Dűne (film, 2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dűne
(Dune/Dune: Part One)
2021-es amerikai–magyar–jordán–egyesült arab emírségekbeli–norvég–kanadai film

Dune 2021 transparent logo.png
Rendező Denis Villeneuve
Producer
 • Denis Villeneuve
 • Mary Parent
 • Cale Boyter
 • Joe Caracciolo Jr.
AlapműA Dűne
Műfaj sci-fi, kaland
Forgatókönyvíró
 • Jon Spaihts
 • Denis Villeneuve
 • Eric Roth
Főszerepben
Zene Hans Zimmer
Operatőr Greig Fraser
Vágó Joe Walker
Jelmeztervező Jacqueline West
Díszlettervező Patrice Vermette
Gyártás
Gyártó Legendary Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 155 perc[1]
Költségvetés 165 000 000 USD[2]
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26001/2021)
Kronológia
Előző'nincs'
KövetkezőDune: Part Two
Kapcsolódó film Dűne
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dűne témájú médiaállományokat.

A Dűne (eredeti cím: Dune: Part One[3]) 2021-es amerikai sci-fi film, amelyet Denis Villeneuve rendezett, Frank Herbert 1965-ös azonos című regénye alapján.

A producerei Villeneuve, Mary Parent, Cale Boyter és Joe Caracciolo Jr.. A forgatókönyvet Jon Spaihts, Villeneuve és Eric Roth írta. A főszerepben Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin és Stellan Skarsgård láthatók. A film zeneszerzője Hans Zimmer. A film gyártója a Legendary Pictures, forgalmazója a Warner Bros. Pictures.

A filmet a 78. Velencei Filmfesztiválon mutatták be 2021. szeptember 3-án. Az Egyesült Államokban a film 2021. október 22-én egyidejűleg debütált a mozikban és az HBO Max streaming szolgáltatón.[4] Magyarországon 2021. október 21-én mutatták be a mozikban. A nemzetközi premiert követő hét elején, 2021. október 26-án a filmet gyártó Legendary Pictures a Twitteren bejelentette, a forgalmazó Warner Bros. Pictures elnöke pedig egy interjúban megerősítette, hogy a folytatás bemutatója 2023 októberében várható a mozikban.[5][6]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

10191-ben IV. Shaddam Padisah császár megbízza az Atreides-ház I. Leto hercegét, a Caladan óceánbolygó uralkodóját, hogy felügyelje az Arrakist, egy zord sivatagi bolygót. Az Arrakis az egyetlen forrása egy felbecsülhetetlen értékű anyagnak, a „fűszernek”, amely meghosszabbítja használójának életét és rövidtávú jövőbelátást biztosít, ezért nélkülözhetetlen a csillagközi űrhajózáshoz az űrnavigátorok számára. A „fűszer” fogyasztásának mellékhatása a teljesen kék szem.

Az Arrakis bolygó ezt megelőzően több évtizedig a Harkonnen-ház hűbérbirtoka volt, amit most a császár parancsára hagynak maguk után. Shaddam terve szerint a Harkonnen-ház a Sardaukarok hadseregének segítségével majd visszafoglalja a bolygót, közben pedig legyőzi az Atreides-házat, amitől a császár a hatalmát félti. Leto sejti, hogy csapdáról van szó, de lehetőséget lát arra, hogy szövetséget kössön Arrakis őslakosaival, a fremenekkel, amivel növelheti házának befolyását a Landsraadban.

Leto ágyasa, Lady Jessica a Bene Gesserit, egy fejlett fizikai és szellemi képességekkel rendelkező, kizárólag nőkből álló rend tanítványa. Noha Jessicát a Bene Gesserit utasította, hogy lányt hozzon világra, aki a legenda szerint a Kwisatz Haderach, egy messiáshoz hasonló személy, Leto herceg iránti szeretetéből fia született, Paul. Pault egész életében Leto bizalmasai, Duncan Idaho, Gurney Halleck és a mentát Thufir Hawat tanítják, míg anyja a Bene Gesserit tudományaira képezi ki. Pault nyugtalanítják a jövőről szóló látomásai, és ezt csak Jessicával és Duncannel osztja meg.

A látomások híre miatt Gaius Helen Mohiam tisztelendő anya a Caladanra érkezik és kötelezően aláveti Pault az emberi öntudat fejlettségét vizsgáló, kínzóan fájdalmas gom-dzsabbar tesztnek, amit a fiú sikerrel teljesít. Ha nem bírja ki a fájdalmat, annak azonnali halál lett volna a következménye, amit a tisztelendő anya a Paul nyakához tartott mérgezett tűvel hajtott volna végre.

Ezt követően Mohiam utasítja Vladimir Harkonnen bárót, a Harkonnen-ház pátriárkáját, hogy kímélje meg Paul és Jessica életét a puccsa során, amibe ő beleegyezik, mivel úgy gondolja, hogy a sivatag úgyis végez majd velük.

