Abbey Road

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a cikk London egyik utcájáról szól. Amennyiben a Beatles ugyanilyen című lemeze érdekel, az ezen az oldalon található.

Abbey Road
Ország Egyesült Királyság
Elhelyezkedése
Abbey Road (Egyesült Királyság)
Abbey Road
Abbey Road
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 31′ 59″, ny. h. 0° 10′ 43″Koordináták: é. sz. 51° 31′ 59″, ny. h. 0° 10′ 43″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Abbey Road témájú médiaállományokat.
Abbey Road utcatábla rajongói grafitikkel
A Beatles átkelése annyira jelképessé vált, hogy az ide érkező turisták ezt gyakran sokszor megismétlik.
Abbey Road, 2007.

Az Abbey Road egy főútvonal, ami Camdenen és a Westminsteren halad keresztül London belvárosában, St. John's Woodon, északnyugat–délkelet irányban, a Lord's Cricket Ground mellett.

Az Abbey Road északnyugati vége, a NW8 a Quex Road és a West End Lane kereszteződésénél kezdődik. Innen néhány kilométeren keresztül délkeleti irányba tart, eközben keresztezi a Belsize Road, a Boundary Road, a Blenheim Terrace és a Marlborough Place, majd a Grove End Road és a Garden Road kereszteződésébe torkollik

Az EMI Abbey Road Studios hangstúdiója az utca délnyugati végén, St John’s Woodban, az Abbey Road, 3-ban van. A The Beatles és számos más popzenei előadó vette fel itt lemezeit, és a Beatles utolsó, 1969-es stúdióalbumuknak az Abbey Road címet adta. Az album borítója a csapat négy tagját ábrázolja, amint éppen áthaladnak a stúdió előtti zebrán. A Beatles-szel történt együttműködés eredményeképp az 1970-es évektől az utca szerepel a turisztikai célpontok között.

Az album borítóján szereplő zebra ugyanúgy, mint az ettől északra fekvő, kedvelt fényképeszkedő hellyé vált. Mindez annak ellenére így történt, hogy az úton mind a mai napig sűrű a forgalom. A kereszteződésben az évek alatt számos alkalommal parodizálták a jelképpé vált albumborítót. A zebra kultúrtörténeti jelentőségét a brit kormány azzal ismerte el, hogy 2010 decemberében a zebrát a nemzeti örökség részévé nyilvánították, és a világon első ilyenként hivatalos műemléki státuszt kapott.[1]

Azt a téglafalat, amin az Abbey Road felirat volt olvasható, az 1970-es években elbontották. Az ón utcatábla (ami feljebb látható), ami a Grove End Road és az Abbey Road kereszteződésében lógott, szintén elkerült eredeti helyéről. Azért, hogy a helyi önkormányzat meg tudja takarítani az utcanévtábla tisztításának költségeit, a névtáblát magasabbra helyezték. Ezt az indokolta, hogy nagyon gyakran összefirkálták, valamint több alkalommal el is lopták.

A zebra 2007
Abbey Road és Grove End Road 2007
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Abbey Road témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Műemlék lett a Beatles zebrája. [1]. MR1-Kossuth Rádió (Hozzáférés 2010-12-22.)

További információk[szerkesztés]