Bharal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Bharal
Kos
Kos
Nőstény
Nőstény
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Kecskeformák (Caprinae)
Nemzetség: Caprini
Nem: Féljuhok (Pseudois)
(Hodgson, 1846)
Faj: P. nayaur
Tudományos név
Pseudois nayaur
(Hodgson, 1833)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bharal témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bharal témájú médiaállományokat és Bharal témájú kategóriát.

A bharal (Pseudois nayaur) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj. Egyéb nevei: nahur és kék juh.

Nemének a típusfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Tibetben és Közép-Ázsia hegyes vidékein él a Himalájában, valamint attól északra és délre.

Alfajai[szerkesztés]

  • himalájai kék juh (Pseudois nayaur nayaur) (Hodgson, 1833) szőre barnás-kék. A törzsalak Nepálban, Bhutánban, Kínában, Indiában és Pakisztánban fordul elő. Szarva akár 75 cm-nél is hosszabb lehet.
  • kínai kék juh avagy tibeti kék juh (Pseudois nayaur szechuanensis) (Rothschild, 1922) szőre szürkéskék. Kínában, azon belül a Kína által megszállt Tibeti Autonóm Területen fordul elő. Kisebb, mint a törzsváltozat, és szarva is rövidebb.

A törpebharalt (Pseudois schaeferi vagy Pseudois nayaur schaeferi) legelőször és legújabban a bharal alfajának tekintik.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Háttájéka sajátosan kékesszürke, amiért gyakran nevezik kék juhnak. Télen a bundája inkább szürke, nyáron inkább barna. Hasa, a lábak hátsó és belső oldala, valamint a farok töve fehér. Fekete a farka vége és a lábak elülső oldalán egy csík; körmei fehérek. Fekete a kosok pofája, nyak- és mellközepe, valamint az oldalukon egy szalag. A kos vállmagassága elérheti a 90 cm-t. A kék juh kosok szarva szürkésbarna színű, és sajátos formában nő: kezdetben felfelé, majd kifelé fordul, végül hátrafelé csavarodik, alakja fordított bajuszra hasonlít. Hossza elérheti a 75–80 cm-t. A nőstényeknek is van szarva, de sokkal vékonyabb és legfeljebb 20 cm-es.

A felnőtt hímek átlagos testtömege 75 kg, a nőstényeké 35 kg. A kosok teste legfeljebb 165, a nőstényeké legfeljebb 115 cm hosszú (Miskolc).

Életmódja[szerkesztés]

Jól tűri és tolerálja az ökológiai szélsőségeket; kősivatagok sziklás hegyoldalain, szeles és hideg lejtőkön egyaránt előfordul. Kerüli az erdőket. Kisebb-nagyobb nyájakban él, a nyáj mérete 5 és 400 egyed között változhat (függ a populációmérettől, az évszaktól, az élőhely eltartóképességétől, a vadászati nyomástól és egyéb emberi zavarástól). A nyáj összetétele rendszeresen változik: egyedek vagy kisebb csoportok csatlakoznak hozzá, mások elhagyják a nyájat.

Nyári táplálékában a fűfélék aránya egy vizsgálat szerint 10,5% és 92% között változott, és télen is ezek dominálnak. Megeszi még különféle cserjék leveleit, hajtásait. A táplálék-összetétel jelentősen függ élőhelyétől, mivel igencsak különböző ökológiai fülkékben fordul elő. A tengerszinttől távolodva táplálékában csökken a fűfélék és nő a cserjék leveleinek, hajtásainak aránya. Az erdőhatár fölött utóbbiakat zuzmók és mohák váltják föl.

A nőstények fogamzóképes időszaka közel egy hónapig tart, kezdetét a tengerszint feletti magasság határozza meg. A szaporodási időszak november végétől és februárig tart, ilyenkor a kosok a kecskékhez hasonlóan mekegnek. A verekedő természetű állatok a többi évszakban is küzdenek egymással, és ilyenkor ugyancsak kecskemódra fel is ágaskodnak. A kb. 5 hónapos vemhesség végén május közepe és július eleje között egy vagy két bárány születik. ők a következő párzásig maradnak anyjukkal. A fiatal hímek 3 éves korra érik el a felnőtt testméretüket, de oldalukon ekkor még nincs meg a sötét csík. A teljes ivarérettséget 5–7 évesen érik el, szarvuk ekkor 45–55 cm hosszú.

Szabadon legfeljebb 17 éves koráig él. A kilőtt kosok 10%-a 1–4 éves, 73%-a 4–10 éves, 17%-a 11–15 éves. A nőstények koráról kevesebbet tudunk, trófeájuk értéktelen. Fogságban szintén 15–16 évig él.

Ökológiai, gazdasági szerepe[szerkesztés]

A hópárduc és a leopárd fő zsákmányállata. A bárányokat a rókák és a ragadozó madarak is fenyegetik. A helyi lakosság húsa miatt vadássza.

Rendkívül óvatos viselkedése és magashegyi életmódja miatt vadászata nehéz; trófeája értékes. Március–áprilisban és szeptember–októberben vadásszák.[2]

Egyéb[szerkesztés]

Magyarországon a fajt egyedül a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban tartják, egy hat egyedből álló fiúcsapatot a kék juhok európai törzskönyvi programjának részeként. Az első állatok 2016-ban érkeztek Varsóból, majd a következő évben a csehországi Liberecből és a Berlini Állatparkból.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dwarf Blue Sheep. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  2. Kék kos vadászat Nepálban

Források[szerkesztés]