Csillagközi invázió: Mars invázió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csillagközi invázió: Mars invázió
(Starship Troopers: Traitor of Mars)
2017-es amerikai–japán film

Dizzy és Rico a Marson
Dizzy és Rico a Marson
Alternatív cím: Starship Troopers: Red Planet
Rendező
Producer
 • Joseph Chou
 • Max Nishi
 • Hasimoto Tomi
AlapműRobert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Műfaj akció, military science fiction
Forgatókönyvíró Edward Neumeier
Hang
Zene Takahasi Tecuja
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Játékidő 88 perc
Képarány 1,78:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24410/2017)
Kronológia
ElőzőCsillagközi invázió: Célpont a Föld
Kapcsolódó film Csillagközi invázió
További információk
SablonWikidataSegítség

A Csillagközi invázió: Mars invázió (Starship Troopers: Traitor of Mars, alternatív címén: Starship Troopers: Red Planet, japán címén: Starship Troopers: Kaszei no Uragirimono (スターシップ・トゥルーパーズ 火星の裏切り者; Hepburn: Starship Troopers: Kasei no Uragirimono?)) 2017-ben bemutatott japánamerikai számítógépes animációs military science fiction film. A film a 2012-es Csillagközi invázió: Célpont a Föld folytatása és a Csillagközi invázió-filmsorozat ötödik tagja. A Stage 6 Films, a Sola Digital Arts és a Lucent Pictures gyártásában készült, Aramaki Sindzsi és Macumoto Maszaru rendezésében, forgatókönyvét Edward Neumeier írta, zenéjét Takahasi Tecuja szerezte.

A mozik csupán 2017. augusztus 21-én este vetítették az Egyesült Államokban, DVD-n és Blu-rayen 2017. szeptember 19-én adta ki a Sony Pictures Home Entertainment. Magyarországon 2017. október 26-án jelent meg DVD-n a Bontonfilm kiadásában.

Cselekmény[szerkesztés]

A Csillagközi invázió: Célpont a Föld eseményei után Johnny Ricót ezredessé fokozzák le és egy marsi űrállomásra helyezik át, hogy ott új gyalogosokat képezzen ki. Szerencsétlenségére az eddigi legreménytelenebb újoncokkal van dolga, tekintve, hogy a Marsot eddig elkerülte a rovarháború, telepesei pedig nem támogatják a háborút. A gyenge hatékonyságú marsi csapatok gyorsan elesnek, mikor a rovarok váratlanul megjelennek a bolygón, s nem sejthetik, hogy emögött Amy Snapp űrtábornagy terve áll.

Snapp a helyzetet arra használja ki, hogy kellő támogatást szerezzen a Mars elpusztítására, ezzel felszámolva a Marsi Függetlenségi Mozgalmat és nagyobb politikai befolyásra szert téve. Tisztában van azzal, hogy a Mars alatt egy rovarfészek növekszik, de eltitkolja, hogy a rovarok támadásával társadalmi és politikai támogatást szerezzen az egész bolygó megsemmisítésére. A flottát elterelésként a Rovar Karanténzóna (rovarok anyabolygója) megtámadására küldi és azzal a hamis magyarázattal áll a nyilvánosság elé, hogy a flotta túlságosan le van kötve a Karanténzónában, hogy támogatást küldjön a Mars számára, ezért aktiválni kell a bolygóromboló Q bombát, majd a Mars elvesztéséért Carl Jenkins tábornokra terelné a felelősséget.

