Derby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Derby (Anglia) szócikkből átirányítva)
Derby
A derbyi katedrális, Anglia harmadik legmagasabb anglikán katedrális-tornyával.[1]
A derbyi katedrális, Anglia harmadik legmagasabb anglikán katedrális-tornyával.[1]
Derby címere
Derby címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
Irányítószám
  • DE1
  • DE3
  • DE21-24
  • DE73
Körzethívószám01332
Testvérvárosok
Lista
Népességi adatok
Teljes népesség255 394 fő (2011)[2]
Népsűrűség3028 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület78,03 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 52° 55′ 18″, ny. h. 1° 28′ 36″Koordináták: é. sz. 52° 55′ 18″, ny. h. 1° 28′ 36″
Derby weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Derby témájú médiaállományokat.

Derby city Angliában, East Midlands régióban, a Derwent folyó partján található. Derbyshire megye névadója (a megyeszékhely azonban nem Derby, hanem Matlock).

1977-ben nyert city státuszt. 2006-os becslés szerint a city és városi övezete együttes lakossága 236 300, ezzel Anglia 18. legnagyobb települése.

Története[szerkesztés]

Részei[szerkesztés]

Derby 17 wardra oszlik.[3]

Ward A wardon belüli területek
Abbey St Lukes és Normanton (egy része)
Allestree Allestree és Markeaton Park
Alvaston Alvaston, Crewton, Litchurch, Pride Park, Wilmorton és Allenton (egy része)
Arboretum City Centre, Pear Tree és Rose Hill
Blagreaves Sunny Hill és Littleover (part of)
Boulton Boulton és Allenton (egy része)
Chaddesden Chaddesden
Chellaston Chellaston és Shelton Lock
Darley Darley Abbey, Five Lamps, Little Chester (aka Chester Green), Strutt's Park és West End
Derwent Breadsall Hilltop és Chaddesden Heights
Littleover Littleover (legnagyobb része) és Heatherton Village
Mackworth Mackworth és Morley Estate
Mickleover Mickleover
Normanton Normanton (legnagyobb része) and Austin Estate
Oakwood Oakwood és Chaddesden (egy része)
Sinfin Sinfin, Osmaston és Stenson Fields (egy része)
Spondon Spondon

Legközelebbi települések[szerkesztés]

Borrowash, Ockbrook, Draycott, Melbourne (Derbyshire, Anglia, UK), Elvaston, Coxbench, Quarndon, Little Eaton, Morley (Derbyshire, Anglia, UK), Duffield, Belper, Heanor, Ripley, Ilkeston, Ripley (Derbyshire Constabulary HQ), Langley Mill, Alfreton, Chesterfield, Matlock (Itt van a Derbyshire Megyei Tanács székhelye), Bakewell, Alfreton, Buxton, Breaston, Long Eaton, Sandiacre, Sawley Nottingham, Sandiacre, Beeston, Coalville, Loughborough, Ashby-De-La-Zouch, Measham Castle Donington, Leicester, Burton-upon-Trent.

Gazdasága[szerkesztés]

Az alábbi adatok a Derbyben termelt GDP-t, illetve változását szemléltetik, folyó áron, a Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office for National Statistics) adatai szerint, font sterlingben.[4]

Év Regionális GDP[5] Agriculture[6] Ipar[7] Szolgáltatások[8]
1995 2,509 2 1,130 1,377
2000 3,965 1 1,819 2,145
2003 4,421 1 1,806 2,614

Ipara[szerkesztés]

Derby legnagyobb alkalmazói a Rolls-Royce plc (a környéken röviden 'Royce's' néven emlegetik) és a Toyota Motor Corporation. Derbyben van az internetes és telefonos bank Egg központja. Jelentős cég a városban még a vasúti rendszereket és repülőgépeket gyártó Bombardier és a nagy erőművekhez szükséges rendszereket gyártó Alstom.

