Brassói nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Brassói nemzetközi repülőtér
IATA:   ICAO: LROV
Adatok
Elhelyezkedés Vidombák
Románia
Kiszolgált város Brassó
Tszf. magasság 530 m
Futópályák
Elhelyezkedése
Brassói nemzetközi repülőtér (Románia)
Brassói nemzetközi repülőtér
Brassói nemzetközi repülőtér
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 42′ 26″, k. h. 25° 31′ 28″Koordináták: é. sz. 45° 42′ 26″, k. h. 25° 31′ 28″
A repülőtér weboldala

A brassói nemzetközi repülőtér egy 2018-ban építés alatt álló repülőtér Vidombák közelében (Románia), a jövőbeli A3-as autópálya mellett. A tervek szerint képes lesz közepes méretű repülőgépeket fogadni, tervezett utasforgalma évi egymillió.

Története[szerkesztés]

2006-ban a román állam 11 hektár földet utalt át Brassó megyének. A kanadai Intelcan cég feladata volt a reptér kidolgozása, együttműködve Brassó, Hargita, Kovászna megyékkel, valamint Vidombák városával. A szerződést hivatalosan 2005. november 14-én írták alá. A terveket az Intelcan 2008. április 15-én mutatta be.[1] Eredetileg 24–30 hónap alatt tervezték befejezni, azonban, mivel a terv jogi konfliktusba, valamint pénzhiányba ütközött, az építkezés leállt, és az Intelcan visszalépett. Helyébe a helyi hatóságok léptek.

A Brassó megyei hatóságok megállapodást kötöttek a Vectra Service helyi építőipari céggel a futópálya megépítésére. A szerződés aláírására 2012. november 18-án került sor, a projekt értéke 12,7 millió euró.[2] A 2820 méteres pálya építése 2013 áprilisában újraindult,[3] és 2014. október 3-án hivatalosan is felavatták.[4]

A projekt tervezett költségét 87 millió euróra becsülik.[5] Széles körben támogatja mind a helyi lakosság, mind a helyi vállalkozások, amelyek légi árufuvarozást terveznek. A reptér valószínűleg 4000 munkahelyet teremt majd, utasforgalma 6 éven belül évi egymillió lesz.

A tárgyalások még folyamatban vannak a fő terminál megépítésére, ezt modulárisan építik, hogy lehetővé tegyék a jövőbeli bővítéseket.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brașov Airport című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.