Ugrás a tartalomhoz

Core Design

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Core Design
Típusvideójáték-fejlesztő
Alapítva1988
Megszűnt2006
JogutódRebellion Developments
SzékhelyDerby
Iparágvideójáték-ipar
TulajdonosEidos Interactive
Formamagántulajdonban lévő vállalat
TermékekRick Dangerous
AnyavállalataEidos Interactive
SablonWikidataSegítség

A Core Design egy brit videójáték-stúdió volt, ez alkotta meg a népszerű Tomb Raider videójáték-sorozatot, de más játékokat is tervezett. A cég tulajdonosa az Eidos Interactive brit videójáték-forgalmazó cég volt, amely 2003-ban a Tomb Raider játékok fejlesztését átadta egy másik leányvállalatának, mire a cég fejlesztői közül többen kiléptek a csapatból. Az Eidos végül 2006-ban eladta a cég maradékát a Rebellion videójáték-fejlesztő cégnek, a Core márkanevét és szellemi tulajdonát azonban megtartotta, beleértve a Tomb Raider anyagait is.

Történet[szerkesztés]

A Core Design-t 1988-ban hozta létre Chris Shrigley, Andy Green, Rob Toone, Terry Lloyd, Simon Phipps, Dave Pridmore, Jeremy Heath-Smith és Greg Holmes, Derby városában, Angliában; az alapítók közül néhányan korábban a Gremlin Graphics alkalmazottai voltak. Az Eidos Interactive 1996-ban megvásárolta a stúdiót a CentreGold terjesztőcég részeként. Ennek részeit később eladta, azonban a stúdió tulajdonosa, az U.S. Gold az Eidos-nál maradt. A Core stúdió fennállása alatt néhány játékot produkált Sega játékkonzolokra, mint pl. a Thunderhawk Mega-CD-re és később ők készítették az eredeti Tomb Raider játékot Sega Saturn konzolra.

Tomb Raider[szerkesztés]

A Tomb Raider sorozat által a cég igazán közismert lett, Toby Gard-nak és Paul Howard-nak köszönhetően. A kornak megfelelően eredetileg férfi főhős állt a középpontban, azonban Toby Gard a figurát egy női kalandorra cserélte. A tervezett Laura Cruz nevet megváltoztatva lett Lara Croft a főhős. 1996 őszén látott napvilágot és megjelenését szinte azonnal siker koronázta. A feszülő pólós, rövidnadrágos, mindkét kezében pisztolyt tartó Lara hamar népszerű lett a PC-s játékosok körében, azonban Gard még ebben az évben távozott a csapattól, mivel nem volt hajlandó a főhősből szexszimbólumot csinálni. Azonban a jogok ott maradtak az Eidos Interactive & Core Design páros kezében.

Lara alakja mellett a másik ok, ami hozzájárult a sikerhez, hogy ebben az időben ez volt az egyetlen 3D-s külső nézetes kalandjáték.

Játékaik[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]