Bill és Ted – Arccal a zenébe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bill és Ted – Arccal a zenébe
(Bill & Ted Face the Music)
2020-as amerikai film
RendezőDean Parisot
ProducerScott Kroopf
Alex Lebovici
David Haring
Steve Ponce
Ed Solomon
Alex Winter
Vezető producerSteven Soderbergh
Műfaj
ForgatókönyvíróChris Matheson
Ed Solomon
FőszerepbenKeanu Reeves
Alex Winter
ZeneMark Isham
OperatőrShelly Johnson
VágóDon Zimmermann
Gyártás
GyártóOrion Pictures
Endeavor Content
Hammerstone Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő91 perc
Forgalmazás
ForgalmazóEgyesült Államok United Artist Releasing
Magyarország HBO
BemutatóEgyesült Államok 2020. augusztus 28.
Magyarország 2021. június 19.
Kronológia
ElőzőBill és Ted haláli túrája
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bill és Ted – Arccal a zenébe (eredeti cím: Bill & Ted Face the Music) 2020-ban megjelent amerikai sci-fi filmvígjáték, melyet Dean Parisot rendezett, és Chris Matheson, valamint Ed Solomon írt. Ez a harmadik epizódja a Bill és Ted filmsorozatnak, mely 29 évvel a Bill és Ted haláli túrája után érkezett.[1] Keanu Reeves és Alex Winter láthatók ezúttal is a főszerepben, rajtuk kívül William Sadler játssza újra az előző filmből a Halál szerepét.

A forgatókönyv már 2010-ben készen volt, de csak 2018-ban sikerült produkciós céget találni a leforgatásához.[2]

2020. augusztus 28-án mutatták be az Egyesült Államokban, a koronavírus-helyzet miatt jobbára csak online videotékákban. Magyarországon 2021 júniusában az HBO GO-n debütált.

Rövid történet[szerkesztés]

Billnek és Tednek meg kell írniuk azt a dalt, ami egyesíti az emberiséget, különben megsemmisül a téridő.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

2020-ban Bill és Ted még mindig nem írták meg azt a dalt, amely egyesíteni fogja az egész emberiséget. A házasságaik és a karrierjük romokban, a téridő pedig a paradoxon miatt a megsemmisülés szélén áll. Ekkor érkezik meg a jövőből Kelly, aki az azóta elhunyt Rufus lánya, hogy magával vigye őket. Az anyja, a Nagy Vezér, elmondja nekik, hogy aznap este 7 óra 17 percig van idejük megírni a dalt, különben a világnak vége van. Mivel félnek attól, hogy ez nem sikerül idejében, egy látszólag mesteri tervet eszelnek ki: előreutaznak a jövőbe, hogy megszerezzék saját jövőbeli énjeiktől a dalt. Csakhogy jövőbeli énjüknek sem sikerült megírni azt, a feleségeik emiatt elhagyták őket, és a kudarc miatt saját múltbeli énjüket okolják.

A türelmetlen Nagy Vezér egy Dennis nevű robotot küld utánuk, hogy megölje őket, abban reménykedve, hogy ez majd stabilizálja a téridőt. Kelly visszautazik, hogy figyelmeztesse őket, de nem velük, hanem a lányaikkal, Billie-vel és Theával találkozik. Ők elhatározzák, hogy segítenek megírni a dalt. Kelly időgépével Billie és Thea összeszednek több híres zenészt: Jimi Hendrixet, Louis Armstrongot, Wolfgang Amadeus Mozartot, Ling Lunt, és Gromot, a tehetséges dobos ősembert. Billie, Thea és Kelly Kid Cudi producer segítségével már éppen összehoznák a dalt, amikor is Dennis rájuk talál, megöli őket, és emiatt a pokolra kerülnek.

Bill és Ted 2067-be utaznak, ahol jövőbeli énjeik a halálos ágyukon fekszenek. Adnak nekik egy pendrive-ot, amin a "Preston / Logan" szerzőpáros által készített dal szerepel, és amit az MP46-nál kell eljátszaniuk pontban 7 óra 17-kor. Ekkor megérkezik Dennis és elmondja nekik, hogy mit tett. Bill elpusztítja a zenét tartalmazó pendrive-ot, hogy ezzel kiprovokálja, hogy megöljék, mert csak így menthetik meg a lányokat. A terv majdnem visszafelé sül el. Mindhárman a pokolra kerülnek, ahol megtalálják a lányaikat. Régi jóbarátjuk, a Halál segítségével (akit korábban egy jogi vita miatt kiraktak az együttesből) elérik, hogy visszakerüljenek az élők közé, hogy eljátszhassák a dalt.

