Battlefield (sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Battlefield
A Battlefield sorozat logója
A Battlefield sorozat logója
Műfaj First-person shooter
Third-person shooter
Fejlesztő EA Digital Illusions CE
Kiadó Electronic Arts
Platformok Microsoft Windows, Mac OS, Xbox, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, iOS, Kindle Fire
Első játék Battlefield 1942
2002. szeptember 10.
Legutóbbi játék Battlefield 2042
2021. november 19.

A Battlefield egy videójáték-sorozat melynek első része, a 2002 szeptemberében megjelent Battlefield 1942. (2004 júniusában érkezett a Mac OS X változat.) A sorozat összes tagját a svéd EA Digital Illusions CE (röviden: DICE) fejlesztette és az Electronic Arts adta ki. A Battlefield játékok főbb ismérvei a hatalmas pályák és a csapatmunkára és járműves harcra épülő first-person shooter játékmenet. A PC-re megjelenő részeknél leginkább a többjátékos mód kerül előtérbe. A Battlefield 3 című epizódból egy hét leforgása alatt 5 millió példánynál is több fogyott (ebbe beletartozik a 3 milliós előrendelői tábor), így 2011-re a sorozat részeiből összesen már több mint 50 millió kelt el.[1] 2013 ősszén jelent meg a Battlefield 4, majd 2015 márciusában az eddigi háborús témával szakítva egy teljesen új tematikájú, rendőr-bűnöző felállású spin-off epizódot adtak ki, Battlefield Hardline néven. Ezután 2016 őszén megjelent az I. világháborús Battlefield 1, majd 2018 novemberében a II. világháborús témájú Battlefield V. Majd a legújabb része a játéksorozatnak (ütemezés szerint) 2021. november 19.

Története[szerkesztés]

A sorozat első része, a Battlefield 1942 2002 szeptemberében jelent meg, mely a Refractor Engine 1-t használta (A motor első verziója dolgozott a svéd Refraction Games korábbi, Codename Eagle című játékában, a fejlesztőket pedig felvásárolta a DICE.), illetve az azóta a Battlefield játékok névjegyének számító Conquest játékmód is az első résszel debütált. Később a The Road to Rome és a Secret Weapons of WWII című kiegészítő lemezek jelentek meg a játékhoz, majd az addig megjelent részeket tartalmazó, Battlefield 1942: World War II Anthology kiadás került forgalomba. Ma már a Battlefield 1942 ingyen letölthető az Originről.

2004. március 19-én jelent meg Európában a Battlefield Vietnam, mely a második világháború után a vietnámi háború időszakába kalauzolta el a játékost. A Battlefield Vietnam több játékmenetbeli újítást hozott, illetve az előző részben megismert Refractor játékmotor módosított változatát használta.

A Vietnam mellékágat követően 2005 júniusában érkezett a folytatás, a Battlefield 2, ami a modern hadszíntéren történő csatákra fókuszál, amiben az Egyesült Államok, Kína és egy fiktív frakció, a Middle Eastern Coalition (MEC) erői küzdenek meg egymással. Bár a játék számos hibát tartalmazott megjelenéskor, az érkező javítások javarészt orvosolták a felmerülő problémákat. A Battlefield 2 mindezek ellenére jelentős anyagi és kritikai sikereket is elkönyvelhetett, 2006 júliusáig 2,25 millió példánynál is több kelt el a játékból, míg a Metacritic oldalán 55 értékelés alapján 91 pontos átlaggal rendelkezik.[2][3] A játékhoz egy kiegészítő lemez (Special Forces) és két kisebb letölthető tartalom (Booster pack: Euro Forces és Armored Fury, az utolsó, 1.5 verziószámot viselő javítással ingyenesen elérhetővé váltak.) jelent meg. Készült egy konzolos változat is, ami még ebben az évben megjelent PlayStation 2 és Xbox platformokra, komolyabb hangsúlyt fektetve az egyjátékos módra, míg a többjátékos lehetőségek korlátozódtak.

