Bóbitás szarvas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Bóbitás szarvas
Kifejlett hím
Kifejlett hím
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Cervoidea
Család: Szarvasfélék (Cervidae)
Alcsalád: Szarvasformák (Cervinae)
Nemzetség: Muntiacini
Nem: Elaphodus
H. Milne-Edwards, 1872
Faj: E. cephalophus
Tudományos név
Elaphodus cephalophus
H. Milne-Edwards, 1872
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bóbitás szarvas témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bóbitás szarvas témájú médiaállományokat és Bóbitás szarvas témájú kategóriát.

Schopfhirsch.jpg

A bóbitás szarvas (Elaphodus cephalophus) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a szarvasfélék (Cervidae) családjába és a szarvasformák (Cervinae) alcsaládjába tartozó faj.

Az Elaphodus emlősnem egyetlen képviselője és az egyetlen recens faj a Muntiacini nemzetségben, amelyik nem a Muntiacus nembe tartozik. Amint a muntyákszarvasok, a bóbitás szarvas is korábban a muntyákszarvasformák (Muntiacinae) alcsaládjának volt a része.

Előfordulása, élőhelye[szerkesztés]

A faj elterjedési területébe beletartozik Kína déli része (elsősorban Tibet, valamint Csöcsiang és Fucsien tartományok), valamint Mianmar északi területei.

Hegyvidéki erdők lakója, egészen 4500 méteres tengerszint feletti magasságig előfordul. A sűrű, dús aljnövényzetű erdőket kedveli.

Alfajai[szerkesztés]

Négy elismert alfaja van:

  • Elaphodus cephalophus cephalophus Milne-Edwards, 1872 – Kína déli része (Csinghaj, Szecsuan, Kujcsou tartományok és Jünnan északi része) és Mianmar északkeleti területei
  • Elaphodus cephalophus fociensis Lydekker, 1904 - Kína déli része
  • Elaphodus cephalophus ichangensis Lydekker, 1904 – Közép- és Dél-Kína (Sanhszi, Hupej tartományok és Szecsuan keleti része)
  • Elaphodus cephalophus michianus Swinhoe, 1874 – Kína délkeleti része

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat fej-törzs-hossza 110-160 centiméter, farokhossza 7-15 centiméter, marmagassága 50-70 centiméter, a bak szemfog hossza legfeljebb 2,5 centiméter (a sutának is van félcentiméteres szemfoga) és testtömege 15-50 kilogramm.

Az állat egész testét-a fülét kivéve-rövid, puha szőr fedi. A szőrzet színe sötétbarna vagy szürkésbarna. Ajkai, fülének hegye, farkának alsó fele és egyes egyedeknél a szem környékén a szőr fehér. Nevét a feje búbján látható egészen sötétbarna, akár 17 centiméteresre is megnövő szőrbóbitáról kapta. Agancsokat csak a hímek viselnek, de azok is annyira rövidek, hogy többnyire ki sem látszanak a szőrbóbitából.

A közeli rokon muntyákszarvasoknál testesebb és magasabb faj. Ezen kívül fő elkülönítő bélyegei a rövidebb szemfogak és az agancs alján levő rózsatő is rövidebb.

Életmódja[szerkesztés]

Általában éjszaka aktív faj. A bóbitás szarvas igen territoriális, lakókörzetét a betolakodó fajtársakkal szemben hevesen védelmezi. A harcok során nemcsak kis agancsukat, hanem főképpen éles, megnyúlt szemfogaikat vetik be a bakok, amelyekkel véresre tudják harapni ellenfeleiket. Az egyedek egymással kutyaugatáshoz hasonló hangokkal tartják a kapcsolatot, továbbá farkuk felemelésével az alsó fehér rész kivillantásával is kommunikálnak. Tápláléka levelekből, gyümölcsökből, fakéregből és gombákból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

A bak csak a párosodási időszakban szegődik a sutához néhány hétre. Az ivarérettséget 6-12 hónaposan éri el. A párzási időszak egész évben, de mindenekelőtt januárban és februárban van. A vemhesség 180 napig tart, melynek végén, a nőstény 1 ritkábban 2 gidát ellik. Születésekor a gida 1 kilogrammos, anyja 3 hónapig szoptatja és a következő ellésig maga mellett tartja.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A faj pontos természetvédelmi helyzete nem tisztázott. Az 1993-as állománybecslés szerint Kínában nagyjából 500 000 egyede élhetett. Állományait azóta átfogóan nem vizsgálták. Az élőhelyén tapasztalható erdőirtások miatt a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „mérsékleten veszélyeztetett” kategóriába sorolja a fajt. Európában csak 14 állatkertben tartják, Magyarországon sehol sem.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schopfhirsch című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]