, angklung (Update 2001, Amit az Updateről még tudni lehet 2002, Flying 2002, Live in Slovakia 2002, Táncolnak a kazlak 2003, Gödöllő 2001 2004, Goes To Festivals 2005, Slices Of Life 2005, Köszönjük, Sipi! 2007, Take On 2008, Update Turné - Szolnoki koncert 2001 2012)
 • Saïd Tichiti - ének, gembri, karbakat, angklung (Update 2001, Unplugged At The New Orleans 2003, Sipi Emlékkoncert 2009)
 • Égerházi Imre (†2001) - próza (Táncolnak a kazlak 2003)
 • Steve Hackett - gitár (Táncolnak a kazlak 2003, Erre táncolnak a kazlak 2003, Földkörüli utazás 2006, Sipi Emlékkoncert 2009)
 • Szalai Péter - tabla (Táncolnak a kazlak 2003)
 • Ruzicska Tamás – ütőhangszerek (Köszönjük, Sipi! 2007)
 • Budai Sándor - hegedű (Take On 2008, Sipi Emlékkoncert 2009)
 • Dresch Mihály - szaxofon (Sipi Emlékkoncert 2009)
 • Balogh Kálmán - cimbalom (Sipi Emlékkoncert 2009)
 • Németh Ferenc - ének (Sipi Emlékkoncert 2009)
 • John Nugent – tenor szaxofon (Take On 2008)
 • Malik Mansurov – tar, oud (Take On 2008)
 • Bede Péter - pásztorfurulya
 • Veress Gábor - fuvola
 • Roger King - billentyűs hangszerek
 • Gulli Briem - hang (handpan), ütőhangszerek, vokál, berimbau
 • Mótyán Tibor - tabla
 • Égerházi Sára - csörgő, chimes
 • Ron Stackman - beszéd
 • Kovács Sára - didzseridu, fuvola
 • Hans Peterson - narrátor

Közreműködő zenekarok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

 • Djabe - Djabe (1996)
  • 1996: CD (GR-004)
 • Djabe special guest Ferenc Snétberger - Witchi Tai To (1998)
  • 1998: LP - eltérő tracklista (GR-007-1)
  • 1998: MC - eltérő tracklista (GR-007-4)
  • 1998: 2CD - eltérő tracklista (GR-007)
  • 2014: DVD-Audio (GR-111)
  • 2015: 2CD+2DVD+deluxe mediabook (+ Witchi Tai To Live CD, élő 1997-1999; Live 1997 DVD; Witchi Tai To Tour DVD, élő 1998) (GR-111-5)
 • Djabe - Ly-O-Lay Ale Loya (1999)
  • 1999: CD - eltérő tracklista (GR-018)
  • 1999: MC - eltérő tracklista (GR-018-4)
  • 2000: LP - eltérő tracklista (GR-018-1)
  • 2016: DVD-Audio (GR-120-3)
 • Djabe - Update (2001)
  • 2001: MC (GR-025-4)
  • 2001: CD (GR-025)
  • 2012: DVD-Audio (GR-098)
  • 2012: DVD-Audio +DVD (+ Update turné - Szolnoki koncert élő 2001, + Duna TV koncert élő 2001, + Nagykanizsai Jazz Fesztivál élő 2001, + Pozsonyi Jazz Napok élő 2002) (GR-099)
 • Djabe - Táncolnak a Kazlak - Sheafs Are Dancing (2003)
  • 2003: CD+könyv (GR-039)
  • 2004: DVD-Audio (GR-039-DVDA)
  • 2016: 2CD+könyv (+ Sheafs Are Dancing - Live CD, élő 2003-2015) (GR-125)
 • Djabe - Életképek - Slices of Life (2005)
  • 2005: CD (GR-063)
  • 2006: DVD-Audio (+ Live in New Orleans videó, élő 2004) (GR-063-EAD)
 • Djabe - Take On (2008)
  • 2008: CD (GR-074)
  • 2008: DVD-audio (+ Debrecen Jazz Days 2007, élő 2007) (GR-077-DVDA)
 • Djabe - Down And Up (2012)
  • 2012: 2LP(+Djabe special guest Steve Hackett extra side) (GR-100-1)
  • 2012: CD (+bonus video) (GR-100-2)
  • 2013: DVD-Audio (+bonus track) (GR-100-5)
 • Djabe - Forward (2014)
  • 2014: CD (+bonus video) (GR-113)
  • 2014: 2LP (+bonus track, bonus CD) (GR-113-1)
  • 2014: DVD-Audio (+bonus track) (GR-113-5)
 • Djabe - 20 Dimensions (2016)
  • 2016: CD (GR-121)
  • 2016: 2LP (+bonus track, bonus CD) (GR-124-1)
  • 2016: DVD-Audio+DVD (+ 20 Dimensions Live DVD, élő 2016) (GR-123)
 • Djabe & Steve Hackett - Life Is A Journey - The Sardinia Tapes (2017)
  • 2017: CD+DVD (+Live At Budapest Jazz Club film, élő 2017) (EANTCD2106) - eltérő trackista
  • 2017: 2LP (GR-128-1) - eltérő trackista
  • 2017: Négysávos mesterszalag (GR-128-7) - eltérő trackista
 • Djabe - Flow (2018)
  • 2018: CD (GR-?)

