Bogdány Jakab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bogdány Jakab
Született 1658
Eperjes
Meghalt 1724. november 11. (65-66 évesen)
London
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bogdány Jakab témájú médiaállományokat.
Virágcsendélet

Bogdány Jakab (Eperjes, 1660. — London, 1724. február 11.[1]) magyar festő. Csendélet és állatképfestő. Tanítványa és veje a nagyszebeni származású Stranover Tóbiás festő.

Életpályája[szerkesztés]

Képzőművészeti tanulmányokat Bécsben folytatott, 1684-ben Amszterdamba, innen Londonba költözött. Hollandiában Willem van Aelst,[2] Abraham van Beijeren,[3] Melchior d'Hondecoeter,[4] művészete hatott rá. Angliában Jean-Baptiste Monnoyer virágfestményeinek, Francis Barlow, és Marmaduke Cradock[5] állatfestményeinek stílusából tanult, de kiérlelte ő a maga sajátos stílusát a világos színezéssel és a statikus szemlélettel. Nagy sikereket aratott színpompás virág- és madaras csendéleteivel. Az alábbi galériában közvetlenül Madaras csendélet c. képe mutatja az ő kiforrott stílusát, melynek hatása már szinte bársonyos tapintású, kiváló a főúri lakosztályok díszítésére.

1694-től a londoni királyi udvar vezető egyéniségei kezdték foglalkoztatni, II. Mária királynő, Orániai Vilmos és Anna királynő. Mária királynő tükörtermét (Hampton Court-palota) díszítette festményekkel. Bogdány Jakab 1700-ban már angol állampolgár lett. Műveinek többsége angol és holland magángyűjteményekben, továbbá a stockholmi, kasseli, hágai, miskolci múzeumokban található. Van néhány állatfestménye és csendélete a Magyar Nemzeti Galériában és a Magyar Nemzeti Múzeumban, melyek főleg Nemes Marcell nagylelkű ajándékozásának is köszönhetőek.

Művei az MNG-ból[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PIM.hu
  2. Csendéletek és vadászat során elejtett madarak ábrázolásával foglalkozott.
  3. Csendéletein főleg gyümölcsöket és halászattal összefüggésben ábrázol állatokat (rákok, halak).
  4. Parkok madarait, vadászat során elejtett madarak, házi haszon- és díszmadár tartással kapcsolatos képei keltettek feltűnést.
  5. Cradock egyik állatfestménye.

Források[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon. 1. köt. Budapest : Győző Andor kiadása, 1935. Bogdány Jakab lásd 122. p.
  • Pigler Andor: Bogdány Jakab : 1660-1724. Budapest : Országos Magyar Szépművészeti Múzeum, 1941.
  • Művészeti lexikon. 1. köt. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1967. Bogdány Jakab lásd 260. p.

További információk[szerkesztés]