Csillagközi invázió: Célpont a Föld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagközi invázió: Célpont a Föld
(Starship Troopers: Invasion)
2012-es japán–amerikai film

Johnny Rico, Carl Jenkins és Carmen Ibanez a filmben
Johnny Rico, Carl Jenkins és Carmen Ibanez a filmben
RendezőAramaki Sindzsi[1]
ProducerJoseph Chou[1]
Vezető producer
AlapműRobert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Műfajakció, military science fiction
Forgatókönyvíró
  • Flint Dille[1]
  • történet:
  • Aramaki Sindzsi
  • Joseph Chou
  • Kavada Sigehito
Hang
ZeneTakahasi Tecuja
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Játékidő89 perc
Képarány1,78:1
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Home Entertainment
Bemutató
Eredeti magyar adóSony Movie Channel
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel193 425 $
Kronológia
KövetkezőCsillagközi invázió: Mars invázió
Kapcsolódó filmCsillagközi invázió
További információk
SablonWikidataSegítség

A Csillagközi invázió: Célpont a Föld (Starship Troopers: Invasion) 2012-ben bemutatott japánamerikai számítógépes animációs military science fiction film. A film a Csillagközi invázió-filmsorozat negyedik tagja. A Stage 6 Films, a Sola Digital Arts és a Lucent Pictures gyártásában készült, Aramaki Sindzsi rendezésében, forgatókönyvét Flint Dille írta, zenéjét Takahasi Tecuja szerezte.

A film Japánban 2012. július 21-én az Egyesült Államokban 2012. augusztus 28. jelent meg direct-to-video formában DVD-n és Blu-rayen a Sony Pictures Home Entertainment forgalmazásában. Magyarországon a Sony Movie Channel vetítette.

2017-ben megjelent a film folytatása Csillagközi invázió: Mars invázió címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

A Szövetség egy aszteroidán található Casey Erődjét (Fort Casey) megszállják a rovarok. Az Alesia csillaghajóról bevetik az űrgyalogságot, hogy elfoglalják és irányítás alá vonják a hangárt, és megmentsék az erődben rekedt túlélőket. Daugherty hadnagy és A-01 csapata a landolás után átküzdik magukat a rovarokon és megmentik a Casey Erőd túlélő katonáit. Miután robbanóanyag-töltetet helyeznek el, a katonák a John A. Warden csillaghajóhoz indulnak evakuálásra, azonban az nélkülük hagyja el a kikötőt – Carl Jenkins miniszter Carmen Ibanez kapitánytól átvette a hajó irányítását, és az Alesiára küldte. Indulás előtt Jenkins elrendeli, hogy Henry „Hero” Varro őrnagyot, a Casey Erőd K-12-es katonáinak parancsnokát kísérjék az Alesiára fogolyként. Az Alesia kiköt a Casey Erődnél, hogy evakuálják a túlélő katonákat, ezután az erődöt az elhelyezett robbanóanyag-töltetekkel megsemmisítik.

Míg az Alesia a Föld felé tart, Johnny Rico tábornok kapcsolatba lép vele az L-6 bázis főparancsnokságától. Amikor megparancsolja az Alesiának, hogy keresse fel a Wardent, ami minden kapcsolatot megszakított, a Casey Erőd katonái beleegyeznek, hogy megtegyék, azzal a feltétellel, hogy Varro vezesse őket a küldetés során. Amikor megtalálják a Wardent, Daugherty csapata a hídig kíséri Ibanezt, míg Varro csapata a gépteret biztosítja, de a két csapat nem talál mást, csak halott legénységet és néhány döglött rovart. Varro rátalál a tébolyult Jenkinsre, aki túl későn figyelmezteti őt, hogy ne indítsa be a Wardent, mert „ő” feltörte az összes rendszert. Ahogy újratöltődik a Warden, egy rovarkirálynő belül átveszi az irányítást az összes rendszer felett, és kinyit több ajtót, hogy kiszabadítsa a rovarait. Miközben Ibanez és a katonák megpróbálnak visszatérni az Alesiára, a királynő a Warden fő fegyvereit használja, hogy megsemmisítse a másik hajót, majd egy féreglyukba repíti a Wardent, amelynek kimenete a Földközeli űrben van. A katonák visszatérnek a hídhoz, ahol Varro felfedi, hogy letartóztatták, amikor Jenkins parancsot adott az egységének, hogy élve fogják el a királynőt a Casey Erődben, de Varro nem volt hajlandó feláldozni az osztagát.