Az Interstate 210-es úton az MP46-os kilométerkőhöz érkeznek, még épp idejében. Ekkor jönnek rá, hogy a dalt a lányaik szerezték, és hogy sikerüljön a feladat, valamennyiüknek egyszerre kell játszania. Csatlakoznak hozzájuk a feleségeik is, majd Rufus időgépét használva végtelen számú másolatot készítenek saját magukról az időben, hogy egyszerre játsszák el a dalt. Az univerzum helyreáll, és minden visszatér a normális kerékvágásba.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Bill S. Preston Őméltósága Alex Winter Forgács Péter
Ted "Theodore" Logan Keanu Reeves Schnell Ádám
Kelly Kristen Schaal Kovács Patrícia
Theadora "Thea" Preston Samara Weaving Földes Eszter
Wilhelmina "Billie" Logan Brigette Lundy-Paine Mészáros Blanka
Dennis Anthony Carrigan Tasnádi Bence
Joanna Jayma Mays Bozó Andrea
Elizabeth Erinn Hayes Németh Borbála
Missy Amy Stoch Kiss Erika
Nagy Vezér Holland Taylor Halász Aranka
Önmaga Kid Cudi Széll Attila
Halál William Sadler Végh Péter
Dr. Taylor Wood Jillian Bell Ligeti-Kovács Judit
Logan százados Hal Landon Jr. Fodor Tamás
Deacon Logan Beck Bennett Varga Gábor
Jimi Hendrix DazMann Still Jéger Zsombor
Louis Armstrong Jeremiah Craft Orosz Ákos
Wolfgang Amadeus Mozart Daniel Dorr Bardóczy Attila
Ling Lun Sharon Gee Mics Ildikó
Grom Patty Anne Miller

George Carlin posztumusz látható a filmben hologramként, az első filmhez készült felvételek felhasználásával, hangját Piotr Michael adja. Lánya, Kelly Carlin cameo-szerepben látható, mint főtechnikus. Dave Grohl, "Weird Al" Yankovic, Guillermo Rodriguez és Nathan Head ugyancsak cameo-szerepben láthatóak.

Érdekesség, hogy a magyar szinkronban az első rész eredeti, "Bill és Ted oltári kalandja" című szinkronváltozatában hallható fordításhoz nyúltak vissza. Így lett a zenekar neve ismét "Vad Musztángok" az újabb fordításokban szereplő "Vad Csődörök" helyett, illetve a két főszereplő jövőben is ismert mondása így lett "Legyetek jók egymáshoz! Buli van, haverok!" az újabb szinkronok "Szeressük egymást, gyerekek! Mindent bele, haverok!" mondása helyett. Feltehetőleg azért lett ez így, mert a legelső film első szinkronját is az HBO készíttette, ellentétben a későbbi változatokkal.

A film készítése[szerkesztés]

Az első két film után a főszereplő Reeves és Winter közeli barátságba került a forgatókönyveket jegyző Solomon/Matheson párossal, de egy esetleges folytatás az 1991-es második film után sokáig nem került szóba.[3]

2005-ben egy rendezvény során megkérdezték Keanu Reeves-t, hogy eljátszaná-e szívesen újra Tedet, amire azt mondta, hogy igen. Ez inspirálta a többieket is, hogy elkezdjenek ötletelni egy harmadik filmen. Körülbelül 2008-ban kezdték az első terveket kiötletelni, és 2010-ben készült el a forgatókönyv vázlata.[4] Már ekkor megvolt a cselekmény vezérfonala: a középkorú Bill és Ted még mindig nem írták meg azt a dalt, ami elhozná a világbékét. 2012-ben leszerződtették Dean Parisot-ot rendezőnek.[5]