Kislemezek, ritkaságok, kapcsolódó kiadványok[szerkesztés]

 • Gesztelyi Nagy Judit - Karácsonyi Album (az album második felében Novus Jam felvételek hallhatók)
  • 1993: CD (GR-001)
 • Novus Jam - Profiles - Profilok (1994)
  • 1994: MC (GR-002-4)
  • 1994: CD (GR-002)
 • Novus - Debrecen - Élő (élő 1995)
  • 1995: MC (GR-003-4) - eltérő tracklista
  • 1996: CD (GR-003) - eltérő tracklista
 • Muck Ferenc - Karácsonyi történetek (Mucky szólóalbuma, melyen Égerházi Attila és Sipos András is közreműködött két dalban.)
  • 1996: MC (GR-005-4)
  • 1996: CD (GR-005)
 • Djabe - Visions (A Visions táncjáték és az Oriflame Önbizalmat ad reklámfilmjének zenéje)
  • 1997: MC (GR-006-4)
 • Djabe - Enchanced (1998) (remixek)
  • 1998: maxi CD (+ Live 1997 video) (GR-007-5)
  • 2015: 2CD+2DVD+deluxe mediabook (GR-111-5)
 • Oriflame - A szépség világa (válogatásalbum a Djabe, Herczeg Judit és Elisabeth Melander közreműködésével)
  • 1999: CD (GR-0014-5)
 • Djabe - Lay-A-Loya (1999) (remixek)
  • 1999: maxi CD (GR-017)
 • Kovács Ferenc - Magony (Kovács Feri első szólóalbuma, melynek néhány tétele bekerült a Djabe koncertprogramjába.)
  • 2001: CD (GR-024)
 • Djabe - Mayombe (radio mix)
  • 2001: promo single CD (GR-026)
 • D J A B Evolúció 1971>2002 (a Djabe tagok előző formációinak archív felvételei 1964-1996, illetve ritka Novus Jam és Djabe koncertfelvételek, élő 1995-2002)
  • 2002: klub #4 CD (GR-037)
 • Gramy - Guide to Gramy Records (válogatásalbum a Djabe, Horgas Eszter, Johanna Beisteiner és Kovács Ferenc közreműködésével)
  • 2003: CD (GR-040)
 • Djabe (sztárvendég: Steve Hackett) - Erre táncolnak a kazlak (rádió és club mixek)
  • 2003: maxi CD (GR-042)
 • Kovács Ferenc - Magony Vonósok (Kovács Feri dupla szólóalbuma, melynek Magyar dalok című harmadik blokkjának egyik dalában a teljes Djabe legénység hallható.)
  • 2003: 2CD (GR-043)
 • Kovács Ferenc - Tranzit (Kovács Feri szólóalbuma, melyen szerepel egy-egy Égerházi Attila, illetve Kovács Zoltán szerzemény is. A felvételeken a Djabe minden tagja hallható vendégként.)
  • 2005: CD (GR-056)
 • Djabe - MALÉV - Földkörüli utazás a Djabe zenekarral
  • 2006: válogatás CD (GR-065)
 • Djabe - Köszönjük, Sipi! (Válogatás Sipos András emlékére. Ritkaságok, remake-ek, korábban kiadatlan stúdió és koncertfelvételek 1995-2007)
  • 2007: CD (GR-073)
 • Djabe - Sárika (radio edit)
  • 2008: promo single CD (GR-076)
 • Steve Hackett - Out Of The Tunnel's Mouth (1999) (Az egyik dalban közreműködik Kovács Ferenc. A bónusz CD egy másik felvételén az egész Djabe tagság ankulgozik.)
  • 1999: CD (WWCD001)
  • 2000: 2LP (IOMLP 327)
  • 2000: 2CD (IOMSECD 327)
 • Steve Hackett - Genesis Revisited II (2012) (Az egyik dalban közreműködik a Djabe együttes.)
  • 2012: 2CD (IOMCD 363)
  • 2012: 4LP+2CD (IOMLP 363)
 • Steve Hackett - The Night Siren (2017) (Az egyik dalban közreműködik Kovács Ferenc.)
  • 2017: CD (IOMCD 475)
  • 2017: 2LP+CD (IOMLP 475)
  • 2017: CD+BD (IOMSECD 475)

Koncertfelvételek[szerkesztés]

