Bolyai János Matematikai Társulat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1947
Típus tudományos köztestület
A Bolyai János Matematikai Társulat weboldala

Bolyai János Matematikai Társulat (székhelye: Szeged, 1947–1949; Budapest, 1949–) tehetséggondozó szakmai társulat, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége tagszervezete.

A társulat alapítása és tevékenysége[szerkesztés]

A Mathematikai Physikai Társulat (1919 után Eötvös Loránd Matematikai és Fizikai Társulat) egyik jogutódjaként (másik jogutód az Eötvös Loránd Fizikai Társulat) alakult meg a Bolyai János Matematikai Társulat Szegeden, 1947-ben. Bolyai János matematikában kifejtett teljesítménye iránti tiszteletből nevezték el róla a társulatot. Első elnöke Rédei László, főtitkára Kalmár László. 1949-től a társulat székhelye Budapest. Társasági szervezetként működik mind a mai napig, célja a tehetséggondozás, a matematika oktatásának segítése az elemi iskolától a felsőoktatási intézményekkel bezárólag. Matematikai versenyeket szervez az általános és középiskolák számára és a felsőoktatási intézményekben. A szakmai tevékenységeket szakosztályokban végzik, tudományos, oktatási, matematika alkalmazásai szakosztályokat működtetnek. Szakfolyóiratok kiadása, tudományos konferenciák szervezése is a hatáskörükbe tartozik. Évente megszervezik a Rátz László vándorgyűlést.

A társulat nevezetes tagjai[szerkesztés]

A Bolyai János Matematikai Társulatot Szegeden alakították meg 1947 nyarán. Az első közgyűlésen elnöknek Rédei Lászlót, főtitkárnak Kalmár Lászlót választották.

A társulat elnökei[szerkesztés]

A társulat folyóiratai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]