Cecil Rhodes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cecil Rhodes
Született Cecil John Rhodes
1853. július 5.[1][2][3][4][5]
Bishop's Stortford
Elhunyt 1902. március 26. (48 évesen)[1][2][3][4][5]
Muizenberg[6]
Állampolgársága brit
Foglalkozása
 • vállalkozó
 • politikus
 • közgazdász
 • felfedező
 • colonizer
 • filantróp
Tisztsége
 • Member of the Privy Council of Ireland
 • Member of the Privy Council of the United Kingdom
 • Prime Minister of the Cape Colony (1890. július 17. – 1893. május 3.)
 • Prime Minister of the Cape Colony (1893. május 4. – 1896. január 12.)
Halál okaszívelégtelenség
Sírhelye Rhodes Grave

Cecil Rhodes aláírása
Cecil Rhodes aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Cecil Rhodes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Cecil Rhodes karikatúrája amelyet a Punch angol szatirikus lap csinált.

Cecil Rhodes (teljes nevén Cecil John Rhodes), (Bishop's Stortford, 1853. július 5. – Muizenberg, 1902. március 26.) angol születésű dél-afrikai közgazdász, üzletember, bányamágnás és politikus volt. Rhodes alapította meg a De Beers Consolidated Mines nevű vállalatot, amely egykoron a világ nyersgyémánt-kereskedelmének 90%-át bonyolította le, és piaci részesedése napjainkban is meghaladja a 60%-ot. Rhodes a gyarmatosítás megrögzött híve volt, és megalapította a családneve után Rhodesiának keresztelt dél-afrikai országot. [7]

Életpályája[szerkesztés]

Ifjúkora óta Dél- Afrikában élt, mert remélte, hogy asztmájának jót tesz az éghajlat. Kimberley-bem aranybányákat szerzett, később megalapította a De Beers nevű hatalmas vállalatot és nagy vagyonra tett szert. Gazdagságát és befolyását az afrikai gyarmatosítás szolgálatába állította, ennek egyik előharcosa és legjellegzetesebb képviselője lett. 1884-től kezdve a vezetése alá került a gyarmatosító jogokkal felruházott Chartered Company.1888-ban kötötte meg az első szerződését a mai Zimbabwe területén: bányászati jogot szerzett a ndebele nép főnökétől. Erre hivatkozva elérte a brit kormánynál, hogy az általa vezetett gazdasági társaság (British South Africa Company) államot szervezhessen. Az első szerződést több hasonló követte. 1898-ban szervezték meg a társaság gyarmatát.

Cecil Rhodes 1890-ben Fokföld miniszterelnöke lett. Minthogy szabálytalanságokkal vádolták, le kellett mondania, de haláláig vezető szerepe volt Dél-Afrika életében; az ő ösztönzésére szerezték meg az angolok a róla elnevezett Rhodesiát és Becsuánaföldet.

Sir Leander („Dr. Jim”) és Cecil Rhodes

Élete során csak azonos nemű partnerei voltak. A szőke, kékszemű, atletikus fiatal férfiakat kedvelte. Őket „Rhodes bárányainak“ nevezték.

Első tartós kapcsolata Neville Pickeringgel, a De Beers vállalat titkárával volt. Pickering 25. születésnapján Rhodes végrendeletében ráhagyta vagyonát. Később a fiú lovasbalesetet szenvedett, hat heti ápolás után Rhodes karjai közt halt meg. Őt követte Henry Latham Currey magántitkárként. Mikor Currey 1894-ben megnősült, megszakította vele a kapcsolatot. Későbbi jelentős kapcsolata a skót Sir Leander Starr Jameson gyarmti tisztviselővel volt, aki Rhodes korai halála előtt ápolta, és végrendeletileg vagyonának haszonélvezője lett.

Rhodes kérlelhetetlen rasszista volt. A „fehérek” és „feketék” apartheidjának támogatója.

Brit Birodalom támogatása[szerkesztés]

Az eszme, ami eddig lidércfényként lebegett a szemünk előtt, most végre tervvé formálódott. Miért ne alakítanánk egy olyan titkos társaságot, amelynek egyetlen célja a Brit Birodalom támogatása, és az egész civilizálatlan világ brit uralom alá történő bevezetése, valamint az Egyesült Államok visszaszerzése, hogy az angolszász faj újra egy birodalommá válhasson?[8]

Jelentette ki Hitvallás című könyvében, miután 1877. június 2-án csatlakozott az Oxfordi Egyetem szabadkőműves rendjének Apolló páholyához.[9]

Emlékezete[szerkesztés]

 • Róla nevezték el az 1903-ban alapított Rhodes-ösztöndíjat, amit a vagyonából finanszíroztak. Egyik leghíresebb, aki megkapta, a 20. század neves csillagásza, Edwin Hubble.
 • Fokvárosban szobrot is kapott, viszont 2020 nyarán a Black Lives Matter mozgalom dél-afrikai tagozata brutálisan megcsonkította és lefejezte a szobrot.[10]
 • Hararében a Cecil Square a legfontosabb meleg ismerkedőhely.

Források[szerkesztés]

 • Új Idők lexikona 21-22. Pozdorja – Szikes (Budapest, 1941) 5277. old.
 • Rubicon: Birodalmak – A brit birodalom 128.oldal
 • Cecil Rhodes = Gay Influence 2015. december 23.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Brockhaus (német nyelven)
 5. a b Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
 6. Oxford Dictionary of National Biography (angol nyelven). Oxford University Press, 2004
 7. Ez utóbbiból jött később létre Zambia és Zimbabwe.
 8. Rhodes-Confession. pages.uoregon.edu. (Hozzáférés: 2021. március 30.)
 9. Rodney Howard-Browne, Paul L. Williams. Merénylet Amerika Ellen. ISBN 9786156108036 
 10. Johannesburg, Staff and agencies in: Cecil Rhodes statue in Cape Town decapitated (angol nyelven). the Guardian, 2020. július 15. (Hozzáférés: 2022. március 6.)