 • Djabe - Witchi Tai To Tour (élő 1998)
  • 1999: VHS (GR-015-3)
  • 2015: 2CD+2DVD+deluxe mediabook (GR-111-5)
 • Djabe - Tour 2000 (élő 2000)
  • 2000: CD (GR-021)
 • Djabe - Újrajátszás (élő + stúdió 2001)
  • 2001: klub #1 CD (GR-023)
 • Djabe - Archive 1993-2000 (Novus Jam és Djabe koncertválogatás + videoklip)
  • 2001: klub #2 VHS (GR-032)
 • Djabe - Amit az Updateről még tudni lehet (demó + élő 2001)
  • 2002: klub #3 CD (GR-033)
 • Djabe - Flying - Live In Concert (Update Tour 2001) (élő 2001)
  • 2002: DVD (GR-035)
 • Djabe - Live In Slovakia (élő 2002)
  • 2003: klub #5 CD (GR-041)
 • Djabe - Video archívum 2001-2002 (koncertválogatás)
  • 2003: klub #6 VHS ( GR-046)
 • Djabe - Unplugged at the New Orleans (élő 2002)
  • 2003: 2CD (+ Vasas Csarnok videó, élő 2001) (GR-047)
 • Djabe - Gödöllő (élő 2001)
  • 2004: klub #7 CD (GR-049)
  • 2014: CD (+bonus track) (GR-112)
 • Djabe - New Orleans+ (élő 2002)
  • 2004: klub #8 CD (GR-053)
 • Djabe - Goes to Festivals (stúdió + élő 2005)
  • 2005: CD (+ Pesti Vigadó videó, élő 2003) (GR-061)
 • Djabe - Táncoltak a Kazlak - Sheafs Were Dancing (élő 2003)
  • 2006: 2DVD (GR-066)
 • Djabe - Tájak (élő 2003)
  • 2006: mp3 (GR-067)
 • Djabe - Message from the Road (élő 2006)
  • 2007: CD+DualDisc (+Videos from the Road, roadmovie 2006) (GR-071/72)
 • Djabe special guest Steve Hackett - Sipi emlékkoncert - Sipi Benefit Concert ‎(élő 2007)
  • 2009: 2CD (GR-080)
  • 2009: 2DVD (+ Live at the Nisville Jazz, élő 2007) (GR-081)
 • Djabe special guest Steve Hackett - In the footsteps of Attila and Genghis ‎(élő 2010)
  • 2011: 2CD (GR-094)
 • Djabe - Djabe 15 - 15th Anniversary Concert (élő 2010)
  • 2011: 2DVD (GR-096)
 • Djabe - Élőképek - Slices of Live (Slices of Life Tour 2006) (élő 2006)
  • 2012: CD (GR-102)
 • Djabe special guest Steve Hackett - Summer Storms & Rocking Rivers (élő 2011)
  • 2013: 2LP (GR-107-01) - eltérő tracklista
 • Djabe (special guest Steve Hackett) - Down And Up - Live in Budapest (élő 2012)
  • 2013: DVD (GR-109)
 • Djabe with Steve Hackett, Gulli Briem and John Nugent - Live in Blue (élő 2011-2014)
  • 2014: LP (GR-116-1) - eltérő trakclista
  • 2015: 2CD (GR-116-2) - eltérő trakclista
  • 2015: Blu-ray Disc (+Live at the IBS, élő 2012; +Miskolc at the Művészetek Háza, élő 2013) (GR-116-5) - eltérő trakclista
  • 2016: DVD (+Live at the Blue Note, élő 2013) (GR-116-3) - eltérő trakclista
  • 2017: Kétsávos mesterszalag (GR-116-6) - eltérő trakclista
  • 2017: Négysávos mesterszalag (GR-116-7) - eltérő trakclista
 • Steve Hackett & Djabe - Summer Storms & Rocking Rivers (élő 2011)
  • 2017: CD+DVD (EANTCD21065) - eltérő tracklista
 • Djabe - New Dimensions Update Live (élő 2016)
  • 2017: CD (GR-127) - eltérő trakclista
  • 2017: LP (GR-127-1) - eltérő trakclista
  • 2017: Kétsávos mesterszalag (GR-127-6) - eltérő trakclista
  • 2017: Négysávos mesterszalag (GR-127-7) - eltérő trakclista
 • Djabe with Steve Hackett and Gulli Briem - It Is Never The Same Twice (élő 2017)
  • 2018: CD+DVD (GR-129)
  • 2018: Négysávos mesterszalag (GR-129-7)

Díjak, elismerések, jelölések[szerkesztés]

 • 2000, Witchi Tai To - Arany Zsiráf díj [5]
 • 2001, Update - eMeRTon-díj
 • 2003, Táncolnak a kazlak - Prince Award és Surround Music Award jelölés, Los Angeles, USA

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]