2006 októberében jelent meg a Battlefield 2142, és ahogy a címből sejthető, a 22. században játszódik. Beköszöntött egy újabb jégkorszak és az Európai Unió, illetve a Pan Asian Coalition (PAC) hadereje harcol egymással az egyenlítő közeli területek megszerzéséért. Külsőleg nem sokban tér el az előző résztől (grafikai motorja is egy módosított változata a Battlefield 2-ben használtnak), megjelent viszont egy új játékmód, a "Titan", amiben az azonos nevű óriási anyahajók játszanak központi szerepet. A játékos célja a terepen található rakétarendszerek elfoglalása lesz, ami bizonyos időközönként tüzel az ellenfél anyahajójára és elpusztítja a védőpajzsát, így pedig lehetőség nyílik behatolni és megsemmisíteni a reaktormagot. (A győzelemhez ez nem feltétlen szükséges, a továbbra is irányítás alatt tartott rakétasilók is elpusztíthatják a Titánt.) Egy másik újdonság volt a játékban elhelyezett reklámok és hirdetések megjelenése.[4] Alapjában véve jó kritikai fogadtatásban részesült, ám a 80 pontos átlagértékével elmarad elődjétől.[5] A Battlefield 2-höz hasonlóan a játékhoz is érkezett letölthető tartalom, a Northern Strike új pályákat, járműveket és Assault Lines néven egy módosított Conquest játékmódot tartalmazott.

A Battlefield: Bad Company az egyik olyan rész a Modern Combat és a Battlefield 1943 mellett, mely csak és kizárólag konzolokon volt elérhető. A játék története a közeli jövőben játszódik, ahol egy konfliktus bontakozik ki Oroszország és az Egyesült Államok között. A játékos a bevetések során Preston Marlowet irányíthatja, aki kihágása miatti büntetését elkerülve a B szakaszhoz csatlakozik. (Bad Company becenéven emlegetik) A játék a DICE saját fejlesztésű Frostbite motorját használja, ami a többi grafikus motorhoz képest leginkább a rombolás terén enged nagyobb szabadságot a játékos számára.

2009-ben júniusában, több halasztást követően jelent meg az alapvetően ingyenes, de mikrotranzakciós rendszert alkalmazó Battlefield Heroes, mely nem csak rajzfilmszerű grafikájával, de a játékmenetével is eltér a sorozat többi részétől. (Az FPS nézetből TPS-re váltott, a karaktereknek pedig speciális képességek oldhatóak fel, mint például a lángoló töltények.) Egy hónappal később az Battlefield 1943 jelent meg az Xbox Live Arcade és a PlayStation Network rendszerében, az állítólag készülő PC-s változat fejlesztését pedig leállították - pedig „PC optimalizált” funkciókat ígértek bele.[6]

2010 márciusában jelent meg a közvetlen folytatás Battlefield: Bad Company játékhoz. A történet szerint a B szakasznak ezúttal egy EMP fegyvert kell kézre kerítenie (Black Weapon vagy scalar weapon néven említik), amit még a japánok fejlesztettek ki 1944-ben, ám a cselekmény kezdetéig homályba vész a története. Az elődjéhez képest leginkább a többjátékos rész bővült, a megjelenítés alapja pedig a Frostbite 1.5-ös verziója volt, ami új effekteket hozott és a rombolhatóságért felelős rész is tovább fejlődött. A konzolos változatokhoz VIP kódok jártak, ami a későbbiekben megjelenő pályákat tette ingyenes elérhetővé, míg a PC-s játékosok alapból megkapták ezeket a pályacsomagokat. (Összesen 7 VIP Map Pack jelent meg.) Egy VIP kódot csak egyszer lehetett felhasználni, így aki használtan jutott a játékhoz annak utólag kellett ilyet vásárolnia. A Battlefield: Bad Company 2 játékhoz egy letölthető tartalom érkezett, a Vietnam, ami 4 pályát, korhű fegyvereket és járműveket ad a játék többjátékos módjához.

