Bishop’s Stortford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bishop's Stortford
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
RégióHertfordshire
Alapítás éverómai kor
IrányítószámCM23
Körzethívószám01279
Testvérvárosok
Lista
Népességi adatok
Teljes népesség38 202 fő (2010)
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 52′ 19″, k. h. 0° 10′ 21″Koordináták: é. sz. 51° 52′ 19″, k. h. 0° 10′ 21″
Bishop's Stortford weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bishop's Stortford témájú médiaállományokat.

Bishop's Stortford város az Egyesült Királyságban, Angliában, Hertfordshire megye keleti részén. Lakosainak száma 34 826 fő.[1] Az M11-es autópálya mentén fekszik, közvetlenül a Hertfordshire-Essex megyehatáron. A legközelebbi nagyobb város a Stansted repülőtér közelében, London városkörnyékéhez tartozik. A Charing Crosstól, ami London belvárosában van, 47 kilométerre található. Saját vasútállomása van.

Története[szerkesztés]

A város helyén a római időkben kis település helyezkedett el, majd a Római Birodalom bukása után mintegy 900 évvel, Edvárd király egy várat épített itt.[2] A vár később elpusztult, de a domb amire épült ma a kiterjedt Kastélykerteknek ad otthont.[2] 1060 körül az egész várost eladták London püspökének (bishop) innen ered a város neve. A Domesday Book szerint akkoriban a város lakossága 120 fő volt.

A középkorban a város sok fogadójáról volt nevezetes, mivel megállóhely volt a London-Newmarket, illetve a London-Cambridge útvonalon.[2] A városban még ma is három olyan fogadó található, aminek az eredete a 15. és a 16. századra vezethető vissza.[2] A Stansted repülőtér megépítése óta a város repülővel is jól megközelíthető.

Látnivalók[szerkesztés]

St. Michael's Church (Szent Mihály-templom) egy dombon álló templom, mely uralja a városképet. A templomban Cecil Rhodes emlékére állított emlékmű látható. Szintén az ő életét mutatja be háza, a Nettlewell-ház, mely ma Rhodes Museum and Commonwealth Centre-ként ismert. Ez a Rhodes-múzeum részét képezi a Bishop's Stortford városi múzeumnak.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Office for National Statistics : Census 2001 : Parish Headcounts : East Hertfordshire Archiválva 2011. június 12-i dátummal a Wayback Machine-ben (Elérés: 2009-12-26)
  2. a b c d Guide to Rural England, 5. oldal

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bishop's Stortford című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • David Gerrard: Guide to Rural England: The South of England, Travel Publishing Ltd., 2004, ISBN 1-904-43413-4 (angolul)