Beszélnünk kell Kevinről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
'Beszélnünk kell Kevinről'
(We Need to Talk About Kevin)
2011-es brit–amerikai film

Tilda Swinton Eva szerepében
Tilda Swinton Eva szerepében
Rendező Lynne Ramsay
Producer Jennifer Fox
Luc Roeg
Bob Salerno
AlapműWe Need to Talk About Kevin
Műfaj
Forgatókönyvíró Lynne Ramsay
Rory Stewart Kinnear
Főszerepben Tilda Swinton
Ezra Miller
John C. Reilly
Zene Jonny Greenwood
Operatőr Seamus McGarvey
Vágó Joe Bini
Díszlettervező Judy Becker
Gyártás
Gyártó BBC Films
Ország Egyesült Királyság
 USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 112 perc
Költségvetés 7 millió dollár[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Artificial Eye
BemutatóFranciaország 2011. május 12.
(Cannes-i fesztivál)
Magyarország 2012. február 9.
Korhatár16 III. kategória (F/11759/J)
Bevétel 6,04 millió dollár[2]
További információk

A Beszélnünk kell Kevinről Lionel Shriver azonos című, 2003-as regénye alapján 2011-ben készült angol–amerikai filmdráma, amely egy iskolai mészárlás apropóján azt a kérdést feszegeti, hogy léteznek-e születésüktől rossz emberek, illetve elképzelhető-e, hogy egy anya az ösztönök ellenére sem szereti gyermekét.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Eva, a sikeres útikönyvszerző gyermeket szül. Kevin érkezése felforgatja az életét: feladja karrierjét, kénytelen New Yorkból egy unalmas kisvárosba költözni. Eva már a csecsemő Kevinnel sem találja a hangot, nem tudja megnyugtatni. Ahogy a kisgyerek cseperedik, egyre mérgesedik a viszonyuk, és Kevin egyre ellenségesebben viselkedik anyjával. Az apa, Franklin nem veszi komolyan Eva panaszait, szerinte a gyerekkel nincs semmi baj; ők jól kijönnek egymással. Eva később megszüli Celiát, akivel valódi anya-gyermek kapcsolata alakul ki. A 16 éves Kevin - miután eltünteti Celia tengeri malacát, majd felelőssé válik abban, hogy a kislány egyik szemére megvakul - egy napon íjával lelövi apját és húgát, majd az iskolában több gyerekkel is végez. Börtönbe kerül, anyja pedig lecsúszik, egy nyomorúságos házban él és egy vacak munkahelyen dolgozik. A szomszédok, a halott gyerekek szülei, valamint munkatársai megalázzák, zaklatják, de ő rendszeresen látogatja fiát.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A film szerkezete[szerkesztés]

Swinton a domináns vörös környezetben

A film több idősíkot keverve építkezik. Az egyik sík az iskolai mészárlás utáni helyzetet mutatja be: Eva, mintegy magára vállalva fia bűneit, tűri, hogy házát, autóját vörös festékkel öntsék le, megüssék az utcán, összetörjék az áruházban a kosarába tett tojásokat, szidalmazzák. A nő bűntudatot érez, mert nem szerette Kevint, és hibásnak érzi magát fia tettéért. Mindazonáltal hazavárja őt, mert új házában pontosan úgy rendez be egy szobát, amilyen az Keviné volt egykoron.

A másik síkban a múlt emlékei törnek fel: a nő szabadsága Kevin születése előtt, aztán a csecsemővel, a kisgyerekkel, a kamasszal folytatott állandó veszekedései. Kevin elviselhetetlenül viselkedik anyjával, apjával viszont kedves. Emiatt a két szülő teljesen másként tekint rá, és kettőjük kapcsolata is megromlik. Ebben a síkban követi el a fiú az iskolai mészárlást.

A filmet végigkíséri a vörös szín hangsúlyos alkalmazása - a spanyolországi paradicsomcsata, a vörös festék a házon és az autón, a paradicsomkonzervek a közértben, az ébresztőóra villogó számai -, mintegy a vérfürdő metaforájaként.

A film olvasatai[szerkesztés]

  • A film egyik értelmezési lehetősége, hogy Kevin gonosznak született, nem a családi háttér tette azzá. Ezt erősíti a fiú által anyjával vagy húgával szemben elkövetett rengeteg "aljasság".
  • Kevint az tette érzéketlen pszichopatává, hogy Eva nem szerette őt, nem tudott bánni vele, pedig viselkedése a kislányával azt tanúsítja, hogy képes a "normális" anya szerepére.
  • Egy harmadik értelmezési lehetőség az, hogy Kevin és Eva is vágyik a másik szeretetére, csak képtelenek voltak ezt a másik számára érthetően kimutatni. Ezt erősíti a búcsúzási jelenet a film végén.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész
Eva Khatchadourian Tilda Swinton
Franklin Plaskett John C. Reilly
Kevin Khatchadourian Ezra Miller

Jelölések díjra[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. We Need to talk About Kevin running time, production dates, budget. MovieInsider.com. (Hozzáférés: 2012. november 8.)
  2. We Need to Talk About Kevin. Box Office Mojo, 2012. április 19. (Hozzáférés: 2012. november 8.)

Források[szerkesztés]