Didier Malherbe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Didier Malherbe
Didier Malherbe.jpg
Életrajzi adatok
Született 1943. január 22. (75 éves)
Párizs
Pályafutás
Műfajok dzsessz
Hangszer szaxofon, fuvola
Tevékenység zenész
Kiadók Naïve Records

Didier Malherbe weboldala

Didier Malherbe (Párizs, 1943. január 22.[1] –) francia szaxofonos és fuvolista. Egyik alapítója volt a canterburyi szcénához tartozó Gong együttesnek.

Pályafutása[szerkesztés]

A párizsi lázongások furcsa légkörében találkozott 1968 májusában az ausztrál énekes-gitárossal és költővel, a Soft Machine volt tagjával, Daevid Allennel, akivel a Gongot létrehozták. Az együttes valódi nemzetközi közösség volt és a Mallorca-beli Deya volt a szülőhelye. Franciaországban és Európában turnéztak, mielőtt 1971 júniusában, az első Glastonburyi Fesztiválon való fellépésükkel a brit zenei élet részévé nem váltak.

A Virgin Records kötött velük szerződést 1973-ban és albumuk, a Camembert Électrique a listákra került. A Gong folytatta a sűrű turnézást Angliában és Európában, miközben létrehozta a legendás Radio Gnome trilógia albumait: Flying Teapot, Angel's Egg és You.

1975-ben, mikor Allen távozott Didier tovább folytatta a Gonggal, melynek a felállása ekkor így nézett ki: Steve Hillage, Mike Howlett, Pierre Moerlen - az 1976-os Shamal-on, majd az 1977-es Gazeuse!-ön Alan Holdsworth és Mino Cinelu.

1978-ban Malherbe-en volt a távozás sora. Visszatért Franciaországba és összehozta az öttagú Bloom együttest. Albumuk 1980-ban jött ki az EMI-nél, leginkább jazz-rock stílusú volt. A legmeghatározóbb változás akkor jelentkezett zenei irányultságában, mikor 1994-ben összeállt a multi-instrumentalista Loy Ehrlichhel és az ütőhangszereken játszó Steve Shehannal és egy sajátságos, fúvósok által meghatározott, akusztikus etno-jazzt kezdtek játszani.Hadouk néven turnéztak és játszottak számos zenésszel Európában, miközben Malherbe maga folytatta egyéni fellépéseit más zenészekkel (különösen Brigitte Fontaine-nel és a gitáros Pierre Bensusannal) Japánban és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Hadouk kiadott egy albumot az úttörő amerikai trombitás Jon Hassell közreműködésével, ennek címe Utopie volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Didier Malherbe című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]