Camelus ferus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Camelus ferus
Az állat a Takla-Makánban
Az állat a Takla-Makánban
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Tevealakúak (Tylopoda)
Öregcsalád: Cameloidea
Család: Tevefélék (Camelidae)
Alcsalád: Camelinae
Nemzetség: Camelini
Nem: Teve (Camelus)
Linnaeus, 1758
Faj: C. ferus
Tudományos név
Camelus ferus
(Przewalski, 1878)
Szinonimák
 • Camelus bactrianus ferus Przewalski, 1878
 • Camelus bactrianus genuinus Kolenati, 1847
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Camelus ferus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Camelus ferus témájú kategóriát.

A Camelus ferus ("vad teve") az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tevefélék (Camelidae) családjába tartozó faj.

Több mint száz évig, vagyis amióta Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkij 1878-ban felfedezte és leírta a szóban forgó állatot, úgy tudtuk, hogy a Camelus ferus a háziasított kétpúpú teve (Camelus bactrianus) vadon megmaradt őse és állománya. 2008-ban összehasonlították a házi- és a vadteve DNS-ét; ez pedig azt mutatta, hogy két különböző állatfajról van szó, bár a kettő közeli rokona egymásnak.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

A Camelus ferus előfordulási területei a Mongóliához és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területhez tartozó Góbi, illetve Takla-Makán sivatagokban van.[2] Két másik állománya még megtalálható a délnyugat-kazahsztáni Manggisztaui területen, valamint az indiai Kasmír-völgyben. Genetikailag tiszta példányok kizárólag a Góbi sivatagban találhatók; mindenhol máshol kisebb-nagyobb mértékben kereszteződtek a kétpúpú tevével.

Megjelenése[szerkesztés]

Szőrzete általában világosbarna színű. A hosszúkás, keskeny és összehúzható orrlyukai, a szemét borító hosszú szempillái, valamint a hosszú szőrszálakkal rendelkező fülei jól alkalmazkodtak a sivatagokban tomboló homokviharokhoz.[3][4] Mint a kétpúpú tevének, a Camelus ferusnak is két púpja van, viszont nála kisebbek és kúp alakúak. A párosujjú patája széles és szétterülő.[3]

Életmódja[szerkesztés]

A sivatagok és száraz sztyeppék lakója. Kevés vízzel is beéri. Tápláléka szívós, sivatagi növényekből áll.[3] Nomád életmódot folytat, 6-20 fős csapatokba verődve; ezek élén egy csődör áll. Télen több csapat is összegyűlhet. Körülbelül 40 évig élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

A szaporodási időszaka télen és az esős évszak között van. A kanca 5 évesen válik ivaréretté. Kétévente ellik egy csikót.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. See, for example: Hare (2008) and Potts (2004)
 2. Help Us. Wild Camel Protection Foundation. (Hozzáférés: 2012. november 9.)
 3. a b c Animal Info - Endangered Animals: Camelus bactrianus (Camelus bactrianus ferus). Animal Information Organization. (Hozzáférés: 2012. november 9.)
 4. a b 13. Bactrian Camel (Camelus ferus). Evolutionarily Distinct & Globally Endangered. (Hozzáférés: 2012. november 9.)

Források[szerkesztés]

 • Bulliet, Richard W.. The Camel and the Wheel. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press (1975. február 19.) 
 • Hare, J: Camelus ferus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2.. IUCN, 2008 (Hozzáférés: 2012. november 9.)
 • Hare, John. Mysteries of the Gobi: Searching for Wild Camels and Lost Cities in the Heart of Asia. I.B. Tauris (2009. február 19.). ISBN 978-1-84511-512-8 
 • Potts, D. T. (2004. február 19.). „Camel Hybridization and the Role of Camelus Bactrianus in the Ancient Near East.”. Journal of the Economic and Social History of the Orient 47, 143–165. o. DOI:10.1163/1568520041262314.  
 • Bactrian camel. Saving the World's Most Extraordinary Species. EDGE of Existence
 • Discovery of camels in the Gashun Gobi region. BBC

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wild Bactrian camel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]