Rico tábornok három csillaghajót küld az L-6 bázisról a Föld körüli pályára, de a királynő a Warden fegyvereivel megsemmisíti őket. A királynő egy olyan pályára állítja a rovarokkal fertőzött Wardent, hogy az Párizsban zuhanjon le, de az A-01 csapat mesterlövészének, Trignek sikerül kilőnie a királynőt a hajóval összekötő vezetékeket, így Ibanez újra irányíthatja a Wardent úgy, hogy a hajó az Alpokban érjen földet. Ezalatt Rico tábornok beveti martalócruhás (Marauder suit) osztagát, hogy megakadályozzák a rovarok elmenekülését a becsapódás helyszínéről, míg a főparancsnokság 30 percet ad neki, mielőtt atomfegyvert dobna le az L-6 állomásról, hogy megtisztítsa a helyszínt.

A Wardenen ezalatt az öt túlélő katona a királynő felé veszi az utat. Ice Blonde védi Ibanezt egy közeli légzsilipnél, míg Mech és Patkány a gépházba mennek, hogy felrobbantsák. Amikor Varro és Rovarölő megtalálja Trig holttestét, Rovarölő Trig családi mesterlövész puskáját használja, hogy szerezzen Varrónak egy kis időt, hogy elérje a királynőt. Jenkins, miután felépült a mentális összeomlásából, elmekontrollja alatt lévő rovarokkal segíti Varrot – felfedve egy fontos terrai áttörést a háborús erőfeszítésekben, és az okát egy élő királynő elfogásának.

Rico az egyetlen túlélő a csapatából, aki eléri a Wardent. Az L-6 állomásról kilőtt nukleáris rakétákat mind megsemmisíti a királynő a Warden fegyvereivel. Miközben Jenkins az induló siklójához vezeti a csapatot, Rico elvonja a királynő figyelmét, hogy megmentse Varrot. A súlyosan megsérült Varro felrobbant egy gránátot, amikor körbeveszik a rovarok. Rico leveti sérült martalócruháját, és egy harci kést szúr a királynő egyik szemébe, így időt nyer Ibaneznek felkészülni a felszállásra. Rico visszarohan a siklóhoz, ami sikeresen elhagyja a Wardent mielőtt azt az elhelyezett töltetek felrobbantanák a királynővel és a többi rovarral együtt.

Mech, Ice és Patkány tiszteletüket fejezik ki elesett bajtársaik előtt, míg Ibanez Jenkinsszel konfrontálódik a közelmúltbeli történésekkel kapcsolatban. Jenkins tereli a témát, és elmondja Ricónak és Ibaneznek, hogy kutatásai egy napon megmentik az egész galaxist. A stáblista után egy harcos rovar látható egy csatornarendszerben, ami megmagyarázhatatlan módon túlélte a Warden pusztulását.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Angol hang Japán hang Magyar hang
Carmen Ibanez kapitány Luci Christian Kobajasi Szanae Szabó Emília
Carl Jenkins miniszter Justin Doran Janaka Hirosi Kárpáti Levente
Johnny Rico tábornok David Matranga Kuroda Takaja Stohl András
K-12 csapat
Henry Varro őrnagy „Hero” David Wald Fudzsi Sinsú Barabás Kiss Zoltán
Otis Hacks „Rovarölő (Bugspray)” Andrew Love Kavada Sindzsi Pál Tamás
Patkány (Ratzass) Leraldo Anzaldua Mijake Kenta Szatory Dávid
Holy Man Kalob Martinez Moser Károly
Kharon Chris Patton
Chase Corey Hartzog
Gunfodder Karl Glusman Hám Bertalan
A-01 csapat
Tony Daugherty Sam Roman Hosino Micuaki Varga Rókus
Tia Durer „Trig” Emily Neves Hirano Aja Nádorfi Krisztina
Ice Blonde Melissa Davis Minagava Dzsunko Kis-Kovács Luca
Shock Jock Adam Gibbs
Mech Jovan Jackson Juhász Zoltán
Chow Josh Grelle Előd Álmos
További szereplők
Jonah kapitány Shelley Calene-Black
Crysoch Noel Burkeen
főparancsnok Andy McAvin Óbajasi Rjúnoszuke Forgács Gábor
kommunikációs tiszt #1 Michael Keeney
kommunikációs tiszt #2 Kris Carr
főcím, stáblista felolvasása
Korbuly Péter

Megvalósítás[szerkesztés]

