Ugrás a tartalomhoz

Camelus ferus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Camelus ferus
Az állat a Takla-Makánban
Az állat a Takla-Makánban
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Tevealakúak (Tylopoda)
Öregcsalád: Cameloidea
Család: Tevefélék (Camelidae)
Alcsalád: Camelinae
Nemzetség: Camelini
Nem: Teve (Camelus)
Linnaeus, 1758
Faj: C. ferus
Tudományos név
Camelus ferus
(Przewalski, 1878)
Szinonimák
 • Camelus bactrianus ferus Przewalski, 1878
 • Camelus bactrianus genuinus Kolenati, 1847
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Camelus ferus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Camelus ferus témájú kategóriát.

A Camelus ferus ("vad teve") az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tevefélék (Camelidae) családjába tartozó faj.

Több mint száz évig, vagyis amióta Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkij 1878-ban felfedezte és leírta a szóban forgó állatot, úgy tudtuk, hogy a Camelus ferus a háziasított kétpúpú teve (Camelus bactrianus) vadon megmaradt őse és állománya. 2008-ban összehasonlították a házi- és a vadteve DNS-ét; ez pedig azt mutatta, hogy két különböző állatfajról van szó, bár a kettő közeli rokona egymásnak.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

A Camelus ferus előfordulási területei a Mongóliához és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területhez tartozó Góbi, illetve Takla-Makán sivatagokban van.[2] Két másik állománya még megtalálható a délnyugat-kazahsztáni Manggisztaui területen, valamint az indiai Kasmír-völgyben. Genetikailag tiszta példányok kizárólag a Góbi sivatagban találhatók; mindenhol máshol kisebb-nagyobb mértékben kereszteződtek a kétpúpú tevével.

Megjelenése[szerkesztés]

Szőrzete általában világosbarna színű. A hosszúkás, keskeny és összehúzható orrlyukai, a szemét borító hosszú szempillái, valamint a hosszú szőrszálakkal rendelkező fülei jól alkalmazkodtak a sivatagokban tomboló homokviharokhoz.[3][4] Mint a kétpúpú tevének, a Camelus ferusnak is két púpja van, viszont nála kisebbek és kúp alakúak. A párosujjú patája széles és szétterülő.[3]

Életmódja[szerkesztés]

A sivatagok és száraz sztyeppék lakója. Kevés vízzel is beéri. Tápláléka szívós, sivatagi növényekből áll.[3] Nomád életmódot folytat, 6-20 fős csapatokba verődve; ezek élén egy csődör áll. Télen több csapat is összegyűlhet. Körülbelül 40 évig élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

A szaporodási időszaka télen és az esős évszak között van. A kanca 5 évesen válik ivaréretté. Kétévente ellik egy csikót.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. See, for example: Hare (2008) and Potts (2004)
 2. Help Us. Wild Camel Protection Foundation. (Hozzáférés: 2012. november 9.)
 3. a b c Animal Info - Endangered Animals: Camelus bactrianus (Camelus bactrianus ferus). Animal Information Organization. (Hozzáférés: 2012. november 9.)
 4. a b 13. Bactrian Camel (Camelus ferus). Evolutionarily Distinct & Globally Endangered. (Hozzáférés: 2012. november 9.)

Források[szerkesztés]

 • Bulliet, Richard W.. The Camel and the Wheel. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press (1975. június 19.) 
 • Hare, J: Camelus ferus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2.. IUCN, 2008 (Hozzáférés: 2012. november 9.)
 • Hare, John. Mysteries of the Gobi: Searching for Wild Camels and Lost Cities in the Heart of Asia. I.B. Tauris (2009. június 19.). ISBN 978-1-84511-512-8 
 • Potts, D. T. (2004. június 19.). „Camel Hybridization and the Role of Camelus Bactrianus in the Ancient Near East.”. Journal of the Economic and Social History of the Orient 47, 143–165. o. DOI:10.1163/1568520041262314.  
 • Bactrian camel. Saving the World's Most Extraordinary Species. EDGE of Existence
 • Discovery of camels in the Gashun Gobi region. BBC

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wild Bactrian camel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]