A Dűne messiása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dűne messiása
Szerző Frank Herbert
Eredeti cím Dune Messiah
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj science-fiction
Sorozat Dűne-univerzum
Előző A Dűne
Következő A Dűne gyermekei
Kiadás
Kiadó Victor Gollancz Ltd
Kiadás dátuma 1969
Magyar kiadó Walhalla Páholy (1. kiadás)
Szukits Könyvkiadó (2-3. kiadás)
Magyar kiadás dátuma 1992
2001, 2008
Fordító Gáspár András és Szalkai László (Walhalla)
Galamb Zoltán (Szukits)
Borítógrafika Bruce Pennington (eredeti)
Janter János (Szukits)
Oldalak száma 222 (eredeti)
345 (Walhalla)
226, 220 (Szukits)
ISBNISBN 0-441-17269-5 (eredeti)
ISBN 963-7632-03-4 (Walhalla)
ISBN 963-9344-85-0 (Szukits)
SablonWikidataSegítség

A Dűne messiása Frank Herbert Dűne-sorozatának második része. 1969-ben jelent meg.

Tartalma[szerkesztés]

Tizenkét évvel az arrakisi felkelés után Paul Muad'Dib az ismert univerzum császára. A dzsihádról szóló látomásai mind valóra váltak, a fanatikus fremen hadjáratban 61 milliárd ember pusztult el. Paul víziói azt sugallják, hogy ez az út az emberiség számára még megterhelőbb lesz, és még ő sem tudja más útra terelni az eseményeket, a történelem szálai rabul ejtették.

Eközben Paul rejtett ellenlábasai elégedetlenek az új uralommal, és összeesküvést szőnek. Nem elég a császár szeme elől elrejtőzniük, de csak egy Liga-navigátor jelenlétében találkozhatnak, mert Paul jövőbelátó képességét csak a navigátorok tudják leárnyékolni. Mindannyian meg akarják buktatni Pault, és a régi erőviszonyokat visszaállítani. A Bene Gesserit (Gaius Helen Mohiam tisztelendő anya) a Kwisatz Haderach feletti felügyeletet hiányolja, hiszen ők a saját céljaikra akarták kitenyészteni a Tisztelendő Anyák férfi megfelelőjét, Paul viszont nélkülük ébredt tudatára képességeinek, és egyáltalán nem függ tőlük - a BG annál jobban a Paul irányította fűszertermeléstől. A Liga (Edric, a navigátor) régi önállóságát akarja vissza, hiszen most a császártól függ, ad-e el nekik fűszert. Irulan hercegnő, a császár felesége is támogatja az összeesküvést, ám ő személyes okokból. Bár szerelmes Paulba, az hozzá sem ér, mert kitart fremen választottja, Csani mellett. Irulan bosszúból fogamzásgátlót adagol Csani ételébe. A Bene Tleilax (Scytale, az arctáncoltató) is benne van az összeesküvésben, ők biztosítják a Paul elleni merénylet fő eszközeit.

A tleilaxiak Paulnak ajándékoznak egy gholát, akit az arrakison elesett Duncan Idaho holttestének sejtjeiből növesztettek. A ghola nem emlékszik Idaho életére, de külseje teljesen megegyezik vele. A Tleilax zenszunni filozófussá képezték a gholát, aki a Hayt nevet kapja, az összeeskövők pedig remélik, hogy összezavarja Pault, így annak meggyengül a hatalma. Ráadásul a ghola miatt a tlelaxiakkal bizalmatlan fremenek is gyanakodni kezdhetnek Paulra.

Hayt Alia, Paul húgának lelkében is nagy kavart okoz, hiszen a lány épp most serdül, és nagyon is vonzónak találja a férfit. Ketten megvitatják a város peremén talált nő holttestének ügyét. Hayt rájön, hogy bár van egy ismeretlen halott nő, de a városból nem jelentették, hogy bárki eltűnt volna, valószínűleg egy tleilaxi arctáncoltató gyilkolt, és magára öltötte a nő vonásait.

