Bill és Ted haláli túrája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bill és Ted haláli túrája
(Bill & Ted's Bogus Journey)
1991-es amerikai film
Rendező Peter Hewitt
Producer Scott Kroopf
Műfaj kaland, vígjáték, fantasy, musical, sci-fi
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene David Newman
Operatőr Oliver Wood
Vágó David Finfer
Gyártás
Gyártó
 • Interscope Communications
 • Nelson Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
 • Tillman Water Reclamation Plant
 • The Japanese Garden
Játékidő 93 perc
Költségvetés 20 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Orion Pictures
BemutatóUSA 1991. július 19.
Korhatár
 • USA PG
 • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA 38 037 513 USD[1]
Kronológia
ElőzőBill és Ted zseniális kalandja
További információk

A Bill és Ted haláli túrája (eredeti cím: Bill & Ted's Bogus Journey) 1991-ben bemutatott egész estés amerikai film, közvetlen folytatása a Bill és Ted zseniális kalandja című filmnek, s főszereplői is ugyanazok: Bill S. Preston őméltósága (Alex Winter) és Theodore „Ted” Logan (Keanu Reeves). A film munkacíme Bill and Ted Go To Hell (Bill és Ted pokolra jut) volt. A mozifilm az Interscope Communications és a Nelson Entertainment gyártásában készült, az Orion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandfilm, filmvígjáték, fantasy film, filmmusical és sci-fi film.

Amerikában 1991. július 19-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Három év telt el az első rész óta. Bill és Ted ugyan sikerrel átmentek a vizsgán, de együttesük szétesőben van: barátnőikkel ellentétben ugyanis még mindig nem igazán értenek a hangszerekhez. Mindeközben a távoli jövőben egy Chuck De Nomolos nevű egyén úgy dönt, hogy megváltoztatja a múltat, és elbuktatja a Vad Csődöröket a San Dimas-i Bandák Csatáján, amely az első sikert hozó fellépésük lenne. Egy időgép segítségével visszaküldi Bill és Ted robothasonmását a múltba, hogy végezzenek velük. A nagy kavarodásban Rufus is eljut velük a múltba, hogy segíthessen a srácoknak. A droidok barátoknak adják ki magukat, majd kicsalják a két fiút egy sziklaszirtre, ahonnét lelökik őket, s emiatt szörnyethalnak.

Ekkor eljön értük a Halál, hogy begyűjtse a lelküket. Megszabadulhatnak, ha legyőzik egy játékban, amit senki sem nyert még meg. Bill és Ted ezt elkerülve trükkösen kicselezik a kaszást és bemennek a városba. Először két rendőr képében próbálják elmesélni, mi történt velük, de nem figyelnek rájuk. Majd egy szellemidéző szeánszon próbálkoznak, de itt csapdába ejtik lelküket, és a pokolra kerülnek. Itt a Sátán parancsára saját kárhozatot kell választaniuk: Oates ezredest az alaszkai katonai iskolából; Bill nagymamáját, akinek egy puszit kellene adni; vagy a húsvéti nyulat. Mivel nem tudnak menekülni, az egyetlen választásuk az, hogy könyörögnek a Halálnak, hogy játszhassanak vele.

Számtalan társasjátékban győznek ellene, s végül a Halál elismeri, hogy vesztett: felviszi őket a mennyországba, ahol Isten biztosan tudja a megoldást gondjaikra. Hárman mennek tehát tovább, s miután megválaszolják a kérdést (mi az élet értelme?), bebocsátást nyernek a mennyekbe. Isten segítségükre adja az Univerzum legokosabb élőlényét (aki két lényre is szét tud válni), s visszajuttatja őket az életbe.

Immáron négyesben jutnak vissza a Bandák Csatájára. Tudós barátjuk két robotot fabrikál, akik segítenek elpusztítani az ellenük küldött gyilkos robotokat. Ám ekkor megérkezik De Nomolos is, hogy személyesen végezzen velük. De Nomolos átveszi az irányítást a tévéműsorokat közvetítő műholdak felett, ezért világuralmat felvázoló beszédét az egész világon látják a nézők (Kínában egyből feliratozva jelenik meg). Ekkor egy trükkös párbeszéd során az időutazást kihasználva lefegyverzik De Nomolost. Ezután beszállnak az időgépbe, hogy hosszabb ideig gyakorolják a gitározást, majd idősebb alteregóik lépnek ki (feleségeikkel és csecsemőikkel), és egy hatalmas koncertet adnak, amit az egész világon közvetítenek (Kínában és Oroszországban is). Ezzel megnyerik a zenekarok csatáját. Kiderül, hogy a koncerteket szervező nő valójában Rufus volt.

A záró képsorok alatt a Vad Csődörök játszik (valójában a Kiss a "God Gave Rock 'n Roll To You II" című számot), és ezalatt újságcímoldalakon mutatják be, mi történt a bandával a fellépés után.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplő Színész Magyar hang (eredeti) Magyar hang (MGM)
Ted "Theodore" Logan Keanu Reeves Mikula Sándor Markovics Tamás
Bill S. Preston Őméltósága Alex Winter Bolba Tamás Berkes Bence
Rufus George Carlin Juhász Jácint
Halál William Sadler Zubornyák Zoltán
Chuck de Nomolos Joss Ackland Beregi Péter Barbinek Péter
Ms. Wardroe Pam Grier Papp Ági
Sir James Martin Jim Martin
Oates ezredes Chelcie Ross Uri István
Logan százados Hal Landon Jr. Balázsi Gyula Breyer Zoltán
Missy Amy Stock-Poynton
Mr. Preston J. Patrick McNamara
Joanna hercegnő Diane Franklin Dudás Eszter Vadász Bea
Elizabeth hercegnő Kimberley Kates Papp Ági Molnár Ilona
Kirk kapitány William Shatner Lázár Sándor

Filmzene[szerkesztés]

A film zenéje, akárcsak az első részé, CD-n is megjelent.

 1. Slaughter – Shout It Out
 2. Winger – Battle Stations
 3. Kiss – God Gave Rock 'n Roll To You
 4. Neverland – Drinking Again
 5. Richie Kotzen – Dream Of A New Day
 6. Steve Vai – The Reaper („a kaszás”)
 7. Faith No More – The Perfect Crime
 8. Megadeth – Go To Hell
 9. Primus – Tommy The Cat
 10. King's X – Junior's Gone Wild
 11. Love On Ice – Showdown
 12. Steve Vai – The Reaper Rap

Popkulturális utalások[szerkesztés]

 • Bill és Ted a társasjátékozás után megjegyzik, hogy "nem félnek a haláltól". Ez egy utalás a Blue Öyster Cult "Don't Fear The Reaper" című számára.
 • A mennyországba való belépés feltétele, hogy Bill és Ted válaszoljanak egy egyszerű kérdésre: mi az élet értelme? Válaszként a Poison "Every Rose Has Its Thorn" című számának refrénjét idézik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]