Bár Reeves és Winter részéről megvolt a szándék a forgatásra, a stúdiók közül kevesen érdeklődtek a film iránt. Amelyik pedig érdeklődött, az komoly mértékben bele akart szólni a forgatókönyvbe, vagy éppen reboot-olni szerette volna a szériát. Mivel az első részt nem forgalmazták szélesebb körben külföldön, így amiatt is aggódtak, hogy az érdeklődő közönség is csekély lesz.[6] Így hát 2014-ben nyilvánosságra hozták a forgatókönyv létezését, és a rajongók segítségét kérve próbáltak nyomást gyakorolni a stúdiókra, bizonyítván, hogy igenis van igény a filmre. [7]

A kilátások 2014-ben kezdtek el változni. Keanu Reeves karrierje ugyanis, amely addig pár sikertelen film miatt vakvágányra került, a John Wick-nek köszönhetően újra felívelt. Ennek köszönhetően bármi olyan filmterv, amiben ő is szerepelt, hirtelen érdeklődést keltett. Sikerült is befektetőket találni a filmhez, melynek a forgatókönyvét ekkor áttervezték. Még így is pénzügyi gondokkal küzdöttek, ezért elhúzódtak az előkészületek. Megnyerték Steven Soderbergh-et producernek, és rábeszélték William Sadlert is a visszatérésre a Halál szerepében.[8]

2017 szeptemberében az MGM szerezte meg a forgalmazás jogait, amely az akkor újraindított Orion Pictures égisze alatt tervezte azt bemutatni. Az MGM azonban nem adott pénzt, hanem 15 százalékot kért a bevételekből, illetve 15 millió dollár értékben vállalt marketingkampányt.[9] Végül 2018. május 8-án kapott zöld utat, és 2019-ben el is kezdhették forgatni.[10]

Filmzene[szerkesztés]

  CímElőadó Hossz
1. Lost in TimeBig Black Delta 4:08
2. Big Red BalloonAlec Wigdahl 3:04
3. Beginning of the End (Wyld Stallyns Edit)Weezer 3:27
4. Story of Our LivesCold War Kids 3:31
5. Rufus LivesMastodon 3:32
6. Circuits of TimeBig Black Delta 2:43
7. Darkest NightPoorstacy 2:15
8. The Death of UsLamb of God 3:59
9. BreakerFidlar 3:00
10. Leave Me AloneCulture Wars 3:02
11. Right Where You BelongBlame My Youth 2:40
12. Face the MusicVad Musztángok (feat. Animals As Leaders, Christian Scott aTunde Adjuah) 4:29
13. Ami összeköt az időn át: a szerelem kémiai, biológiai és fizikai természete, az értelem felfedezése értelemmel (1. rész)Vad Musztángok 3:54
43:44

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bill and Ted 3: Why It Took Over a Decade to Make Face the Music (amerikai angol nyelven). Collider, 2020. augusztus 24. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  2. Salamone, Gina: ‘Bill & Ted Face the Music,' third film in series, gets release date three decades after original. nydailynews.com. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  3. Greene, Andy: Inside the Long, Strange Trip of 'Bill & Ted' (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2020. augusztus 18. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  4. Ng,AP, Philiana: ‘Bill & Ted’ actor confirms third film in works (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2010. szeptember 23. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  5. Brodesser-Akner, Claude: With Keanu Reeves, Alex Winter, and Galaxy Quest Director Dean Parisot Attached, Bill & Ted May Ride Again (amerikai angol nyelven). Vulture. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  6. Jeffery, Morgan: Bill & Ted writer reveals new plot details for 3rd film (brit angol nyelven). Digital Spy, 2018. január 24. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  7. Alex Winter Gives an Excellent Update on 'Bill & Ted 3' (amerikai angol nyelven). www.yahoo.com. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  8. 'Bill & Ted 3': Keanu Reeves and Alex Winter dish on proposed sequel (angol nyelven). EW.com. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  9. D'Alessandro, Anthony: ‘Bill & Ted Face The Music’ PVOD Revenues Lean MGM-Orion Pic Toward Profit (amerikai angol nyelven). Deadline, 2020. szeptember 30. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  10. Itzkoff, Dave. „A Third ‘Bill & Ted’ Movie Is Totally on the Way, Dude”, The New York Times, 2019. március 20. (Hozzáférés: 2021. május 11.) (amerikai angol nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bill & Ted Face the Music című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]