Csíkos delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Csíkos delfin
Vízből kiugró egyed
Vízből kiugró egyed
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Delphininae
Nem: Stenella
J. E. Gray, 1866
Faj: S. coeruleoalba
Tudományos név
Stenella coeruleoalba
Meyen, 1833
Szinonimák
  • Stenella euphrosyne
  • Stenella styx
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csíkos delfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csíkos delfin témájú médiaállományokat és Csíkos delfin témájú kategóriát.

A csíkos delfin (Stenella coeruleoalba) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Főként trópusi és szubtrópusi elterjedésű, de megtalálható a meleg mérsékelt övi vizekben is. Elterjedése széles körű, bár nem folyamatos, egyes helyekről hiányzik, más területeken pedig alacsony egyedszámban fordul elő, ami bizony földrajzi elkülönülést feltételez a populációk között. Japán partjai mentén, ahol alaposan tanulmányozták jellegzetes évenkénti vándorlását figyelték meg, télen a Kelet-kínai-tengerben tűnik föl, míg a nyarat az északi Csendes-óceán nyílt vízen tölti. A világ más részein nem ismertek vándorlásai, bár egyes helyeken időszakosan követheti a meleg óceáni áramlásokat. Elsősorban a partoktól távol fordul elő, csak a mély vizekben található a szárazföldek közelében.

Megjelenése[szerkesztés]

A csíkos delfin viszonylag könnyen azonosítható a tengeren jellegzetes csíkjai révén, egyes példányok hasoldala ráadásul élénk rózsaszín. Első ránézésre emlékeztethet a közönséges delfinre, amely hasonló méretű és alakú, a csíkos delfin testén azonban sötétek a csíkok, nem úgy, mint a közönséges delfinen és nincs sárga homokóraminta az oldalán. Összetéveszthető még a Fraser-delfinnel is, de a csíkos delfin teste áramvonalasabb, arcorra hosszabb, hátúszója nagyobb és sarlósabb. Legfeltűnőbb tulajdonsága a világ szürke ujj alakú rajzolat a hátúszó alatt, de ez szintén jellemző sok atlanti delfinre és palackorrú delfinre is. Gyakori faj, de populációi hanyatlóban vannak.

Hátúszó elhelyezkedése: középen,
Felnőtt tömege: 90–150 kg,
Újszülött tömege: ismeretlen,
Felnőtt mérete: 1,8-2,5 m,
Újszülött mérete: Kb. 1 m.

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka halakból, kalmárokból vagy polipokból és világító krillekből vagy egyéb rákokból áll. Mozgékony és nagyon feltűnő állat. Gyakran ugrik, néha 7 m magasra is, bámulatos mutatványokra képes, pl. a hátra bukfenc, pörgés és a háton történő delfinúszás. Gyors úszáskor a rajok létszámának 1/3-a is a levegőben lehet egyszerre. Merülése általában 5-10 percig tart. Táplálkozás közben is 200 m-re is lemerülhet. Egyes vidékeken a hajók orrvizében úsznak (főként az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben), más területeken viszont ritkán közelíti meg a vízi járműveket. Az Atlanti-óceánban kis csoportokban (100 alatt) fordulnak elő. Gyakran társulnak a közönséges delfinhez és a trópusi Csendes-óceán keleti felén a sárgaúszójú tonhalhoz. Átlagos csoportméret 10-500 egyedből áll, ritkább esetben 1-3000 példányból. Az elmúlt években számos tömeges partra vetődése fordult elő.

Források[szerkesztés]