A rovarok támadását túléli Rico és csapata és a Mars felszínén landolnak. Mialatt a flotta megkezdi a Karanténzóna elleni támadást, Snapp elfogja Carlt, drogokat ad be képességeinek tompítására és blokkol minden kommunikációt a Föld és a Mars között. Azonban Carl elfogása előtt telepatikusan elérte barátját, Carmen Ibanez kapitányt, aki hajójával visszaindul a Marshoz. Ezalatt Rico és emberei a rovarokkal való harc közben találnak egy mentőhajót, melyre Rico kivételével – akinek elfogy páncéljából az üzemanyag és visszazuhan a mélybe – mindenki felszáll. Bár társai halottnak hiszik, Rico túléli a zuhanást, s mikor felébred, halott szerelme, Dizzy Flores jelenik meg előtte, aki arra kéri, hogy állítsa le a Q-bombát, amelyet egy időjárás-irányító terraformáló torony alá helyeztek. Bár ez Rico előtt nem világos, Dizzy Carl telepátiájának módosulásaként jelent meg előtte, hogy így motiválja az ezredest. Snapp hamarosan a nyilvánosság előtt is bejelenti a Mars elestét.

Rico csapatának túlélői rájönnek, hogy az ezredes nem halt meg és visszafordulnak megmenteni őt. Miután újra összeáll a csapat, az időjárás-irányító torony felé veszik útjukat, hogy azt túlterhelve hatalmas robbanást idézzenek elő, elpusztítva a rovarok zömét. A csapatnak sikerül leállítani a Q bombát, de rovarok ezrei özönlenek a toronyhoz, melyet már nem tudnak sokáig tartani. Közben újra létrejön az összeköttetés a Föld és a Mars között, és a nyilvánosság is láthatja, ahogy Rico és csapata küzd a Marsért, elnyerve a közösség támogatását és letörve Snapp népszerűségét. A torony felrobbanása előtt egy mentőhajóval megérkezik Carmen és kimenekíti a csapat életben maradt tagjait. A torony ezután egy nukleáris fegyver erejével detonálódik, elpusztítva a köré gyűlt rovarokat.

Végül Carlt szabadon engedik és előlépve, űrtábornagyként visszatér a hatalomba. Rico helytállásáért visszakapja tábornoki rangját és a Mars rovaroktól való megtisztítását kapja parancsul. Snapp sorsa ismeretlen marad, s bár Carl titokban tartja, hogy a foglya volt, miután Rico nyilvánosságra hozta titkos tervét és rávilágított korruptságára, elvesztette népszerűségét és az emberek bizalmát. A zárójelenetben Rico gratulál csapatának és a flottával a Mars felé tart, hogy visszavegyék azt a rovaroktól.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Angol hang Magyar hang[1]
Johnny Rico ezredes Casper Van Dien Stohl András
Isabelle „Dizzy” Flores Dina Meyer Kéri Kitty
Carl Jenkins tábornok Justin Doran Kárpáti Levente
Carmen Ibanez kapitány Luci Christian Szabó Emília
Amy Snapp űrtábornagy Emily Neves Mohácsi Nóra
Baba hadnagy Scott Gibbs Csiby Gergely
One-Oh-One DeRay Davis Patkós Márton
Camacho Juliet Simmons Bajor Lili
Dutch Chris Gibson Géczi Zoltán
Geo Greg Ayres Berkes Bence
Ratzass Leraldo Anzaldua Szatory Dávid
George John Swasey Sarádi Zsolt
Daniel Kyle C. Jones Fehérváry Márton
bogarak sikolya Ashley Forshaw
főcím, stáblista felolvasása
Bozai József
További magyar hangok
Anga Kakszi István, Bárány Virág, Bartók László, Bordás János, Czifra Krisztina, Fehér Péter, Gacsal Ádám, Haagen Imre, Hám Bertalan, Hegedüs Miklós, Kiss László, Lipcsey Borbála, Téglás Judit, Törköly Levente, Trencsényi Ádám, Welker Gábor

Megvalósítás[szerkesztés]

A film a Stage 6 Films, a Sola Digital Arts és a Lucent Pictures gyártásában készült, Aramaki Sindzsi és Macumoto Maszaru rendezésében. Forgatókönyvét az eddigi összes Csillagközi invázió-filmet jegyző Edward Neumeier írta, zenéjét Takahasi Tecuja szerezte. A szereposztás tekintetében Casper Van Dien, mint Johnny Rico és Dina Meyer, mint Dizzy Flores visszatértek az eredeti élőszereplős filmből hangjukat kölcsönözni karakterüknek.[2] E két szereplő szinkronhangja, Stohl András és Kéri Kitty, a magyar változatban is visszatértek.