Leto, Jessica és Paul Arrakeenbe utaznak, az Arrakis bolygó fellegvárába, ahol Idaho és egy előreküldött udvarnép fogadja őket, akik már korábban érkeztek, hogy felmérjék a körülményeket és kapcsolatba lépjenek a bolygó őslakosaival. Leto tárgyal a fremenek egyik vezérével, Stilgarral. Stilgar Leto engedélyével a fremenek szent fegyverét, a kriszkést magánál tartva léphet be a terembe. (A kriszkést a homokféreg elhullajtott fogából készítik).

Leto találkozik Dr. Liet-Kynes planetológussal, aki elkíséri helyszíni látogatásra a fűszer betakarítását végző egyik géphez. Egyúttal megtapasztalják ennek a munkának a veszélyeit. Indulás előtt Dr. Kynes mindenkin ellenőrzi a cirkoruha helyes viselését, ami a sivatagban az életben maradás feltétele. A cirkoruhákat a fremenek készítették.

A betakarítást végző egyik gép felé egyenesen közeledik egy akár 400 méter hosszúságot elérő homokféreg. Ilyenkor rutinszerűen az adott gépet a levegőbe emelik egy erre szolgáló repülő szerkezettel, ezúttal azonban a művelet műszaki hiba miatt nem sikerül (az egyik emelőkötél nem akad be). Leto utasítja a munkásokat, hogy hagyják el az aratógépet, bár azok nem akarják, mivel így elvész a benne lévő, begyűjtött fűszer.

A homokférgek a sivatagban a felszín alatt közlekednek és keresik a felszínen ritmikus hangokat keltő áldozataikat, köztük a fűszert betakarító gépeket is.

A felderítő repülés során Paul, Halleck és Liet-Kynes a szemtanúi, amikor a homokféreg elnyel egy aktív betakarítót, mert azt nem sikerült időben kiemelni. Leto és Paul előzetesen segít a legénység megmentésében, mielőtt a homokféreg lenyelné a járművüket. Paul a mentőakció közben belélegzi a fűszerrel teli levegőt, amitől a látomásai felerősödnek.

Miután a palotában egy hat héttel korábban befalazott Harkonnen ügynök sikertelen kísérletet tesz Paul megölésére egy apró, mesterséges „fürkészvadásszal”, Leto fokozott készültségbe helyezi katonáit, Paul pedig árulóra gyanakszik az Atreides-házban.

A Suk orvos, Wellington Yueh kikapcsolja Arrakeen védőpajzsait, ezzel lehetővé teszi a Harkonnen hadseregnek és az álcázott Sardaukar csapatoknak, hogy megtámadják és legyőzzék az Atreides erőket. Yueh egy kábító lövedékkel cselekvőképtelenné teszi Leto herceget, annak érdekében, hogy Harkonnen báróhoz szállítsák, ezzel remélve, hogy a fogvatartott feleségét élve visszakaphatja. Közben kicseréli Leto egyik fogát egy méreggel teli gázkapszulára, amivel a herceg közelről megölheti a bárót. A doktor figyelmezteti Letót, hogy a méreg csak egyszer használható, és az a saját halálát is jelenti.

A doktort Leto herceg átadása után a báró megöli, Leto pedig a mérges gáz kiengedésével a teremben lévőkkel végez, a báró viszont megmenekül.

Idaho ellop egy ornitoptert, így megmenekül a támadás elől, de Pault és Jessicát elfogják. Ahogy a sivatag fölött szállítják őket, hogy ott sorsukra hagyják őket, a „hang” segítségével legyőzik fogvatartóikat. Miután megtalálják a Yueh által nekik hagyott túlélőkészletet, egy sátorban töltik az éjszakát a homok alatt, Paulnak látomásai vannak egy egész univerzumot betöltő háborúról, amiben az ő nevét kiabálják.

A báró átadja Arrakis parancsnokságát brutális unokaöccsének, Rabbannak, és megparancsolja neki, hogy értékesítse az eltárolt fűszerkészleteket, és indítsa újra a fűszergyártást, hogy fedezni tudják a puccs során felmerült hatalmas költségeket.

Pault és Jessicát Duncan és Liet-Kynes találja meg, és egy régi kutatóállomásra indulnak, de a Sardaukarok nem sokkal ezután megtámadják őket. Duncan és több fremen feláldozza magát, hogy Jessica, Paul és Liet-Kynes elmenekülhessenek a létesítményből. A Sardaukar csapatok sarokba szorítják Liet-Kynest, aki a kezével ütemesen dobolni kezd a homokon, ezzel odacsal egy homokférget, hogy az vele együtt felfalja őket.

