De Beers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
De Beers
De Beers Logo.svg
DeBeersBevHills.jpg
Típus
Alapítva 1888
Székhely London
Alapító Cecil Rhodes
Iparág kereskedelem
Tulajdonos Anglo American plc
Forma privately held company
Termékek gyémánt
Alkalmazottak száma 20 000
Anyavállalata Anglo American plc
Leányvállalatai
  • De Beers (United Kingdom)
  • De Beers (Canada)
A De Beers weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz De Beers témájú médiaállományokat.

A De Beers a világ legnagyobb gyémánttermelő vállalatcsaládja.

A De Beerset 1888-ban, Dél-Afrikában alapították és ma nyersgyémánt felkutatására, bányászatára és kereskedelmére szakosodott vállalatokat foglal magába. A De Beers vállalatcsaládba tartozó különböző vállalatok termelik a világ gyémánttermelésének 40%-át. A De Beers a gyémántbányászat minden formájában jelen van: külfejtésben és mélyművelésű bányászatban, nagyarányú hordalékos, partmenti és mélytengeri bányászatban. A De Beers nem foglalkozik kisarányú informális bányászattal, mivel ez ritkán éri meg a hozzá hasonló méretű vállalatoknak.

A De Beers 25 országban van jelen, elsősorban a széles körű kutató tevékenységének köszönhetően, bányászattal azonban csak Botswanában, Namíbiában, Dél-Afrikában és Tanzániában foglalkozik. A botswanai bányászatot a Debswana, a namíbiai bányászatot a Namdeb nevű vállalaton keresztül látja el, amelyek az adott országok kormányaival közös (50-50%) vállalkozások. A dél-afrikai bányászat a De Beers Consolidated Mines (DBCM)-on keresztül folyik, amely a Ponahalo Investments-cel közös társaság. Tanzániában egy olyan, a tanzániai kormánnyal közös társaságon keresztül zajlik a bányászat, amelyet 75%-ban a De Beers, 25%-ban a kormány birtokol. A De Beers hamarosan megnyitja első kanadai bányáját az ország északnyugati részén.

A De Beers értékesítéssel és marketinggel foglalkozó vállalata a Diamond Trading Company (DTC), amely a világ nyersgyémánttermelésének 45%-át értékesíti. A DTC-n keresztül eladott gyémánt egy részét az orosz Alrosa gyémántbányászati cégtől vásárolják. A DTC feladata továbbá olyan hirdetőkampányok kivitelezése, amelyek megnövelik a gyémántok és gyémántból készült ékszerek iránti érdeklődést és keresletet.

Történet[szerkesztés]

Korai szakasz[szerkesztés]

A gyémánt évmilliókkal ezelőtt került a föld felszínére egy kimberlit nevű megolvadt kőzetben, amely megszilárdulva gyémántban gazdag csövekké alakult. Manapság a gyémánt nagy részét bányavállalatok fejtik ki a szilárd kimberlitcsövekből kis felszínt lefedő bányáikban. Idővel a csövek egy része erodálódik, és a felszabaduló gyémánt messzire sodródva alacsony koncentrációjú lerakódásokat képez a folyómedrekben. Ezek kibányászása általában nem gazdaságos a bányavállalatok számára, ezért az emberek egyedül vagy kis csoportokba verődve ássák ki ezeket a gyémántokat egyszerű eszközök használatával.

A gyémántra először Indiában találtak rá, majd később Brazíliában folyóhordalékban leltek rá. Az első igazolt afrikai gyémántlelet 1866-ban került elő a dél-afrikai Oranje folyó partján. Ennek a gyémánt Heuréka-gyémánt (Eureka diamond) lett a neve. Három évvel később, ugyanehhez a folyóhoz közel egy nagyobb gyémántot is találtak, amely a Dél-Afrika csillaga (Star of South Africa) nevet kapta. Ez akkora érdeklődést keltett a gyémánt iránt, hogy elkezdték megrohamozni a térséget. A De Beers története szorosan összefonódott az első dél-afrikai gyémántok felfedezésével.

1869 és 1871 között folyami ásások folytak az Oranje és a Vaal folyó közelében fekvő Klipdriftben. Később több jelentékeny belföldi gyémántlelőhelyet is felfedeztek, köztük a Vooruitzigt farm gyémántjait, amely két testvér, Johannes Nicholas de Beer és Diederik Arnoldus de Beer tulajdonában volt. A De Beers vállalat neve tehát két testvér nevéből származik, akik annak a farmnak a birtokosai voltak, ahol a korai gyémántlelőhelyek egyikét megtalálták. Nem sokkal később a testvérpár eladta a földet, és megkezdődhetett a gyémántot tartalmazó kimberlit kibányászása.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]