Der Sturm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Der Sturm
Adatok

Alapítva1910
Megszűnt1932
KiadóHerwarth Walden
SzerkesztőHerwarth Walden
Nyelvnémet
A Wikimédia Commons tartalmaz Der Sturm témájú médiaállományokat.

A Der Sturm berlini német irodalmi, kulturális és művészeti folyóirat, amely 1910. március 3-án hetilapként indult, 1914 áprilisától kéthetente, 1917 közepétől 1932-ig havonta jelent meg. Alapítója, főszerkesztője és kiadója Herwarth Walden író. Könyvkiadó és kiállítóterem is tartozott hozzá, a modern lírát, drámát, prózát és képzőművészeteket mutatta be. 1916-tól művészeti oktatást is vállaltak. A folyóirat az 1910-es években a radikális modernizmus egyik centrumává vált. Komoly szerepe volt az expresszionizmus kibontakozásában.

Története[szerkesztés]

August Stramm (1874-1915) költő és drámaíró és az őt példaképüknek tekintő lírikusok műveit publikálta a Der Sturm. H. Walden A. Stramm "szóművészetét" tekintette az új irodalom legtisztább megvalósulási formájának, így aztán a kísérletező költészet egyik bölcsőjévé vált a lap, melynek irodalmi munkatársai voltak: G. Benn, A. Ehrenstein, Ivan Goll, Oskar Kokoschka, E. Lasker-Schüler, A. Lichtenstein, Kurt Schwitters és Paul Zech.

Kortárs modern stílusban festő művészek (Vaszilij Kandinszkij, Oskar Kokoschka, August Macke, Franz Marc, Gabriele Münter) kiállításait rendezte. A laphoz művészeti mozgalmak is kötődtek, mint például a Die Brücke és a Der Blaue Reiter. Walden reprodukálta folyóiratában a Brücke és a Blaue Reiter mestereinek grafikáit.

A Die Aktion mellett az expresszionista művészet legjelentősebb orgánuma, de támogatott minden más újfajta művészeti törekvést is, a dadát épp úgy, mint a futurizmust, a kubizmust vagy a konstruktivizmust. A művészet nemzetközi fóruma akart lenni. Apollinaire és Marinetti mellett közölte Kassák Lajos, Déry Tibor, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond szépirodalmi alkotásait is.

Walden a galériában 1912-ben bemutatta Kokoschka festményeit, majd az olasz futuristákat, aztán a francia kubistákat, s nála rendezhette meg 1914-ben első önálló kiállítását Marc Chagall. A Sturm megismertette a közönséggel Archipenko és Chagall műveit. A magyar Moholy-Nagy László is mint művészeti író szerepelt a Sturm hasábjain. Walden igazi "nagy tette" 1913-ban az Első Német Öszi Szalon (Erster Deutscher Herbstsalon) megszervezése volt, amelyen tizenöt ország mintegy 90 művészének 366 festményét és szobrát állították ki, ez volt akkoriban a modern művészet legnagyobb seregszemléje.

H. Walden működését Németország határain túl is kiterjesztette, vándorkiállításokat szervezett, amelyek eljutottak egészen Japánig és Kanadáig. A világháború alatt a Sturm változatlanul megjelent, de a háborús körülmények közepette már nem tudott a korábbihoz hasonló érdeklődést kelteni. A havilapból negyedévenként megjelenő folyóirat lett, végül 1932-ben megszűnt.

Források[szerkesztés]

  • A modern festészet lexikona. (Nouveau dictionnaire de la peinture moderne). Ford. és átdolg. magyar kiad. Budapest : Corvina, 1974. Ill. Der Sturm l. 360-361. o. ISBN 9631390012
  • Világirodalmi lexikon. 13. köt. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1992. Der Sturm l. 730. o. ISBN 9630564165