Paul és Jessica egy ornitopteren menekülnek, de három ornitopter üldözi őket. Hirtelen homokvihar tör ki, amit nem tudnak kikerülni. Az ellenséges ornitopterek nemsokára visszafordulnak, mivel az itteni homokvihar sebessége elérheti a 800 km/h értéket, ami minden szilárd testet homokméretűre aprít. Paulnak a repülés során látomásai támadnak, egy ponton összecsukja a gép szárnyait és abbahagyja a gép irányítását, hogy az sodródjon a homok áramlásával. Azonban így is később az ismét kinyitott, repdeső szárnyak letörnek a gépről, majd a gép lezuhan a sivatagban.

Paul és Jessica elérik a mély sivatag egyik sziklás részét, ahol találkoznak az ott rejtőzködő fremenekkel, köztük Stilgarral és Csanival, azzal a lánnyal, aki többször megjelent Paul álmaiban. A fremen törzs vezetője, Stilgar Pault értékesnek és hasznosnak tartja a maguk számára, Jessicát azonban csak annyira, hogy „elvegyék a vizét” (azaz megöljék a testében lévő víz miatt). Azonban Jessica fegyvertelenül, könnyedén elkapja Stilgart és Stilgar saját késé szegezi a torkához, így Stilgar parancsot ad az embereinek, hogy ne támadjanak, mert Jessica is hasznos lehet számukra, hiszen a közelharc mestere.

A törzs egyik tagja, Jamis tiltakozik a nő befogadása ellen, akár rövid időre is, ezért Paul kiáll vele egy rituális párbajra. Előtte Csani azt mondja Paulnak, nem hiszi, hogy győzni tudna a legjobb harcosuk ellen, de odaadja neki azt a kriszkést, amit a nagynénje adott neki, hogy Paul tisztességben haljon meg.

Paul és Jamis összecsapnak és Paul megadásra szólítja fel, amikor meg tudná ölni. A fremen párbaj szabályai azonban ezt nem teszik lehetővé, ezért Paul a következő alkalommal megöli a férfit. A társai azonnal gondosan becsomagolják a testet és elszállítják, hogy a testében lévő vize ne vesszen el a törzs számára. A törzs tagjai a párbaj után egyenként Paul vállára teszik a kezüket.

Jessica el akar menekülni a bolygóról, és vissza akar térni a Caladanra, de Paul ragaszkodik ahhoz, hogy csatlakozzon a fremenekhez, hogy teljesítse apja azon célját, hogy valamikor békét és harmóniát teremtsen az Arrakison.

Ahogy a csapat elindul a sivatagban, rövid ideig látható, amint valaki egy homokféreg tetején állva száguld.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[7]
Paul Atreides Timothée Chalamet Jéger Zsombor
Lady Jessica, Paul anyja Rebecca Ferguson Bartsch Kata
Leto Atreides, Paul apja Oscar Isaac Rajkai Zoltán
Gurney Halleck Josh Brolin Kőszegi Ákos
Vladimir Harkonnen báró Stellan Skarsgård Máté Gábor
Glossu Rabban Dave Bautista Schneider Zoltán
Thufir Hawat Stephen McKinley Henderson Borbiczki Ferenc
Csani Zendaya Törőcsik Franciska
Piter de Vries David Dastmalchian Karácsonyi Zoltán
Wellington Yueh, az Atreidesek orvosa Csang Csen Dévai Balázs
Liet-Kynes, planetológus, fremen Sharon Duncan-Brewster Bánfalvi Eszter
Gaius Helen Mohiam, tisztelendő anya Charlotte Rampling Csoma Judit
Duncan Idaho Jason Momoa Varga Rókus
Stilgar, fremen vezető Javier Bardem Fekete Ernő
Jamis, fremen Babs Olusanmokun Kálid Artúr
A változás hírnöke Benjamin Clémentine Horváth-Töreki Gergely

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dune (dán nyelven). Medierådet for børn og unge . [2021. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 24.)
 2. Bart & Fleming: While WGA, CAA & WME Fight In Court, Streamers Rewrite Movie Paydays; Will Legendary Challenge WarnerMedia Over 'Dune' & Godzilla Vs. Kong' HBO Max Move?”, 2020. december 7.. [2021. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2021. július 14.) 
 3. Dune: New Trailer promises action-packed epic. www.joblo.com, 2021. július 22. (Hozzáférés: 2021. július 24.)
 4. D'Alessandro, Anthony: Warner Bros Shuffles Fall Release Deck With ‘Dune’, ‘Cry Macho’ & ‘The Many Saints Of Newark’ (amerikai angol nyelven). Deadline, 2021. június 25. (Hozzáférés: 2021. július 24.)
 5. This is only the beginning... Legendary a Twitteren. 2021. október 26. (Hozzáférés ideje: 2021. október 26.)
 6. Lang, Brent: 'Dune: Part 2' Officially Greenlit, Release Date Set for 2023. Variety, 2021. október 26. (Hozzáférés: 2021. október 26.)
 7. A Dűne magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2021. október 24.)

További információk[szerkesztés]