A Starship Troopers-mobiljáték promóciója az E3 2012-n

A film a Stage 6 Films, a Sola Digital Arts és a Lucent Pictures gyártásában készült, Aramaki Sindzsi rendezésében, forgatókönyvét Flint Dille írta, zenéjét Takahasi Tecuja szerezte.[1] Edward Neumeier, a sorozat három korábbi filmjének írója és Casper Van Dien színész, aki a főszereplő Johnny Ricót alakítja az első és a harmadik filmben, vezető producerként dolgoztak.[1] Neumeier szerint annyi befolyást engedtek neki, amennyit csak kívánt tanácsadói szerepkörében, de bevonása a film készítésébe meglehetősen korlátozottnak bizonyult. Miután elkészült a forgatókönyv, körülbelül másfél évig tartott a film elkészítése. A film sikerétől tették függővé, hogy lehetőség nyílik-e további folytatásokra ugyanazon alkotócsapattól.[2]

Johnny Rico, Carl Jenkins és Carmen Ibanez karakterei visszatértek a filmben, s bár a megjelenés előtti híresztelések az ellenkezőjéről szóltak, a hangjukat nem azok a színészek adják, akik a korábbi filmekben alakították a szereplőket.[3][4] A felvétel a Seraphim Digitalban készült Houstonban, Texasban. A filmben szereplő színészek közül többen is részt vettek a karakterek mozgásrögzítésében.

Megjelenések[szerkesztés]

A film Japánban 2012. július 21-én az Egyesült Államokban 2012. augusztus 28. jelent meg direct-to-video formában DVD-n és Blu-rayen a Sony Pictures Home Entertainment forgalmazásában. A Blu-rayen ráadás tartalomként megtalálható egy 11 részből álló, 80 perces werkfilm a film készítésének teljes folyamatáról, a filmkészítők japán nyelvű audiokommentárja, egy konceptuális művészeti galéria, előzetesek, bakiparádé és törölt jelenetek.[5]

Magyarországon a filmet a Sony Movie Channel vetítette magyar szinkronnal.

2012. november 13-án világszerte megjelent az App Storeon keresztül egy mobiljáték Starship Troopers: Invasion – Mobile Infantry néven, amely a sorozat előzménye.[6]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
IMDb(5,8/10)[7]

A kritikusok inkább negatívan vélekedtek a filmről. R.L. Shaffer az IGN-től a filmet egy videójáték átvezető jelenetéhez hasonlította: „a film véres, és időnként szórakoztató, de egyszerűen hiányzik belőle a minőség és a kulcsfontosságú összetevők, amelyek elkülönítik a filmet egy videójáték átvezető jelenetétől.” A kritikus „a kevésbé lebilincselő akciókkal, megkopott történettel és élettelen karakterekkel” nem tudja egy lapon említeni az első Csillagközi invázió-filmmel. Úgy véli, a film jobb lehetett volna, ha a történetet és a szereplőket új irányba terelik, és minőségibb animációt készítenek hozzá.[5] James O′Ehley a Sci-Fi Movie Pagetől az animációt rendben találta, bár néhány szereplő arcát kifogásolta. Hiányolta a korábbi filmek iróniáját és összességében ő is egy számítógépes játékhoz hasonlította „non-stop akcióval és lapos karakterekkel, akik videójáték-kliséket fröcsögnek”.[8] Paul Chambers a Movie Chamberstől unalmas fércműnek nevezte a filmet, aminek rossz, „D” értékelést adott.[9]

Források[szerkesztés]

  1. a b c d e f g Starship Troopers: Invasion – About The Film (angol nyelven). Sony Pictures Digital Inc.. [2013. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 15.)
  2. Videointerjú Casper Van Dien és Ed Neumeier vezető producerekkel, Aramaki Sindzsi rendezővel és Joseph Chou producerrel. YouTube
  3. Eames, Tom: Neil Patrick Harris for 'Starship Troopers 4' DVD release (angol nyelven). Digital Spy, 2011. október 20. (Hozzáférés: 2022. július 25.)
  4. The Fourth Starship Troopers Film Will Be Animated (angol nyelven). Shock Till You Drop, 2011. október 13. [2011. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 25.)
  5. a b R.L. Shaffer: Starship Troopers: Invasion Blu-ray Review (angol nyelven). IGN, 2018. november 24. (Hozzáférés: 2022. július 27.)
  6. Starship Troopers: Invasion - Mobile Infantry (angol nyelven). MobyGames. (Hozzáférés: 2022. július 25.)
  7. Csillagközi invázió: Célpont a Föld az Internet Movie Database oldalon (angolul)
  8. O′Ehley, James: Starship Troopers: Invasion [Blu-ray (2012) - Review] (angol nyelven). Sci-Fi Movie Page. (Hozzáférés: 2022. július 25.)
  9. Chambers, Paul: Hollywood@Home: Starship Troopers-Invasion (angol nyelven). Movie Chambers, 2012. szeptember 25. (Hozzáférés: 2022. július 25.)

További információk[szerkesztés]