Farkas Magda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csáki Magda szócikkből átirányítva)
Farkas Magda
SzületettCsáki Magdolna
1932. augusztus 13.
Nagyenyed
Elhunyt2015. január 19. (82 évesen)
Kolozsvár
Nemzetiségemagyar
HázastársaFarkas Zoltán
Foglalkozásapedagógiai szakíró,
pszichológiai szakíró
SírhelyeHázsongárdi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Farkas Magda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Farkas Magda, Farkasné Csáki Magda (Nagyenyed, 1932. augusztus 13.Kolozsvár, 2015. január 19.[1]) pedagógiai és lélektani szakíró. Farkas Zoltán felesége.

Sírja a Házsongárdi temetőben

Életútja[szerkesztés]

A székelyudvarhelyi tanítóképző után a Bolyai Tudományegyetemen végezte a pedagógia-lélektan szakot. 1955-től az egyetemen, 1961-től a Pedagógiai Tudományos Kutatóintézet kolozsvári fiókjánál, 1975-től a Babeș-Bolyai Egyetem keretébe helyezett s a Társadalomtudományi Kutatóközpont égisze alatt működő pedagógiai részlegben főkutató. A defektológia területein dolgozott, tárgykörében a nyelv és gondolkodás, a gyógypedagógiai lélektan, pszicholingvisztika, nyelvpatológia, gyermeknyelv és intelligencia, korai idegen nyelvtanulás, pszichodiagnosztika, iskolai ismeretszintet mérő tesztmódszer szerepelt.

Az Anyanyelvünk művelése című gyűjteményes kötetben (összeállította Gálffy Mózes és Murádin László, 1975) a nyelvi közlés társadalmi-biológiai meghatározottságáról írt cikkel szerepelt. Román nyelvű tanulmányai az értelmi fogyatékos gyermekek kérdéseiről a Probleme de defectologie köteteiben jelennek meg, magyarul a Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények, Korunk, Dolgozó Nő, Tanügyi Újság és napilapok közölték írásait; a TETT munkatársa.

1989 után bekapcsolódott az erdélyi magyar közéletbe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentés. Szabadság. 2015. január 26.

Források[szerkesztés]