Carl Sandburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Carl Sandburg
Carl Sandburg 1955-ben
Carl Sandburg 1955-ben
Élete
Született 1878. január 6.
Galesburg, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 1967. július 22. (89 évesen)
Flat Rock, Amerikai Egyesült Államok
Nemzetiség amerikai
Házastársa Lilian Steichen
Kitüntetései
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl Sandburg témájú médiaállományokat.

Carl Sandburg (1878. január 6.1967. július 22.) egyesült államokbeli író, költő. Három Pulitzer-díjat kapott, kettőt költészetéért, egyet pedig Abraham Lincoln életrajzáért.

Életrajz[szerkesztés]

Sandburg Galesburgben született, Illinois államban. Szülei svéd származásúak. 13 éves korában elhagyta az iskolát, és egy tejeskocsit kezdett vezetni. Volt kőműves, illetve mezőgazdasági munkás is a kansasi búzamezőkön. A galesburgi Lombard Főiskolán eltöltött idő után hotelszolga lett Denverben, majd szénrakodó munkás Omahában. Írói karrierjét újságíróként kezdte a Chicago Daily Newsnál. Később költeményeket, történeteket, életrajzokat, novellákat, gyermekirodalmat és filmelőzeteseket írt. Gyűjtötte és szerkesztette a balladáról és a folklórról írt könyveket. Sok időt töltött északnyugaton, mielőtt Észak-Karolinában telepedett volna le.

Önkéntesként bevonult a seregbe, és Puerto Ricóban állomásozott a 6. Illinois Gyalogezreddel a spanyol-amerikai háború idején, majd kivonult Guánicánál 1898. július 25-én. Sandburgot ténylegesen soha nem hívták harcba. Mindössze két hétig tanult a West Point Akadémián, mielőtt elbukott volna egy matematika-nyelvtan vizsgán. Visszatért Galesburgba a Lombard Főiskolára, ám azt diploma nélkül hagyta abba 1903-ban.

Milwaukeeba költözött és csatlakozott a Szociáldemokrata Párthoz, mely az államban Amerikai Szocialista Pártként volt ismert. Szolgált Emil Seidel, Milwaukee polgármesterének titkáraként.

Lilian Steichennel, későbbi feleségével a párt irodájában 1907-ben találkozott. Lilian testvére Edward Steichen fotós. Három gyerekük született.

Sandburg Harbertbe költözött, Chicago külvárosában lakott. Evanston után majd 1918-1930 között a 331 S. York Street címen élt Elmhurstban. Itt három gyerekkönyvet írt: 1922-ben a ’Rootabaga-történetek’-et, 1923-ban a ’Rootabaga-galambok’-at, majd 1930-ban a ’Krumpliarc’-ot. 1926-ban megírta Abraham Lincoln kétkötetes életrajzát, ’Az amerikai dalzsák’-ot, valamint a ’Jó reggelt, Amerika’ című versesgyűjteményt (1928). A család 1930-ban Michiganbe költözött. Sandburg elmhursti házát elbontották, helyén ma egy parkoló található.

1945-ben az észak-karolinai Flat Rock közelében elhelyezkedő birtokára, Connemarába költözött, és 1967-ben bekövetkezett haláláig ott élt.

Sandburg támogatta az amerikai polgárjogi mozgalmat, és pénzügyileg hozzájárult az NAACP fenntartásához.

Munkái[szerkesztés]

Rootabaga Stories

Költeményei többsége, mint például maga a "Chicago", az amerikai Középnyugat ipari nagyvárosáról, Chicagóról szól, ahol a Chicago Daily News és a Daily Book riportere volt. Leghíresebb leírása a városról: „Világ Sertés-Nagyvágója, / Szerszámkészítő, Búzatároló. / Ki vasutakkal játszol, Nemzet Fuvarosa, / Te viharzó, nyers, te kötekedő. / A Széles Vállak Városa, te.” (Szabó Lőrinc ford.) Sandburgra generációk gyerekei emlékeznek vissza a Rootabaga Stories és a Rootabaga Pigeons című néha szeszélyes, néha szomorú művei miatt, melyeket eredetileg lányainak írt.

Sandburgot összes verseit tartalmazó gyűjteményeskötetéért, valamint a ’Kukoricahántolók’ című gyűjteményéért, továbbá Abraham Lincoln életrajzáért, három alkalommal is Pulitzer-díjjal jutalmazták. Az életrajz, valamint Lincoln beszédeinek részleteit egy New York-i hangstúdióban 1957-ben vette fel. 1959-ben Grammy-díjat kapott Aaron Copland Lincoln Portrait című művének a New York-i Filharmonikusok közreműködésével történő előadásáért.

Művei magyarul[szerkesztés]

Abraham Lincolnról szóló életrajza 1965-ben jelent meg a Gondolatnál, válogatott verseit 1958-ban Keszthelyi Zoltán fordításában a Magvető adta ki.

Emlékek[szerkesztés]

Sandburg itt írta a Chicago című költeményét.

Sandburg otthona 22 éven át Észak-Karolinában volt.

A Carl Sandburg Főiskola Sandburg szülővárosában, Galesburgban található.

Galesburg városa 1974-ben megnyitotta a Sandburg Üzletházat, így tisztelegve előtte.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Carl Sandburg témában.