2010. november 5-én jelentették be, hogy a svéd Easy Studios és a DICE egy újabb ingyenes játékon dolgoznak, ami a Battlefield Play4Free elnevezést kapta. A játék mikrotranzakciós rendszere a hasonlít a Heroesban látottra; a Heroes azonban az alkalmi játékosok számára készült, a Play4Free komolyabb rétegeket szólít meg. A játék a Battlefield 2 és a Battlefield: Bad Company 2 sajátos keveréke: előbbiből származik a grafikai motor, a pályák, és a járművek egy része, utóbbiból pedig a kasztok, a fegyverek és a játékosok számának 32-re való korlátozása. A játék nyílt bétatesztje 2011. április 4-én kezdődött.

A Battlefield 3 bejelentésére 2009-ben került sor, egy évvel később pedig megerősítették, hogy a 2010-ben megjelenő Medal of Honor korlátozott példányszámú kiadását megvásárlók korábban juthatnak be a bétatesztbe.[7][8] A nyilvános bétateszt szeptember 29-én vette kezdetét és a játékosoknak két hét állt a rendelkezésére, hogy kipróbálják a játék többjátékos módját. A Battlefield 3 megjelenésével a Bad Company sorozat előttről ismerős elemek is visszatérnek, mint például a sugárhajtású vadászrepülőgépek, a 64 játékosra szabott pályák (Konzolokon ez a szám maximum 24 lehet.) vagy a fekvés lehetősége. A játék PC-s változata Magyarországon hivatalosan 2011. október 28-tól elérhető, használatához az Electronic Arts [Origin nevezetű kliensprogramja szükséges, illetve a játék böngészőből indítható el a Battlelog nevű funkció segítségével.

2012-ben bejelentették a Battlefield 4 érkezését, 2013 márciusban pedig megjelentek róla első videók. A játék a Frosbite motor 3.0-s verziójával fut. A Medal of Honor: Warfighter korlátozott példányszámú kiadásának előrendelői és a Battlefield 3 Premiummal rendelkezők - akárcsak a Battlefield 3 esetében a Medal of Honor vásárlói - hamarabb juthatnak be a bétatesztbe, ami 2013 októberében zajlott le, maga a játék pedig november 1-én vált elérhetővé Európában. A Battlefield 4 az elődhöz hasonló DLC rendszert - beleértve a Premiumot is - tartalmazza, illetve még a mikro-tranzakciós rendszert is. Ez 5 DLC-t jelent: ezek pályákat, fegyvereket, járműveket, megoldandó feladatokat (amikért dögcédula, fegyverek járnak - a fegyverek megszerzése ugyanis feladatok teljesítéséhez kötött) tartalmaznak, a Premium pedig magába foglalja ezeket a DLC-ket. A Back To Karkand nevű DLC-je a Battlefield 2 négy legnépszerűbb pályájának felújítását tartalmazta, a Battlefield 4 Second Assault nevű DLC pedig a Battlefield 3 legkedveltebb pályáinak felújított változatát tartalmazza.

A Battlefield Hardline 2015 márciusában jelent meg Észak-Amerikában és Európában. A játék a Windows-on kívül megjelent PS3-ra, PS4-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra is. Az epizód különlegessége, hogy szakított az eddigi részek háborús témájával és a nagy csataterekkel. A játék egy Nick Mendoza nevű rendőrről szól, aki a történet során számtalan különböző szituációban kénytelen bizonyítani rátermettségét, nem csak rendőrként. A történet sok csavart tartogat az azt végigjátszani kívánók számára, ennek ellenére azonban sok kritika érte azzal kapcsolatban, hogy ez már nem igazán kapcsolódik a sorozat eddigi részeihez. A játék ugyanúgy tartalmazza a Battlefield Premium lehetőséget és a mikro-tranzakciós rendszert, mint elődjei.

2016 októberében megjelent a Battlefield 1, mely az I. világháború idején játszódik. A játékot megjelenésekor nagyon pozitívan fogadták a kritikusok és a játékosok, dicsérve a témaválasztást, a vizuális és hang effekteket, valamint a kampányt. A játékban értelemszerűen visszatértek a nagy csataterek, és a megszokott játékmódok, mint a Conquest és a Rush. Ezek mellett néhány új játékmódot is tartalmaz, mint például a War Pigeons, ahol postagalambokat kell elkapni a két csapatnak, majd a megírt üzenettel szabadon engedni őket anélkül, hogy közben a másik csapat ezt megakadályozná. A játékban az eddigi részekhez híven rengeteg fegyvert és járművet lehet kipróbálni, illetve a fegyvereket is lehet kedvünk szerint módosítani. Az eddig megszokott 4 kaszt mellett néhány új is bekerült a játékba, melyeket bizonyos pályán elhelyezett fegyverek felvételével, vagy járművek irányításával lehet feloldani. A singleplayer kampányban egy hatfejezetes történetet kapunk, melyben különböző katonák bőrébe bújva tapasztalhatjuk meg a háború viszontagságait. A játék ismét rendelkezik Premium kiadással, illetve továbbra is lehetőségünk van shortcut-okat és Battlepack-eket vásárolni.

2018 novemberében jelent meg a Battlefield V, ami visszatért a II. világháborúhoz. A koncepció és játékmenet hasonló, mint az eddigi részekben, ebben is hatalmas csatatereken harcolhatunk rengeteg fegyverrel és járművel a többi játékos ellen, de mégis nem kevés kisebb-nagyobb változtatást hoztak be a játékba. Az induláskor kevesebb töltény, a hosszabb felélesztés, illetve az átdolgozott mozgás animációk a fejlesztők szerint mind a reálisabb játékmenetet segítik elő. Megjelent a company rendszer is a játékban, ahol a játékosok egyenként testre szabhatják saját karaktereiket. A singleplayer mód ismét egy epizodikus kampány, ahol rövid történeteket játszhatunk végig a II. világháború csataterein. Fontos újítás, hogy szakítva a több éves gyakorlattal, immár nem adnak ki fizetős DLC-ket és Premium módot a játékhoz, hanem minden új tartalmat ingyen szolgáltatnak a játékosoknak. Mikrotranzakcióval csakis a játékmenetet nem befolyásoló, kozmetikai felszereléseket vásárolhatunk.

Játékmenet[szerkesztés]

A Battlefield sorozatba tartozó játékokban általában a hangsúly a sok játékost felvonultató online küzdelmekre, a számos irányítható járműre és a csapatmunkát előtérbe helyező, gyalogos harcokra helyeződött, valamint a Battlefield 2 óta használt szakaszrendszer (squad) is kiemelt jelentőséget kapott. Szintén a 2-höz kötődik az online statisztikák vezetése a játékosokról, szintlépesekkel, feloldható fegyverekkel illetve a különböző módokon megszerezhető medálokkal, kitűzőkkel, szalagokkal.

A Battlefield játékokra jellemző másik fontos tulajdonság, hogy több kaszt közül lehet választani, amik mind eltérő fegyverekkel és felszereléssel bírnak, így ez alapján változik a harcban betöltött szerepük. A késelés a közelharcok során gyakori momentuma a játéknak, a Battlefield 2142 óta pedig az ellenséges játékos egyedi dögcéduláját is meg lehet így szerezni.

A sorozat tagjai[szerkesztés]

Kiadás éve Játékmotor Játék címe Platformok
Win Mac PS2 Xbox X360 PS3 PS4 XONE
2002 Refractor 1 Battlefield 1942 Igen Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2003 Refractor 2 Battlefield 1942: The Road to Rome Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2003 Refractor 1 Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII Igen Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2004 Refractor 1 Battlefield Vietnam Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2005 Refractor 2 Battlefield 2 Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2005 RenderWare Battlefield 2: Modern Combat Nem Nem Igen Igen Igen Nem Nem Nem
2005 Refractor 2 Battlefield 2: Special Forces Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2006 Refractor 2 Battlefield 2: Euro Force Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2006 Refractor 2 Battlefield 2: Armored Fury Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2006 Refractor 2 Battlefield 2142 Igen Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2007 Refractor 2 Battlefield 2142: Northern Strike Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2008 Frostbite 1.0 Battlefield: Bad Company Nem Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2009 Refractor 2 Battlefield Heroes Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2009 Frostbite 1.5 Battlefield 1943 Nem Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2010 Frostbite 1.5 Battlefield: Bad Company 2 Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2010 Refractor 2 Battlefield Online Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2010 Frostbite 1.5 Battlefield: Bad Company 2: Vietnam Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2011 Refractor 2 Battlefield Play4Free Igen Nem Nem Nem Nem Nem Nem Nem
2011 Frostbite 2 Battlefield 3 Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2011 Frostbite 2 Battlefield 3: Back to Karkand Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2012 Frostbite 2 Battlefield 3: Close Quarters Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2012 Frostbite 2 Battlefield 3: Armored Kill Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2012 Frostbite 2 Battlefield 3: Aftermath Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2013 Frostbite 2 Battlefield 3: End Game Igen Nem Nem Nem Igen Igen Nem Nem
2013 Frostbite 3 Battlefield 4 Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2013 Frostbite 3 Battlefield 4: China Rising Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2013/2014 Frostbite 3 Battlefield 4: Second Assault Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2014 Frostbite 3 Battlefield 4: Naval Strike Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2014 Frostbite 3 Battlefield 4: Dragon’s Teeth Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2014 Frostbite 3 Battlefield 4: Final Stand Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2015 Frostbite 3 Battlefield Hardline Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2015 Frostbite 3 Battlefield Hardline: Criminal Activity Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2015 Frostbite 3 Battlefield Hardline: Robbery Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2016 Frostbite 3 Battlefield Hardline: Getaway Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2016 Frostbite 3 Battlefield Hardline: Betrayal Igen Nem Nem Nem Igen Igen Igen Igen
2016 Frostbite 3 Battlefield 1 Igen Nem Nem Nem Nem Nem Igen Igen
2017 Frostbite 3 Battlefield 1: They Shall Not Pass Igen Nem Nem Nem Nem Nem Igen Igen
2017 Frostbite 3 Battlefield 1: In The Name of the Tsar Igen Nem Nem Nem Nem Nem Igen Igen
2017 Frostbite 3 Battlefield 1: Turning Tides Igen Nem Nem Nem Nem Nem Igen Igen
2018 Frostbite 3 Battlefield 1: Apocalypse Igen Nem Nem Nem Nem Nem Igen Igen
2018 Frostbite 3 Battlefield V Igen Nem Nem Nem Nem Nem Igen Igen
2021 Frostbite 3 Battlefield 2042 Igen Nem Nem Nem Nem Nem Igen Igen Megjegyzések:

∓ A Battlefield 2 letölthető tartalmai, melyek kizárólag Windowsra jelentek meg
■ Letölthető tartalmak a táblázatban fölöttük elhelyezkedő főjátékhoz

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tanaka, Toshiro: A Battlefield 3 eladásai az első héten meghaladták az 5 millió példányt. bf3blog.com, 2011. október 31. [2011. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 1.)
  2. A Digital Illusions beszámolója a 2006 januárjától júniusig tartó időszakról. [2006. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  3. Battlefield 2 értékelések. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  4. Klepek, Patrick: A Battlefield 2142 hirdetési rendszere. 1UP.com, 2006. október 19. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  5. Battlefield 2142 értékelések. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  6. Battlefield 1943: A PC-s változat törölve. IGN, 2011. február 3. [2012. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  7. Patrick Klepek: Electronic Arts megerősíti a Battlefield 3 fejlesztését. G4TV, 2009. június 10. [2009. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  8. Reilly, Jim: A kiadó megerősítette: fejlesztés alatt áll a Battlefield 3. IGN, 2009. június 10. [2009. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)

További információk[szerkesztés]