Paul maga elé idézteti Mohiam tisztelendő anyát, és cserébe Csani és születendő gyermekük életéért felajánlja mesterséges megtermékenyítés céljára a spermáját. Mohiam szeretné visszaszerezni az Atreides-gének feletti irányítást, de a mesterséges megtermékenyítés a butleri törvényekbe ütközik, ezért időt kér, amíg a Wallach IX-en lévő BG központtal tanácskozik.

Egy orvos felfedezi, hogy Csani meddőségét a titokban adagolt fogamzásgátló okozza. Amikor rádöbben, hogy ezt csak Irulan tehette, Csani meg akarja ölni, de Paul visszatartja. Csani kérdésére, hogy van-e értelme tovább barátkoznia Hayttal, azt feleli, hogy a tleilaxiak jobb munkát végeztek, mint gondolták, szerinte lehetséges visszaállítani az Idaho-emlékeket. Valójában ez a tleilax igazi terve, hogy Paul lássa: a gholák visszakaphatják a memóriájukat, így Csani halála után megzsarolhatják egy Csani-gholával.

Paul egyik öngyilkos alakulatának egy tagjának, Otheymnek a lánya elmegy Paulhoz, és kéri, hogy látogassa meg apját otthonában. Paul rájön, hogy a lány valójában arctáncoltató, ezért őrizet alá helyezteti, majd elmegy Otheymhez. A volt katona felfed egy fremenek közti összeesküvést, majd Paulnak ajándékozza egy tleilaxi származású játékszerét, Bijazt, a törpét, akibe beléplántálták az összeesküvés részleteit. Paul katonái rajtaütnek a lázadókon, de azok egy kőégetőt vetnek be, ami megvakítja Pault. A fremen hagyomány szerint a vakokat ki kell vezetni a sivatagba, hogy elpusztuljanak, mert csak hátráltatják a törzset. Paul azonban továbbra is fremen vezető maradhat, mert víziói segítségével tisztán látja a világot. A nyomozás feltárja, hogy az összeesküvés mögött Korba áll, korábban Paul fedaykin harcosa, most pedig a Muad'Dib köré épülő vallás főpapja.

Hayt kihallgatja Bijazt, aki a Haytba épített kondicionálás segítségével arra programozza a férfit, hogy Csani halála esetén felajánlja Paulnak Csani és Duncan Idaho gholáit, cserébe azért, ha lemond a trónról, és száműzetésbe vonul. Hayt nem tud róla, de arra is beprogramozzák, hogy adott körülmények között gyilkolja meg a császárt.

Paul hírül kapja, hogy Csani belehalt a szülésbe. Ikergyermekeket hozott a világra, fiút és lányt, Paul Letonak és Ghanimának nevezi el őket. Az anyjuk szervezetében keringő fűszermennyiségtől mindketten már magzat korukban tudatukra eszméltek, akárcsak Paul húga, Alia. A rossz hírre a Haytba plántált utasítások működésbe lépnek, és megpróbálja megölni Pault, de a testben felélednek a Paul védelmezése közben elszenvedett halál emlékei, ettől Hayt új és Duncan régi tudata egybekeveredik: a ghola visszanyeri a memóriáját.

Mivel Paul vízióiban csak egy gyermeket, egy lányt látott, állandó jelenképe összeomlik, most már csakugyan vak. Scytale Otheym lányának álcázva ebben a percben támad rájuk. Kést fog a gyerekek torkához, és felajánlja Csani gholáját Paul lemondásáért cserébe. Paul hirtelen csecsemő-fia szemén keresztül látja a szobát, így meg tudja ölni Scytalét.

Vaksága miatt Paul úgy dönt, a sivatagba vonul, de előtte biztosítja a fremenek hűségét a gyermekeihez, akik így öröklik a császári trónt, Aliát pedig régensnek nevezi ki. Alia közben kivégezteti a fremen lázadókat és Scytale összeesküvő társait is.

Magyarul[szerkesztés]

  • Brian Herbert–Kevin J. Anderson: A Dűne. A gépirtó hadjárat; ford. Galamb Zoltán; Szukits, Szeged, 2004

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak A Dűne messiása témában.