Megjelenések[szerkesztés]

A Csillagközi invázió: Mars invázió bemutatója 2017. augusztus 21-én volt közel 500 moziban az Egyesült Államokban. A filmet csupán egy este vetítették.[2][3] A vetítéseket ráadás anyagok kísérték, Neumeier és Van Dien filmbemutatójával, a filmkészítők interjúival és a színfalak mögött készült felvételekkel.[2] DVD-n és Blu-rayen 2017. szeptember 19-én adta ki a Sony Pictures Home Entertainment.[4][5] Magyarországon 2017. október 26-án jelent meg DVD-n a Bontonfilm kiadásában. A kiadványon megtalálható a magyar 2.0-s, az angol 5.1-es, a lengyel 5.1-es és török 5.1-es hangsáv mellett a magyar, angol, bolgár, lengyel, orosz, román, szerb és török felirat is. Ráadás tartalom: Földön túli zene: a Mars invázió soundtrackje és Csillagközi technológia: motion capture a Mars invázióban.[6]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
IMDb(5,5/10)[7]

Blair Marnell az IGN-től 6/10-re értékelte a filmet és Rico és Dizzy érzelmekkel teli találkozását találta a film legjobb részének. Dicsérte az akciójeleneteket, de a szereplőkbe több lelket lehelt volna és hiányolta a korábbi filmekből megszokott humort. Miután felfedi magát a film legfőbb negatív szereplője, nem tudja komolyan venni: „motivációi és tervei annyira nevetségesek, hogy mind a komédiának, mind a logikának ellentmondanak”. Marnell szerint a Mars invázió „[az első filmet követő] mindkét élőszereplős filmnél jobb folytatása [a franchise-nak], de még mindig nem méltó a Csillagközi invázió névre”.[8] A Puliwood szerint a Mars invázió „csúfosan rossz, szinte minden szegmensében működésképtelen film lett, amin a régi filmek sztárjainak szinkronhangjai […] sem tudtak segíteni”. Kritizálta az antagonista motivációinak logikátlanságát és a rosszul megalkotott szereplőket, de dicsérettel illette a látványelemeket és néhány jól összevágott akciójelenetet. Összességében 40%-ra értékelte a filmet.[9]

Források[szerkesztés]

 1. Csillagközi invázió: Mars invázió az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 2. a b c McMillan, Graeme. „'Starship Troopers' Animated Sequel 'Traitor of Mars' to Debut tn Theaters for One Night Only”, 2017. június 5. (Hozzáférés ideje: 2017. szeptember 29.) (angol nyelvű) 
 3. Shinji Aramaki Directs Starship Troopers: Traitor of Mars CG-Animated Film (angol nyelven). Anime News Network, 2017. június 21. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
 4. Starship Troopers: Traitor of Mars Trailer Reveals September 19 Home Video Release (angol nyelven). Anime News Network, 2017. július 18. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
 5. Starship Troopers: Traitor of Mars Blu-ray (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2017. szeptember 29.)
 6. Csillagközi invázió: Mars invázió (magyar nyelven). Xpress.hu. (Hozzáférés: 2017. november 13.)[halott link]
 7. Csillagközi invázió: Mars invázió az Internet Movie Database oldalon (angolul)
 8. Marnell, Blair: Starship Troopers: Traitor of Mars Review (angol nyelven). IGN, 2017. augusztus 22. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
 9. Kátai, Levente: Starship Troopers: Traitor of Mars Review (magyar nyelven). Puliwood, 2017. szeptember 29. (Hozzáférés: 2017. október 27.)

További információk[szerkesztés]