Bethany Joy Galeotti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bethany Joy Lenz
Életrajzi adatok
Születési névBethany Joy Lenz
BecenévJoie Lenz
Született1981április 2. (43 éves)
Hollywood, Florida, USA
HázastársaMichael Galeotti (2005–2012)
ÉlettársWes Ramsey
Iskolái
  • Eastern Christian High School
  • Eastern Christian School Association
Pályafutás
Műfajokrock
Aktív évek1996 -
Hangszerének, zongora, gitár
Tevékenység
KiadókLimited Edition Independent Records (2002–2005)
Epic Records (2005–2006)
Hilasterion Records (2008–)

Bethany Joy Lenz weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bethany Joy Lenz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bethany Joy Lenz (Hollywood, Florida, 1981. április 2. –) amerikai színésznő, énekesnő.

2003-ig a Joie Lenz művésznevet használta, amit még tiniévei alatt talált ki, ma már csak egyszerűen Bethany Joy.

Élete[szerkesztés]

4 éves korában, édesapjával Bobbal, és édesanyjával Cathie-vel Arlington-ba költözött. Itt, miközben elvégezte a Pope általános iskolát, kezdett el színészkedni. Első szerepét hétévesen kapta, méghozzá az Óz, a nagy varázsló c. mese adaptációjában. 10 éves korában Scout szerepét játszotta a To Kill a Mockingbird c. színpadi produkcióban a texasi Irving Community színházban. Tizenévesen egy Los Angeles-i osztálykirándulásnak köszönhetően kapta meg első profi munkáját egy Swan Crossing reklámban.

Munkalehetőség miatt Bethany és családja újból költözött, ezúttal New Jersey-be, mikor 11 éves volt. Ez Joy karrierje szempontjából nagy előrelépés volt. Elkezdett meghallgatásokra járni, hamar a legkedveltebb reklámszínésznő lett, szerepelt többek között Eggos Waffles és Dr. Pepper reklámban is. Mikor másodéves volt a gimnáziumban, egy rendező szeme megakadt Bethany tehetségén. Ennek következtében eljátszhatta Linda Halleck szerepét a Stephen King thrillerben a Thinner-ben.

1998 márciusában, 17 éves korában szerepet kapott a Guiding Light c. drámasorozatban. 1999-ben érettségizett le az Eastern Christian School-ban, utána elnyerte Rose Cronin szerepét a Mary and Rhoda c. filmben, Mary Tyler Moore karakterének a lányát játszotta el. Ez a film egy a 70-es években közkedvelt sorozat moziváltozata volt.

2000 októberében lejárt kétéves szerződése a Guiding Light-tal, ezzel nagyon sikeres két évet zárt le. Nemcsak a szerződés járt le, de ő is úgy érezte, hogy itt az ideje továbblépni és az álmai nyomába eredni. Álmai közt nem csak a színészkedés szerepelt, mivel ő nem csak egy nagyszerű színésznő, hanem egy nagyon jó énekesnő is 4 oktávos hangterjedelmével. A következő szerepéig elkészítette demo dalait és forgatókönyveket is írt. Néhány rendező segítségével megszületett az The Outsiders c. műve. Volt jó néhány vendégszerepe népszerű sorozatokban, mint például a Bűbájos boszorkák, a The Guardian és a Felicity.

2001-ben Bethany csatlakozott a Hajrá csajok újra stábjához, Marni Potts felejthetetlen szerepe volt az övé.

2002-ben megjelent első albuma a Preincarnate, amin 8 szám volt hallható. Elmondása szerint a zenéjére inspirálóan hatnak a következő előadók: Sheryl Crow, James Taylor, Fiona Apple és Billy Joel.

Bethany jelenleg látható a One Tree Hill-ben, van is egy közös dala Tyler Hilton-nal a sorozat soundtrack-jén a When the Stars Go Blue.

2005-ben Bethany csatlakozott Tyler Hilton-hoz, Gavin DeGraw-hoz és a Wreckers-hez a 25 állomásos One Tree Hill turnén. Ebben az évben ismerkedett meg Michael Galeotti-val, majd néhány hónap együttlét után, december 31-én összeházasodtak.

2011 januárjában megszületett a kislányuk, aki a Maria Galeotti nevet kapta.

Bethany szeret fotózni, festeni, főzni, dalokat írni és lovagolni. Nagyon sok álma van, többek között egy egyetem elvégzése, moziszerepek, a Broadway és London rangos egyetemén a Royal Acadamy-n szeretné elvégezni a drámaszakot.

2012 márciusában férjével barátságban elváltak, ezt a hírt blogján osztotta meg az énekesnő először.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]