Baglyaskő vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balyaskő
Mai település Salgótarján

Épült A tatárjárás után
Elhagyták A XV. században
(Elhagyták)
Állapota Csekély rom
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Balyaskő (Magyarország)
Balyaskő
Balyaskő
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 06′ 27″, k. h. 19° 47′ 27″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 27″, k. h. 19° 47′ 27″

Baglyaskő vára a Salgótarjánhoz tartozik, és a Karancs u. 78 házszámot viseli. A várat egy vulkanikus sziklára építette a tatárjárás után, a Kacsics nemzetség Illés ága, mára csak nyomai láthatók.

Fekvése[szerkesztés]

Salgótarján központjából a Karancsalja felé vezető út mellett található. Az út egyébként a 2206-os közút, amely Litkével köti össze a várost.

Története[szerkesztés]

A vár a Baglyaskőnek nevezett, nem túl magas vulkanikus sziklán állott egykor. Történetéről kevés írásos emlék maradt fenn. Valószínűleg a tatárjárás után a Kacsics nemzetség Illés ága építette. Az fennmaradt adatok szerint Baglyaskő a 14. század elején a Kacsics nemzetség Illés ágából származó II. Péter birtokai közé tartozott. A nemzetség tagjai 1310-ben Csák Mátéhoz csatlakoztak, e várat is átadták neki. 1312-ben Károly Róbert király a rozgonyi csatában Csák Máté hatalmát megtörve, birtokainak nagy részét, köztük Baglyaskő várát is elvette, majd 1313-ban a Kacsics nembeli Folkus ágból származó Szécsényi Tamás erdélyi vajdának adományozta, akinek birtokába 1327-ben a budai káptalan be is iktatta.

A vár jelentős szerepet nem játszott, nevét a 15. században már nem is említették. A vár alatti Baglyas nevű falu a 15. század közepén már Somoskő tartozéka volt. A várrom falmaradványait a helybéliek bontották el és házaik építéséhez használták fel.

Források[szerkesztés]

  • Várbarát hu: [1]

Hivatkozások[szerkesztés]