Derby sokáig jelentős vasúti központ volt és korábban itt volt a Midland Railway vasúti vállalat központja és a British Railnek is voltak itt műhelyei és kutatóegységei. Ebből a szempontból a város ma már kevésbé fontos, de a vonatgyártás továbbra is folyik Derbyben, az angol vasúti hálózatban stratégiai fontosságú csomópont és sok fontos vasúti gyártó van jelen.

Az információ-technológia területén a Core Design cég központja, amely a Tomb Raider videojátékok kifejlesztőjeként volt legismertebb.

Látványosságai[szerkesztés]

A derbyi katedrális a harmadik legmagasabb toronnyal büszkélkedhet az ország anglikán templomai között. Az utóbbi években egy pár vándorsólyom vert tanyát a toronyban.[9][10]

Turistalátványosság a Derby Gaol is a Derby Megyei Börtön mélyén, a föld alatt, amelynek eredete 1756-ig nyúlik vissza.

A régi selyemmalomban kapott helyet a Derbyi Ipari Múzeum, amely a város ipartörténetét é technológiai vívmányait mutatja be.

A Pickford-ház Múzeum.

A Pickford-ház Múzeum épületét Joseph Pickford építette 1770-ben. Itt lakott és innen irányította üzleteit. Pickford tervezte a King Streeten álló St Helen-házat is. A Derbyi Múzeum és Galéria (Derby Museum and Art Gallery) többek közt Joseph Wright-festményeket, Royal Crown Derby-porcelánokat és helyi régészeti leleteket mutat be.

A belváros képe 1968-ban gyökeresen megváltozott, amikor megépült a belső körút és két új híd a Derwent folyón. A körút vonala keresztülhaladt a St. Alkmund-templom és György-kori temetőjén, Derby egyetlen György-kori terén. Mindkettőt lerombolták, máig nem szűnő kritikákat gerjesztve.

A Fort Street és a St Alkmund's Way újabb épületei közé tartozik a Friargate Stúdiók, a Joseph Wright Főiskola és a Jurys Inn bár. A város központjának képét ma a katedrális helyett egy magasra épített hotel uralja.

Érdekes helyek[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Közút[szerkesztés]

Központi fekvése folytán Derby kiváló közlekedési összeköttetésekkel rendelkezik. A várostól mintegy 15 mérföldre keletre halad el az M1 autópálya, amely dél felé Londonnal, észak felé Sheffielddel és Leedsszel köti össze Derbyt. A többi áthaladó, vagy a közelben futó fontos út közt van az A6-os út (eredetileg ez volt Londonból Carlisle-be futó és Leicesterrel és Manchesterrel is összekötő főút), az A38 (Bodminból Mansfieldbe Bristolon és Birminghamen keresztül), az A50 (Warringtonból Leicesterbe Stoke-on-Trenten át), az A52 (Newcastle-under-Lyme-ból Mablethorpeba, hozzátartozik a Derbyt Nottinghammel összekötő Brian Clough út is) és az A61 (Derbyből Thirskbe Sheffielden és Leedsen át).

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Derby című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Derby Cathedral. You & Yesterday. [2008. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
  2. United Kingdom Census 2011
  3. The Local Government Commission for England: __E__.pdf Periodic electoral review of Derby: Final recommendations for ward boundaries in Derby (PDF), 2001. June. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
  4. GDP statisztikák
  5. A kerekítés miatt a komponensek összege eltérhet a főösszegtől.
  6. Magában foglalja a vadászatot és az erdészetet is.
  7. Magában foglalja az energiát és az építést is.
  8. Magában foglalja a közvetve mért pénzügyi szolgáltatásokat is.
  9. Peregrine Project. Derby Council website. [2011. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
  10. Fotók a katedrálistorony sólymairól[halott link]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Derby (England)
A Wikimédia Commons tartalmaz Derby témájú médiaállományokat.

Angol nyelven: