Barbie Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbie Lajos
Barbie Lajos 1934-ben
Barbie Lajos 1934-ben
Született 1895. szeptember 12.
Budapest
Elhunyt 1971. július 3. (75 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása szpeleológus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barbie Lajos témájú médiaállományokat.

Barbie Lajos (Budapest, 1895. szeptember 12. – Budapest, 1971. július 3.) barlangkutató.

Életútja[szerkesztés]

A Természetbarátok Alpin Osztályánál kezdte pályafutását. Közreműködött a Pál-völgyi-barlang kiépítésében. A Solymári-ördöglyukban – a Magyar Turista Egyesület Sí- és Sziklamászó Szakosztályának barlangmestereként – feltáró munkát végzett és túrákat vezetett. 1926-ban a Magyar Barlangkutató Társulat egyik alapítója, választmányi tagja, 1932-től haláláig pénztárosa volt. 1929-ben Schőnviszky László társaságában átkutatta a Lengyel-barlangot. 1936-ban elvállalta a Kadić Ottokár által feltárt „török pincék” (a Budai Vár-barlang) gondnokságát. A Társulat a Legény-barlangban végzendő munka és kezelés felügyeletével Barbie Lajos pénztárost és Schőnviszky László titkárt bízta meg. A Felvidéken és Erdélyben is részt vett barlangi bejárásokban. A Magyar Turista Szövetség Turista Múzeumának fizetett gondnoka is volt.[1] A háború után az Országos Műemlékfelügyelőség munkatársa lett.

Írásai a Barlangvilág, a Turisták Lapja, a Turista Szövetség Hivatalos Értesítője, valamint a kolozsvári Erdély és a brassói Encián című lapokban jelentek meg.

1928-ban solymári feltárásaiért a barlangi medve-plakettel tüntette ki a Budapesten ülésező nemzetközi szpeleológiai kongresszus. Az MTSZ jubiláris emlékplakett tulajdonosa (1938).[1]

Munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]